Когато видях тези нежни сладки си представих една бяла зимна приказка –
пухкав сняг навън, горящ огън в камината и ароматно кафе с обилно напудрено сладко
геврече. Неизменна
част от домашните сладкарски колекции за Коледа, са щедро поръсените с пудра захар бисквитки и съответстващите им асоциации за сняг, за изобилие, за спокойствие,
чистота и белота. Искаше ми се рецептата, която избрах тематично,
да бъде част от красива снежна картина. Изчаквах, но не се получава, не ми се и удава
да пиша за нея, защото още няма сняг, а синоптичната прогноза и за близките дни не е
обнадеждаваща в тази насока - по-скоро топло и дъждовно... Запазих идеята за име - „Снежни” медени гевречета.
В духа на коледната ми сладка кулинарна разходка, е
по-трудно да определя региона - сходни и подобни рецепти има в почти всяка
страна, но историята започва в Европа с известното шотландско маслено тесто /shortbreads/, но са и без ядки, както при повечето традиционни за Австрия сладки. Няма да пропусна да благодаря и да отбележа, че рецептата е взаимствана от два чудесни сръбски блога Food for thought и Prstohvat soli .
В оригинал са предвидени със свинска мас, но може да се
замени с масло, както направих и аз. Знае се, че мазнините
възпрепятстват образуването на еластични връзки (глутен) и по този
начин се обуславя крехката, тип "пясъчна" структура. За
разлика от повечето такива сладки, в VENČIĆI SA MEDOM се добавя бакпулвер, който допълнително
олекотява плътността и подпомага този ефект, като ги прави по-въздушни и
пръхки. Принципната основа в кулинарната практика през годините се обогатява и развива до
термин за самостоятелен тип печиво shortcake. Замяната на захар с мед в тестото е още една прекрасна идея, а ароматите различни – лимон, може и други цитруси, аз сложих ванилия.
Освен, че горещо ги препоръчвам, мога и да споделя, че приготвянето на "снежните" медени геречета бе голямо забавление и удоволствие – малко продукти, лесна технология и чудесно за работа тесто. Ароматът на ванилия и масло при печене са сред най-опияняващите, а резултатът - нежни, не е твърде сладки и дъхави бисквитки, които могат да се запазят до Коледа… Е, ако искам, ще се наложи да забъркам още една доза.
250 гр. брашно /2 ч.чаши/
6 гр. бакпулвер
80 гр. свинска мас или 100 гр. масло /½ ч.чаша/
1 яйце
кора на един лимон, аз използвах ванилова захар
70 гр. мед /¼ч.чаша/
1 ч.чаша =240 мл.
В кухненски пасатор се смесват брашното с бакпулвера и ванилията/лимонова кора/. Обединяват се заедно мазнината, яйцето и меда. След това, на най-ниската скорост се добавя постепенно брашното. /Аз прибавих течната смес към брашното./ Разбиването продължава до хомогенизиране. Изважда се, леко оформя на топка – тестото е много приятно за работа и поставя в полиетиленова торбичка в хладилник за 30 минути, може и час.
Освен, че горещо ги препоръчвам, мога и да споделя, че приготвянето на "снежните" медени геречета бе голямо забавление и удоволствие – малко продукти, лесна технология и чудесно за работа тесто. Ароматът на ванилия и масло при печене са сред най-опияняващите, а резултатът - нежни, не е твърде сладки и дъхави бисквитки, които могат да се запазят до Коледа… Е, ако искам, ще се наложи да забъркам още една доза.
„Снежни” медени гевречета
Продукти за 24 -30 бр.
250 гр. брашно /2 ч.чаши/
6 гр. бакпулвер
80 гр. свинска мас или 100 гр. масло /½ ч.чаша/
1 яйце
кора на един лимон, аз използвах ванилова захар
70 гр. мед /¼ч.чаша/
1 ч.чаша =240 мл.
В кухненски пасатор се смесват брашното с бакпулвера и ванилията/лимонова кора/. Обединяват се заедно мазнината, яйцето и меда. След това, на най-ниската скорост се добавя постепенно брашното. /Аз прибавих течната смес към брашното./ Разбиването продължава до хомогенизиране. Изважда се, леко оформя на топка – тестото е много приятно за работа и поставя в полиетиленова торбичка в хладилник за 30 минути, може и час.
