Дойде времето на летните салати, идеалното ястие за горещите
летни дни - леки, свежи и прохладни, в същото време засищащи и с впечатляващ брой вкусни разновидности. В този
ред на мисли е и това предложение салата от пълнени фалафели с фета, зеленчуци и хумус дресинг. Основен елемент в нея са
пълнените фалафели със сирене фета, като запазих традиционното им поднасяне с
повече зеленчуци. Използвах готова смес за фалафели, любезно предоставена ми от
магазин Спирала - Био фалафел микс – веган. Съдържанието е предварително овкусено с
подправки и дозирано по мой-вкус: брашно от нахут, пълнозърнесто шпелтово
брашно, морска сол, лук, магданоз, кориандър, кимион, черен пипер, чесън.
Приготвянето е изключително бързо и лесно - съдържанието на пакета се изсипва в
студена вода , оставете да набъбне, след което с е оформят топчета. Получена
смес е пластична и много приятна за работа. И макар скоро да предстои чисто
веган вариант на фалафели, сега в сърцевина им поставих малки кубчета от сирене
тип "фета". Пържат се /може и печене/ в малко мазнина, след което гарнирах със свежи зеленчуци и салата фризе. Класика в сосовете за фалафели си остава сусамовият
тахан и на такава основа заложих дипа - сусамов тахан и кисело мляко. Оформлението е въпрос на желание, аз избрах това:
Пълнени фалафели с фета в лятна салата със зеленчуци и хумус
дресинг
/по идея от Feta-StuffedFalafel и съдействието на магазин Спирала с Био фалафел микс/
Продукти за около 18-20 фалафела:
1 опаковка Био фалафел микс /250 гр./
250 мл. вода
100 гр. сирене тип "фета"*, нарязано на малки кубчета
мазнина за пържене
Още по избор:
салата „фризе”, домати, краставица, червено зеле, лук
Таханов млечен сос:
1 ¼ ч.чаша кисело мляко
¼ ч.чаша сусамов тахан
1-2 с.л. лимонов сок
сол, черен пипер и чесън на вкус
малко магданоз за поръсване
* следващият път ще ги напълня с моцарела:)
Начин на приготвяне:
Изсипва се съдържанието на пакета в 250 мл студена вода и
оставя да набъбне за около 10 мин. След това се оформят малки питки, в които се
поставя кубче фета. Оформят се топчета /някои панирах в сусамово семе, а други в хлебни трохи/, след което пържат в малко количество сгорещена мазнина от двете страни до
златисто-кафяв цвят. Изваждат се върху кухненска абсорбираща хартия и са готови
за поднасяне
В чиния за сервиране се поставят салатите, зеленчуците и подреждат фалафелите. Заливат се със соса, а при
желание може да се предложи отделно.
И отблизо:
Опитайте...
6 коментара:
Чудни фалафели Дианка и много интересно поднесени, както винаги.Не съм ползвала готова смес за фалафели, но прочетох поста.Много бързо и лесно става оформлението.А поднасянето при теб е вълшебство.
Поздрави !
Благодаря, Елена,
на мен готовата смес много ми хареса и като пропорции, състав и подправки -
много добре балансирана на вкус и аромат. Бърза и лесна за приготвяне - чудесна!
Сърдечни поздрави и хубаво лято, Диана
Ей, чудни са тия фалафели, Дианка!И тооолкова красиво си ги поднесла!
Хубаво и много усмихнато лято, Диани! Прегръдки!
Толкова обичам фалафели, Дианка! Сега ще знам и как да ги направя, благодаря ти! Изглеждат страхотно!
Прецизно приготвени, поднесени с много вкус и много апетитни фалафели. Поздрави, Дианка!
Много обичам фалафелиииии:)
Публикуване на коментар