Сред най-тематичните предложения за сезона са рецептите с
тиква и тиквените истории имат ново продължение у нас. Без да правя аналогия с
Хелуин, още една идея за вдъхновение с тиква - маслени тиквени бисквитки с канелен аромат.
Семпли, с леки завъртулки във формата и топли оттенъци в бледо жълто оранжево, носят характерния вкус и ухание на есен. Те са пръхки, но не и твърди, дъхави, бързи и лесни
за приготвяне, като за разнообразие са оформени чрез шприц за розетка със звездовиден
накрайник. Комбинацията от сладостта на тиквата и миризмата на канела, съчетани
с вкуса на маслото е удачна като резултат на получената текстура в получените бисквитки. Съотношението и
пропорциите на съставките прави тестото удобно за моделиране и запазване на
формата по време на печене.
И те, както своите "събратя" сладки в постен вариант и крем са чудесно допълнение към чаша чай или кафе в хладните есенни
дни, раздаващи фин вкус, нежно ухание с усещане за топлина и семеен уют - ето ги…
Тиквени шприц бисквитки с масло и канелен аромат
Продукти за около 14 бисквитки
70 гр. меко масло
80 гр. пудра захар
60 гр. пюре тиква*
100 гр. брашно
50 гр. царевично нишесте д-р Йоткер
1 ч. л. канелена захар д-р Йоткер /½ ч..л.канела
80 гр. пудра захар
60 гр. пюре тиква*
100 гр. брашно
50 гр. царевично нишесте д-р Йоткер
1 ч. л. канелена захар д-р Йоткер /½ ч..л.канела
1 ч. л. бакпулвер д-р Йоткер
* пюрето от тиква е с минимално съдържание на вода, с по-гъста
и плътна консистенция.
Фурната се загрява на 160° С. Тава за печене се покрива с
пекарска хартия.
Маслото се разбива с пудрата захарта до получаване на крем, добавя се
пюрето от тиква и след това останалите сухи съставки /пресети заедно/ и
ароматизира. Цялата смес се разбива до хомогенизиране до получаване на гладко и
пластично тесто. Поставя се в сладкарски
джоб със звездовиден накрайник и се шприцват бисквитки /аз избрах закръглена форма/ върху тавата.
Поставят се в предварително загрята фурна на 160 °
С за 15-17 минути, след което се изваждат, леко охлаждат в тавата и прехвърлят
върху решетка за окончателното им изстиване.
Имах идея да слепя двойни сандвичи с шоколад, но количеството се оказа определено малко и следващия път ще удвоя дозата.
Опитайте...
7 коментара:
Дианка,
чудесно и много лесно тиквено предложение за бисквитки.Разкош в чиния.
Поздрави !
Ди,тези дни имах по-малко свободно време и ти си се представяла в кухнята като магьосница...Кое по-напред да направя,дали Картофените палачинки или тези Тиквени масленки..?!Прекрасно!
Страхотни бисквитки, Диди! представят си каква нежна текстура имат от тиквата :) А на нея сега и е сезона -има, няма Хелуин, тикви ще ядем :) Тъкмо извадих една печена от фурната аз.
Поздрави и хубави почивни дни на теб!
Невероятни са, Дианка! Обожавам всичко с масло! Поздрави!
Ароматът и вкусът е ясно че са неустоими, аз тук прецизната форма ще коментирам! Как постигна това съвършенство, Дианка? Отново впечатляващи снимки и красота! Поздрави!
Дианка,
прекрасни са бисквитките, както всичко, излязло от твоите ръце!
Имам само че въпрос - царевично брашно или царевично нишесте се ползва в рецептата? Не съм виждала брашно на Доктора и затова :) Може и да съм изпуснала де :D
Прегръдки много!
Благодаря, мили дами, драго ми е,
че тази идея за сезонна сладост ви допада.
Чудесният вкус на печивата с тиква не е новост,
а харесах и оформлението...
И да, Илианка , благодаря за уточнението - царевично нишесте д-р Йоткер:)
Сърдечни поздрави за вас, хубави и усмихнати есенни дни, Диана
Публикуване на коментар