Не може на такъв голям празник без бонбони, дори в
постен/веган вариант. Празнуваме пролетта, природата се събужда за нов живот с
огромно разнообразие от цветове, форми и аромати в красиво тържество на живота. Благословен
дар от природата, който през пролетта се разгръща в пълния си блясък… Избрах тематични, постни и енергийни
бонбони - сурови ядки /кашу и бадеми/ с кокосови стърготини за основа, мед и сироп агаве за подслаждане, фино кокосово масло за свързване, отчетлив и свеж
лимонов аромат, и ярък слънчев
цвят от поръска със „златен” сусам. Ето ги:
Постни пролетни лимонови трюфели със „златен” сусам
/по идея, с изменения от Coconut Lemon Energy Balls и GoldenSesame Balls/
Продукти за 18-20 бр., според големината
1 с.л. лимонова кора /настъргана/
¼ ч.чаша сурово кашу, нарязани дребно
½ ч.чаша бланширани бадеми, нарязани дребно
1 ¼ ч.чаша кокосови стърготини
2 с.л. мед/сироп агаве
½ -1 с.л. лимонов сок, прясно изцеден
½ капсула лимон есенция д-р Йоткер
2-3 щ. шафран /за цвят/*
1 ½-2 с.л. кокосово масло, изп. Suma
* в оригиналната рецепта се използва куркума
За овалване: „златен” сусам
¼ -½ ч.чаша сусам
¼ к.л. куркума**
** може да се използва по –малко количество, за получаване
на нежен нюанс или повече за наситен златист оттенък.
1 ч.чаша =240 мл.
1 ч.чаша =240 мл.
Технологията на приготвяне с обикновена и много лесна: сухите
съставки са предварително нарязани на, дребно- сурово кашу, бланширани бадеми,
кокосови стърготини се смилат, според желаната едрина/по-фино като бонбон тип
трюфел, или по-едро/. Към лимоновия сок, прясно изцеден, се поръсват 2-3 щ. шафран /за цвят/.
Разтопяват се на водна баня кокосово масло и меда, ако е
захаросан и смесват с лимоновия сок. Обединяват се всички съставки, ароматизират
се с лимонова кора /настъргана/ и ½
капсула цитрон есенция д-р Йоткер. От получената смес, може леко да се
охлади и стегне в хладилник, се оформят топчета с големина на орех. Поставят се в хладилник за уплътняване и стягане.
Подготвя се т. нар. „златен” сусам за овалване – в сух тиган
и на умерена температура се запичат семената сусам до златисто /5-8 минути/, с
периодично разбъркване. Тиганът се отстранява от котлона и върху още горещия
сусам се поръсва куркума – може да се започне с по –малко количество, за
получаване на нежен нюанс или повече за наситен златист оттенък. След тяхното
охлаждане се овалват вече стегнатите ядкови трюфели.
Близък поглед на "златния" сусам.
Здрави, красиви и вдъхновени празнични пролетни дни!
Опитайте…
2 коментара:
Дианка,
тези красиви, много вкусни и ароматни бонбони ще приготвя веднага, ще се почерпим с тях.Чудни са и аз веднага си открадвам рецептата.
Великолепно изпълнение и снимки в твое лице !
Поздрави !
Чудесно постно предложение, Диди! За постни десерти идвам първо при теб!
Много ми допадана идеята за златния сусам. Обезателно ще я използвам някъде! :) Усмихната седмица, мила!
Публикуване на коментар