Red Wine Garlic Bucatini - колоритно предложение за
любителите на паста и червено вино … Тези букатини /bucatini - по-дебели спагети с
отвор (buco)/ са варени в червено вино и задушени в зехтин с чеснов винен сос, и
гарнирани отгоре с меко поширано /забулено/ яйце. По препоръки на
Barilla, запържени в тиган букатини не губят своята консистенция, а
подправките на зеленчукова основа подсилват техния характер, особено ако са
съчетани с яйца или сирене. Нотка пикантност може да се открои с люспици лют
пипер, елемент на свежест със стрък магданоз и малко червен лук, рендосан пармезан за
финал. Хубавото червено вино е от значение в случая, не само за красивия цвят, но и даващо на пастата фин сладък нюанс във вкуса. В комбинация с
тънкия чеснов аромат от соса и леката пикантност от поръската се получава една хармонична
композиция, която се допълва с разтичащият се жълтък на меко свареното яйце.
Чеснови букатини с червено вино и поширани яйца
Продукти за 4-6 порции:
3 ч. чаши + ¼ ч.чаша червено вино*
3 ч. чаши вода
400 гр. букатини bucatini**
2-3 с. л. зехтин
1-1½ с. л. чесън, стрит
½ ч.л. червен пипер, люспи /по желание/
3 ч. чаши вода
400 гр. букатини bucatini**
2-3 с. л. зехтин
1-1½ с. л. чесън, стрит
½ ч.л. червен пипер, люспи /по желание/
1 с.л. червен лук, нарязан /по желание/
¼ ч.чаша магданоз, нарязан
прясно настърган пармезан
¼ ч.чаша магданоз, нарязан
прясно настърган пармезан
* използвах червено вино сорт "мерло", в оригинална рецепта е
Каберне Совиньон и количеството е 3 1/3 ч.чаши
** опаковките букатини са най-често с тегло 500 гр.
1 ч.чаша =240 мл.
Още:
4-6 поширани яйца, според порциите
4-6 поширани яйца, според порциите
Технологията за поширане/забулване на яйца може да се
осъществи по различни начини;
а този път използвах техника по Джулия Чайлд.
а този път използвах техника по Джулия Чайлд.
В
дълбока тенджера за спагети се наливат 3 чаши червено вино и водата,
като се оставят да заврат. Добавят се букатините, намалява се топлината леко /добавям
още 1 с.л. зехтин при варенето/ и се варят, около 8 минути или според
препоръките на производителя до степен на готовност „ал денте”. Отделя се ½
ч.чаша от течността и букатините се отцеждат
В голям тиган, на умерена
температура се затоплят 2-3 с. л.
зехтин, добавят се чесъна, червен лук и люспите червен пипер и запържват за около
минута. Налива се 1/3 червено вино и отделената течност и ври още 1
минута. Отцедените букатини се прехвърлят в тигана и разбъркват докато
поемат и изцяло се покрият със сместа от червено вино, зехтин, лук и чесън.
Гарнират се с нарязан на ситно магданоз, малко нарязан червен лук, семена от люспите червен пипер и настърган пармезан.
Гарнират се с нарязан на ситно магданоз, малко нарязан червен лук, семена от люспите червен пипер и настърган пармезан.
Сервира се с поширано яйце за всяка порция.
Ароматните чеснови букатини допълнително се овкусяват от течният сос на яйцето, свежия акцент на ситно нарязаните магданоз и лук, пикантните семенца и сладкия привкус на пармезана.
Вече споменах, че вкусната комбинацията с лекия чеснов аромат от соса и нюанс пикантност от поръската се допълва с разтичащият се жълтък на меко свареното яйце.
Опитайте...
4 коментара:
Това се казва изненада за очите, Диди, а сигурна съм и за небцето ще е такава! Никога не съм виждала паста, варена във вино и ми беше много интересно да прочета, а надявам се и скоро да опитам. С рохкото яйце и чеснов сос ще да е пълна наслада за сетивата :)
Поздрави на теб и хубава нова седмица!
Изключителна наслада за очите, сигурна съм, че и за небцето.
Фантастично предложение, Дианка!
Ех, Дианка ! Кой ако не ти може да предложи толкова интересна и красива паста ! Правила съм паста с поширано яйце.Но тази технология за поширане както и варенето на пастата във вино ме изненадаха напълно.Пастата се оцветява от виното, нали ? Чудесно, много красиво предложение.Великолепни снимки и представяне както винаги.Ще изпробвам рецептата с домашно вино, дано се получи.
Поздрави !
Ще се повторя, че не си падам по пастата, но твоята е наистина много интересна, с добавка на някакво месце бих опитала:)
Публикуване на коментар