Включва се фурната на
170 С и застила тава с хартия за
печене.
Изважда се тестото от хладилника и от него откъсват топчета с големина на орех.
Леко с длани се разточват фитили с дължина около 12 /моите бяха 15 см./ Поставят се в тавата и двата края съединяват, за да се получи геврече.
При подреждането се оставя малко разстояние между тях.
Тавата се поставя в топлата фурна и пекат около 12-15 мин.
Съхраняват се в кутия с плътен капак и както
повечето маслени сладки,
засилват аромата и вкуса си с течение на времето – ако
останат...:)
И разчупено:)
Опитайте…
40 коментара:
Дианка, изглеждат невероятно пухкави. Наистина все есно е навалял снежец върху тях. Поздрави
Невероятно красиви и много коледни :) Толкова нежни и снежно бели, носещи страхотно празнично настроение!
Чудни седмица :)
Прекрасни са!
EEEEE Дианче тези гевреци все едно с ръце не са пипани......
Страхотни,невероятни,апетитни,красиви, и съм сигурна много ,много вкусни.
Поздравления за майсторлъка!!!
ПРЕГРЪДКИ!
Страхотни сладки...мисля да правя нещо подобно тия дни.Твоите много ми харесаха,сигурна съм за вкуса.Изглеждат перфектно!
Поздрави!
Дианка, не обичам сняг, но твоята снежна приказка е чудесна и така вкусно ухае....
Чудесни са :)
Топла прегръдка!
Дианка, като истински снежни кръгчета са:)
Много нежни, и медени-т.е. празнични!
Хубава вечер!
те изглеждат много хубаво.
Дианче, аз съм един почитател в нелегалност... само чета при теб, но рядко коментирам.. защото и без това думи не стигат да ти кажа колко съм възхитена. Поздрави от мен. Ако не ти досадно ела отвъд дъгата, защото макар и малко имам една мъничка картичка за теб.
Съвършени са, Дианка :) Обожавам такива сладки :)
Прегръдка и хубава нова седмица!
Сякаш съм на зимната площадка и всичко е затрупано в сняг:)
точно такава асоциация създаде в мен снимката,на която си рисувала с пръсти Дианче!
Много са вкусни и красиви гевречетата!
Прегръщам те и благодаря за насладата!
Наистина са много нежни Диди.Обичам сладки с мас,много ми допада вкуса им.Браво!
Original and yummy cookies!!!Nice pictures...Kisses
Нежни,снежни и вкусни гевречета!
Толкова са красиви-като накит си ги подредила в една от снимките.
Както винаги-прекрасно представяне!
Дианка,приятна вечер ти желая!
Прекрасни са, Диана! Като в снежна приказка! Ще ги опитам задължително. Сърдечни поздрави! :)
Тази снежна феерия ще пробвам задължително! Чудесни са, създават празнично настроение! Поздрави!
Много се радвам, че тези "снежни", макар и без сняг гевречета ви допаднаха. Пак ще напиша, че тестото е леко и приятно за работа, а за ролята на меда, маслото и яйцата в печивата се знае... Ще ми е приятно да ги опитате и да ви допаднат.
Сърдечна благодарност за всяка една от вас:
Дани,
Ева,
Илинка,
Зиче,
Мира,
Дани,
Мъхче,
Parfesion Cafe,
Ivalex,
Зори,
Кате,
Йоли,
Olguichi1970,
Живка,
Ева,
Яна,
Позитивните ви коментари са ценни за мен, с удоволствие надзъртам и се наслаждавам на вашите прекрасни кулинарни и коледни идеи. Благодаря ви за удоволствието и вдъхновението,
сърдечни поздрави и усмихнати празнични дни, Диана
Сякаш в снега си ги поставила :)
Гледката им компенсира липсата на сняг навън :-)
Много са нежни, Диди!
Поздрави и хубав ден!
Чудесни и толкова перфектно еднакви са,Дианка!Отново ни предлагаш истинска наслада!
Пожелавам ти хубав ден и много усмивки!
Роси
Толкова снежни, толкова нежни и толкова стилно поднесени... единствено ти можеш така - факт!
Разкошни коледни рецепти предлагаш - благодаря :)
Диди, много са коледни! Толкова красиво си ги аранжирала!
