Е да, това е отново по-скоро идея, отколкото някаква специална
рецепта за млади сезонни тиквички, които дават широко поле за изява в летните ястия. Вкусът на този зеленчук е трудно да се обърка, в същото време успешно се комбинира с други продукти. Сотираните
тиквички попадат в категорията на
бърза и лесна технология за приготвяне със запазване на тяхната фина
текстура и
деликатен вкус, възможно е да се приготвят предварително. За баланс на сладникавият вкус на тиквичките в
съчетанието влиза по-пикантен лимонов крем от козе сирене. Гарнирах с прясно изпечени, ефирни соленки от
бутер
тесто с пармезан и поръска от маково семе - в замисъл
да се комбинира приятна хрупкавост от ядките и соленките, нежна гладкост със
крема
от сирена и свеж аромат от запържените тиквички с мента. Рецептата, с моите изменения е адаптирана от Sautéed Zucchini with Mint, Basil, and Walnuts - Food 52 и лимоновия крем от Herb goat and cream cheese spread . Може да се сервира се като предястие или лека вечеря:
Тиквички соте с орехи и лимонов крем от козе сирене
Продукти за 2 големи или 3-4по-малки порции
2 средни тиквички, по-крехки и свежи
2 средни тиквички, по-крехки и свежи
1-2 с.л. зехтин
1 скилидка чесън, пресована или сух, на вкус
1 скилидка чесън, пресована или сух, на вкус
сол и черен пипер на вкус
няколко листа мента
няколко листа мента
¼ ч.чаша едро
натрошени и запечени орехови ядки
Начин на приготвяне:
Тиквичките се почистват измиват и подсушават, без да се белят, нарязват на малки кубчета. По - широк тиган се загрява на средна температура, добавя се зехтин и след това скилидка чесън. С разбъркване след около минута се добавят нарязаните тиквички заедно с щипка - две сол и черен пипер. Сотират се, като се разбъркват периодично до омекване около 3-4-5минути, според желаната мекота и едрината им. Свалят се от огъня и отгоре се поръсват с още черен пипер, сол на вкус и нарязани листа мента. Готови за сервиране, след леко охлаждане се порционират в предвидените съдове или чаши.
Тиквичките се почистват измиват и подсушават, без да се белят, нарязват на малки кубчета. По - широк тиган се загрява на средна температура, добавя се зехтин и след това скилидка чесън. С разбъркване след около минута се добавят нарязаните тиквички заедно с щипка - две сол и черен пипер. Сотират се, като се разбъркват периодично до омекване около 3-4-5минути, според желаната мекота и едрината им. Свалят се от огъня и отгоре се поръсват с още черен пипер, сол на вкус и нарязани листа мента. Готови за сервиране, след леко охлаждане се порционират в предвидените съдове или чаши.
Крем:
½ ч.чаша козе сирене, саламурено, но меко
½ ч.чаша меко крем сирене /от типа на филаделфия/
1 ч.л. лимонова кора
¼ - ½ ч.чаша гъсто
кисело мляко/заквасена сметана
1 ч.л. лимонов сок
1 с.л. микс от свежи подправки /магданоз, копър/
1 ч.л. див лук
черен пипер и сол на вкус
За крема: Смесват
се козето сирене с крем сиренето и киселото мляко, и разбиват до гладка
консистенция. Овкусяват се с черен пипер и сол на вкус, добавя се лимоновата
кора и сок, както и нарязаните свежи подправки. Получената смес може да се
приготви и по-рано, за да се наситят и обединят вкусовете.
В порционните чаши се разпределят сотираните тиквички,
отгоре се поръсват с едро натрошените и запечени орехови ядки, след което се
завършва с лимоновия крем от сирена. Декорирането е по желание – още лук, орехови
ядки, стрък свежа подправка.
За гарниране изпекох усукани соленки от бутер тесто с
рендосан пармезан и поръсени със семена от мак.
Вече споменах за идеята да се комбинира приятна хрупкавост от ядките и соленките, нежна гладкост със
крема
от сирена и свеж аромат от запържените тиквички с мента.
15 коментара:
Прекрасна презенация, Дианка!
И чудесна идея!
Прегръдки!
Благодаря, Дани,
радвам се, че тази идея ти допада!
Сърдечни поздрави и хубав уикенд, Диана
Вкусно поднесено както винаги ❤️
Красива чиния! Браво, личи си колко сърце е вложено!
Благодаря, Габи, драго ми е, че ти харесва:)
Благодаря, Stamen Nikolov, много мило -
за мен една от целите в кулинарията е да се изрази лично внимание и отношение,
чрез храната, нейното приготвяне и поднасяне.
Сърдечни поздрави и хубави летни дни, Диана
Съвършенство..........
Чудесни вкусове и страхотна презентация! :) Както винаги, си личи вниманието към детайла!
Поздрави и усмихната неделя!
Дианка,
чудесно предястие, много стилно и ефектно поднесено.Аз лятото задушавам тиквичките настъргани на едрото ренде докато им се изпари водата, добавям зехтин, копър, магданоз, чесън и орехи.Става като пастет и е чудесно мезе и гарнитура.
Поздрави !
Никога не би ми хрумнало да сервирам тиквички толкова изящно и то в чашка:) Поздравления за креативността и финеса!
Страхотна рецепта! Поздрави:)
Присъединявам се към възклицанието на Траянка,Диани!Ти си творец със свой собствен уникален почерк,който прави празник за сетивата дори от най-лесната и семпла рецепта!За мен ти беше фаворит тази година в категорията Визуално пиршество,защото тук винаги е пиршество,изпипано до най-малкия детайл,просто човек трябва да се вгледа....например в листенцето,кацнало на раменете на две сламки див лук-невероятна си!Щастливо лято!
Наслада, пир за сетивата! Всяко твое предложение е като произведение на изкуството, ти не поднасяш просто храна, ти украсяваш трапезата с твоите рецепти. Поздрави, Дианка!
Страхотна рецепта, както винаги, супер подходяща за сезона, апетитна и поднесена с много стил! Страхотна си ! Поздрави и много кулинарни успехи:)
Много ми хареса поднасянето:)
Благодаря ви, от сърце, за милите думи и одобрителни коментари.
Вариантите и рецепти с тиквички са безкрайни - това е още едно предложение.
Ще се радвам да ви хареса, поздрави за вас и усмихнато лято, Диана
Публикуване на коментар