Прясно опушената норвежка сьомга не се нуждае от специално
представяне - сама по себе си е със страхотен вкус, в повечето случаи
допълнително обогатена с вкус на лимон и свежи подправки. В днешното предложение
нежните слайсове се съчетават в приятни вкусове с още една класика – червен сьомгов хайвер /изключително полезен и здравословен продукт/ и не толкова популярната комбинация
с черна леща белуга. Интересен акцент сред участващите ингредиенти се очертава именно
присъствието на черната леща, която се счита за хайверът в семейство на
бобовите храни. Красивите зрънца са
черни, ситни и обли, а когато се сварят, се запазват цели и лъскави, приличайки на черен хайвер от
моруна и така е позната, като белуга (моруна). Освен с атрактивен черен цвят,
богата на качествени протеини, желязо, микроелементи, витамини и фибри, в
същото време бедна на мазнини, /като и повечето сортове леща/, пигментът в
люспата на сорта белуга, който се дължи на антоцианините /съдържат се и в грозде, къпини, боровинки/ е известен с антиоксидантните си
качества и я прави по-специална и високо ценена в кулинарията. Идеята в основа
е за салата Lentil Salad with Smoked Salmon and salmon caviar, заредена с омега-3 мастни киселини, протеини,
антиоксиданти, желязо и фибри, адаптирайки я по наш вкус изглежда така:
Филе пушена сьомга с черна леща белуга и
червен хайвер
Продукти за 4 порции:
250 гр. черна леща белуга*
100 гр. филе пушена норвежка сьомга /Salmo Salar/
4 с.л. червен хайвер от сьомга /горбуша или кета/**
* използвах био черна леща белуга от магазин Спирала
** от магазини „Берьозка”
Горчичен дресинг за лещата
1½ с.л. дижонска горчица
2 с.л. зехтин
1 ч.л. бял винен оцет
2 с.л. зехтин
1 ч.л. бял винен оцет
1 к.л. мед
няколко капки лимонов сок
сол и черен пипер на вкус
сол и черен пипер на вкус
1 ч.л. нарязан копър
Свежи клонки копър за гарниране
Предварително почистена и измитата леща се приготвя в
съотношение 1:2 (1 част леща към 2 части вода) приблизително за около 20-30
минути, някои кулинари препоръчват да се накисва за няколко часа преди
готвене, както и да се поставя във вряща вода, а осоляването да бъде в края.
Лещата се почиства, измива и се изсипва в тенджера с вряща
вода в съотношение 1:2 (1 част леща към 2 части вода). Намалява се температурата, добавя се 1 с.л. зехтин и лещата ври на тих огън 15-25 минути,
до омекване, след което се осолява. Сварената леща се прецежда, и изсипва в
купа за допълнително овкусяване. Може да се залее с гъстия горчичен дресинг или
той да се сервира отделно. Съставките за гъстия горчичен дресинг се разбъркват заедно
и подправят със сол, черен пипер и лимонов сок на вкус.
Оформлението е по желание – комбинирано в обща композиция,
салата или разделно.
Сервират се добре огладени, а бялото шампанизирано вино се
подразбира.
Един по-близък план на черната леща белуга, количеството
на черната леща може би измамно изглежда малко, защото чинийките са несиметрични, с оформена
навътре вдлъбната полусфера.
Опитайте…
7 коментара:
Обожавам всичко морско, рибно и тъй нататък, Дианка, така че всичко в чинията, даже лещата е по мой вкус. А какво цвете си завъртяла само от сьомга! Поздрави!
Дианка,
все още не съм я пробвала лещата - белуга.Чудесно и много ефектно, семпло предложение.Всички бобови храни са богати на качествени белтъци и е необходимо по - често да ги употребяваме.
Великолепно и много вкусно.
Поздрави !
Траянче,
Елена,
много се радвам, че това предложение за по-различна салата ви допада,
ще ми бъде драго, да опитате и на вкус -
черната леща е много вкусна и наистина чудесно се съчетава с морския аромат.
Благодаря ви, сърдечни поздрави за двете ви и прекрасни майски дни!
Пфууу,вкуснота!!!!А съм на режим :)
От тази зима няколко пъти правя салата с черна леща и много ми допада :) но за салата, Диди, с чери домати, спанак, сирене... Тук твоето си е гурме вечеря, само малко препечен хляб ми трябва и ще поседна с лъжицата.
Прекрасно аранжирани, наслада за очите!
Уау! Зашеметяваща презентация! Поздрави, Дианка!
Благодаря ви, мили дами,
Миленка,
Пепи,
Кате,
сърдечни поздрави за вас и хубави майски дни!
Публикуване на коментар