Вече шеста година 16 октомври ще бъде отбелязан като
Инициативата за организирането на световното събитие е на UIB - Международния съюз на хлебарите, в който членуват хлебари, производители на тестени и на сладкарски изделия от 35 държави.UIB призовава всички свои членове да реализират кампании, представящи както актуалното в производството и предлагането на хляб, така и неговата история.
И тази година, с неговото поредно издание , е с очакване на огромна кошница с хляб от всички краища на света. Моето миналогодишно участие бе с пълнозърнест хляб с орехи, а тази година избрах една идея за питка със сирена.
Маслена питка с бяло сирене и камамбер
Продукти:
Тестото и технологията са по подобие на katmer pogaca
1 ч.чаша топло мляко
½ ч.чаша кисело мляко
1 ч. чаша растително масло
1 опаковка инстантна мая - 7 гр. или 20 гр. прясна
2 чаени лъжички сол
1 чаена лъжичка захар
1 опаковка инстантна мая - 7 гр. или 20 гр. прясна
2 чаени лъжички сол
1 чаена лъжичка захар
1 яйце
3,5 - 4 чаши брашно
още 70 гр. масло/ маргарин разтопено
малко брашно за поръсване при разточване
½ ч.чаша натрошено бяло саламурено сирене
125 гр. /малка опаковка/ камамбер
1 с.л. маково семе
1 с.л. сметана
В половин чаша леко топло мляко се поставя маята, захарта и
малко брашно да шупне, за около10-15 мин. В купа за размесване се пресява брашното със солта и в
средата се прави кладенче. В него се налива втасалата мая, останалото прясно и
кисело мляко, растителното олио и един яйчен белтък. Замесва се еластично
тесто, ако е необходимо се добавя още малко брашно, като може да се използва и
миксер с бъркалка за тесто. Оформя се тестена топка, която се поставя в
намаслена купа да втасва – около1,5 – 2 часа, до двойно увеличение на обема.
Готовото тесто се разделя на 8 части и всяка една се оформя
на малка топка. Изчаква се, да се отпусне около 10 мин. и разточва на кора с
диаметър около 20 см. Всяка една кора се маже с разтопено масло и поставят шест
от тях една върху друга.
Последните две топчета се разточват по същия начин, намазват
и съединяват отделно.
Върху леко набрашнен плот се разточва наборът от 6-те слоя
до голяма кора с дебелина около 5-7 мм. Намазва се с масло и разрязва се
диагонално на желания брой триъгълници 8;12 или 16. В широкия край на всеки
един се поставя малко натрошено сирене и завива като кифличка.
Двете кори също се разточват с такава дебелина в диаметър
около 30 см. В средата се поставя дискът
от камамбер и кората се прорязва диаметрално /на кръст/, почти до сиренето.
Четирите части на кората се надиплят и загъват около него като листа на роза,
за да се получи нещо като кладенче.
Поставя се в тава за печене, покрита с пекарска хартия.
Около средата със загънатото сирене се подреждат оформените хлебни кифлички – диаметрално,
ако са по-малък брой или радиално, ако са повече.
Оставя се на топло да втасва около 30-40 мин.
Фурната се загрява на 180С.
Намазва се с разбит жълтък и поръсва с макове семе.
Повърхността на сиренето се намазва с масло и покрива със смес от 1-2 с.л.
натрошено сирене, 1 с.л. сметана. Отгоре също се поръсва с маково семе.
Пече се около 25-30 мин. до зачервяване и проба за суха
клечка.
Изважда се от фурната и след 10 мин. се освобождава и от
тавата, като се оставя да изстива върху решетка.
Сервира се хладка, а при разрязване сиренето е леко разтопено.
От същото тесто могат да се оформят и кифлички.
Опитайте...
33 коментара:
Диана, оставиме без дъх на снимката с разтеклия се камамбер! Много прецизна и красива изработка, достойна за конкурс! Хляба от миналогодишното ти представяне е много апетитен!