Поздрави и пожелания за вълнуваща предколедна подготовка!
Нежни и снежни :) С удоволствие ще опитам! Поздрави!
Дидка, още ....като видях снимките в Пиказа......гледах ги толкова дълго , без да мога да отделя поглед от тях......Вичко изглежда толкова перфектно и прекрасно.....Нямам думи! По начина по който са поднесени и декорирани, с червения фон......са огромна наслада за окото! Изглеждат толкова пухкави и апетитни, че.....наистина са....Снежни медено-вълшебни гевречета!
Благодаря ти за чудесната рецепта и...веселото снежно настроение, което ми подари с нея! Прегръщам те силно и ти желая медено -вълшебен вторник!!!!
They are so pretty how you made them. I understood a lot of the post and found so many great food blogs from your country.
Красиви ,нежни и сигурно са много вкудни!
Диана, страхотно настроение създават твоите гевречета, дано скоро завали сняг!
Поздрави!
ммммммммммм изглеждат страхотно, идва ми да ги изям од снимката :), поздрави и весела коледа
Невероятни гевречета, Диди!
Страхотни снимки, създаващи коледно настроение!
Поздрави и хубава вечер!
Много ви благодаря и се радвам, че снежните гевречета ви допадат, още повече - в прогнозата за времето има обещание за снежна Коледа. Така вече ще си паснат идеално.
Отново ще благодаря за милите думи, сърдечна и голяма прегръдка за вас:
Пепи,
Роси,
Ина,
Ели,
Катя,
Албена,
Нели,
Марияна,
Дидим,
Роси,
Желая ви още коледно настроение и вдъхновение, много усмихнат и хубав ден, Диана
J e l e n a,
Many good ideas and excellent work in your blog, I like them very much!
I want to thank you - great recipe-
I used the idea and made them as Christmas cookies.
Greetings and a nice smile & day Diana
Страхотни са, Диди - от кога чакам да се развихриш с коледни предложения.
Весела
Утре смятам да ги опитам. Дано не ми мине котка път. А как мислиш - дали ще се получат добре, ако им сложа и смлени орехи?
Благодаря ви, много Веси и Илианка -
радвам се, че ви допадат като идея.
Аз харесах именно, че са по-различни са от класическите виенски ванилови рогчета и като визия, и като вкус, при които в тестото има смлени ядки.
Сърдечни поздрави,
голяма прегръдка за всяка от вас, хубави и усмихнати празнични дни, Диана
Направих три дози, но се оказа, че са ми крайно недостатъчно. Едната доза вече е изядена.
Аз добавих и щипка от себе си към рецептата, получи се страхотно!
Благодаря ти!
Много се радвам, Илианка,
убедена съм че твоята добавена щипка ги е направила още по-хубави и празнични.
Благодаря ти,
голяма прегръдка за теб, Диана
Дианка Честита Коледа!
За мое съжаление чак сега видях тези гевречета. Толкова са... толкова са...свежи и ми идва да си ги хапна през монитора.
Весело посрещане на Новата година!
Много приятни сладки и са лесни и бързи, а много ефектни. Мисля, че ще са много ефектни за сватбени сладки, не само за коледни :) всъщност това е, което търсех. Ако ги наредим в поднос със дантела ще изглеждат много добре, а мисля, че и гостите ще ги харесат. Само че ще използваме свинска мас както е по оригиналната рецепта! Благодаря много за страхотната идея!
Благодаря, Дианка,
и аз със закъснение виждам пожеланията ти -
сърдечни поздрави и прегръдки, Диана
супермаркет,
благодаря ви, ще се радвам гостите ви да ги харесат. Естествено, че на поднос и върху дантела ще изглеждат много нежно и елегантно.
Сърдечни поздрави и хубав празник, Диана
Идеални са за някой хубав празник и с тази червена панделка изглеждат изискано. Благодаря за рецептата.
А защо да трябва да ги правим и хапваме само зимаъа? Аз мисля, че и сега, макар и ЮЛИ месец, можем да им се порадваме :)
Благодаря ви,
наистина са подходящи и за празник,
и за всеки сезон, но бялата пудрена "завивка" навява и снежни асоциации.
Хубави, усмихнати и слънчеви дни, Диана
Публикуване на коментар