Много благодаря, Марияна!
Идеята в Световния ден на хляба не е конкурсна, по-скоро олимпийска - отбелязване, почитане и мащабност.
Сърдечни поздрави и усмихнат уикенд, Диана
Разкошна е питката ти Дианка ! Толкова пухкава и апетитна !
Dear Diana, what an amazing event. I imagine the delights that will be made. The oil bread with white cheese and camembert should be wonderful. The beautiful photos made me hungry. There are 7 in the morning, I will have my breakfast eating a bagel thinking about these photos :)
Good weekend.
Lúcia
Диди,
във възхита съм от това предложение!
Миналогодишния хляб беше чудесен, но този по нищо не отстъпва - така примамливо изглежда с разтеклия се камамбер, а питата е оформена така красиво! Сигурна съм, че вкусът е несравним.
Както винаги твоите предложения са не само вкусни, но и красиви, аранжирани изискано и с повече от чудесно!
Прегръдка и цветни есенни почивни дни!
Питката изглежда невероятно. Поздравления!
Питката изглежда невероятно! Поздравления!!!
Благодаря ти,Диди!
Твоите подсказки са винаги точно на място!!!
Хубав,весел и топъл уикенд! :-)
ДИАНА,пак ме хвърли в размисъл с тази прекрасна питка.:)
Уникално изпълнение , достойно за всякакви конкурси.
Много ми хареса и ще се пробва в най скоро време ,защото съм луда по тестата.:)
Искрени поздравления и прегръдки!
Прекрасна питка, Диана! И кифличките ме грабнаха. Ще замеся и аз нещо за утре. Сърдечни поздрави! :)
Фантазия си сътворила Дианче! Красота и звучи невероятно вкусно!
Сърдечни поздрави и много усмивки :)
Отново нещо ново научих от теб! Винаги с много полезна информация си заредена и с вкусна гозба!
така си накиприла питката, че направо ми се иска да бях у вас:)
Хубав уикенд!
Истинска красота, Ди!
Идеята и изпълнението са превъзходни!
Много, адски много ми харесва предложението ти!!!
С пожелание за хубав уикенд :)
:) Дианка, истинска прелест е този хляб... И аз като голям любител на тестените ще приготвя хляб днес :)
Прегръдка и хубав уикенд!
И моята реакция беше като на Мариянка :-) Тази питка изглежда толкова празнично и вдъхновяващо! Невероятна си, Диани! Възхитителна рецепта и презентация!
Усмихнат уикенд!
Сърдечни поздрави, Милена
Диани,присъединявам се към момичетата,с голяма възхита и още по-голямо уважение към труда ти!Спокойно мога да кажа,че ти си ми един от най-големите примери за перфектно изпълнение и снимки!
За мен е удоволствие всяко едно посещение на твоя блог!
Пожелавам ти чудна есенна неделя!
Сабинка,
благодаря много, радвам се, че ти харесва, това тесто е хубаво.
Поздрави и хубава неделя, Диана
Сърдечна благодарност, Вили,
много ме радва твоят коментар, но пак ще напиша - идеята не е състезателна, а популяризираща. Исках да опитам такъв вариант и се получи вкусно.
Хубав и усмихнат уикенд, Диана
BLOGOVODITEL,
много благодаря за високата оценка.
Поздрави и успешна работа, Диана
Благодаря, Краси,
убедена съм, че си знаеш и без моите подсказки.
Поздрави и много усмивки, Диана
zi4e,
Благодаря много и се радвам, че ти е интересно това тесто - ще ми е драго и да го опиташ. Ще очаквам мнение.
Поздрави и хубава неделя, Диана
Благодаря, Ева -
убедена съм, че утре ще измайсториш и покажеш нещо прекрасно, ще очаквам с нетърпение.
Поздрави и вкусна неделя, Диана
Много благодаря, Ева,
драго ми е,че ти харесва тази идея.
Поздрави и от мен, усмивки, Диана
Заповядай, Траяна,
ще се радвам да се запознаем и да похапнем заедно. А за кипреното, много ми хареса -
сърдечни поздрави, Диана
Ина, винаги внимателна и приятелски любезна - благодаря ти от сърце и аз се радвам, че ти допада тази идея.
Поздрави и усмихната неделя, Диана
Приятно и успешно месене, Зори -
не само си почитател, но и майстор,
ще очаквам твоята идея.
Прегръдка и усмивки, Диана
Много си мила, Миленка -
радвам се, че тази идея за сбор на питка със сирена ти харесва.
Сърдечна благодарност и много усмихнати есенни дни, Диана
Поклон пред хляба!
Поклон пред таланта ти , Диана!
Желая ти здрава , сита и емоционална есен!
Lúcia,
Many thanks for that comment.
This global celebration was very nice and important -
to respect bread.
Hugs&Good weekend, Diana
Я гледай ти,без да знам,че е такъв специален ден и аз спретнах днес два хляба.Някакво предчувствие ще да е било :)).
Питката ти е невероятно съблазнителна и многослойна,което особено много харесвам,както и комбинацията от прясно и кисело мляко!
Разкошно печиво,Дианка!
Хубава неделя ти пожелавам!
Роси
Уникална питка, Диди!
Много ми хареса начина на оформяне!
А отвътре е нежна и мека като коприна!
Страхотна си!
Поздрави и хубава неделя!
Красота и най-вече вкусота! Поздравления за прекрасния златист и хрупкав, апетитен вид, за вкуса преглъщам и гадая, а успех сърдечно ти желая:)
Yes, I will try it. It looks awesome! Thank you for participating in World Bread Day 2011.
Дианче, питката е невероятна, само мога да си представя колко е вкусна.
Страхотна си, винаги имаш толкова оригинални идеи.
Приятна нова седмица!!!
Дианка,
безумно красиво и апетитно предложение :)
Както винаги си чудесна!
Прегръдки и топла нова седмица!
Това е изумително.Направо ми се взе акъла бе Диди.Невероятна си просто.Нямам думи миличка!
Много ви благодаря за поздравите и милите коментари, момичета!
Вили,
Роси,
Роси,
Марта,
Мони,
Дани,
Йоли,
Много съм радостна, че тази идея ви харесва, защото всяка една от вас е страхотна майсторка на хляб, печива и не само. Високо ценя вашето одобрение - Благодаря ВИ!
Dear zorra,
It is an honor, your comments -
I thank you for this wonderful initiative of a global day of bread. I am pleased the second year to participate and promote this idea.
Greetings and much success, Diana
Невероятно изкушение!!!
Заразих се, Дианче.
waou!!! ton pain est superbe!! j'ai envie de l'essayer! ravie de découvrir ton joli blog!! bonne soirée! kouky
Много ти благодаря, Илианка,
сърдечни поздрави, успех и прегръдка, Диана
kouky,
Many thanks for the positive and appreciative comments
I am glad that you like.
Greetings and good day Diana
wow this bread is incredibly awesome !
Дианка правих тази невероятна красота за Богородица, преди няколко дни, направо обрах овациите!. Но камембера не се разтече така при мен, вероятно е от самото сирене.
Благодаря много за споделената рецепта!
Поздрави!
Reshmi Ahmed,
Many thanks for comments and approval, I'm glad you like it. Greetings and smiles Diana
Благодаря за доверието, Дианка,
Много се радвам и съм убедена, че от майсторските ти ръце се е поличила наистина впечатляваща празнична пита.
А за неразтичането на сиренето, би могло да се дължи на различна масленост на отделните марки.
Благодаря ти от сърце,
сърдечни поздрави, много успехи и усмивки, Диана
Публикуване на коментар