Обикновено свързвам есенните празници с красиви късни
цветя и ароматен ябълков сладкиш. Харесвам топлината и уюта, които създават
уханието на ябълки, в компанията на масло, канела и карамел. Денят 16 октомври се отбелязва като Световен ден на храната (World Food Day), а ябълковият пай е една от най-класическите
рецепти за есенни сладкиши, лесен и вкусен, с фин вкус и нежно ухание. Различни
са вариациите, оформленията и изпълненията му, най-често с маслена основа, галети, на слоеве или открити…
Сега избрах малки пайове с купички от чурос тесто /Churro Bowls (Cups)/, което чудесно може да се използва като подложка за сладолед, крем
или друг сладък пълнеж. Чурос /El churro/ е познато лакомство, популярно най-често към чаша горещ
плътен шоколад, но успешно изпълнява роля на подложка с канела и захар, по оригиналната идея и рецепта на Хрупкави от външната страна, меки отвътре, а в случая печени и без пържене. Ето ги чурос купички с ябълков пай:
Ябълков пай в чурос купички
Първо се приготвя ябълков пълнеж, по любима рецепта или тази /Churro Apple Pie Bowls/:
Ябълков пълнеж:
5 големи ябълки, нарязани на малки кубчета
2 с. л. прясно изцеден лимонов сок
1 ¼ ч.чаша вода
3 с. л. царевично нишесте
½ ч.чаша кафява
захар, използвах тръстикова захар
1 ч. л. канела
1 ванилия
щипка индийско орехче на вкус
30 гр. масло /по желание/
1-2 с.л. карамелен сос /по желание/
1 ч.чаша =240 мл.
Обелените, почистени и нарязани на малки кубчета се поръсват
с лимонов сок. Размива се царевичното нишесте с водата на кашичка и изсипва в по-
широк съд/тиган на средна температура. Бързо се добавят кафявата захар, ароматите,
и разбърква отново, за да се хомогенизират. Довежда се до кипене и при
непрекъснато разбъркване, докато сместа започва леко да се сгъстява. Добавят в
кубчета ябълка, маслото и намалява топлината до ниска и покрива тиган с капак.
Оставя се да готвят, покрити, за около 8-10 минути, или според сорта. като се
разбърква периодично, докато омекнат. Ябълките трябва да бъдат меки, но не и
кашави. Изключва се топлината на котлона и покрити с капак, и се оставят да се
охладят до стайна температура. Може да се доовкусят с 1-2 с.л. карамелен сос.
Напълва се всяка купа с ябълков пай пълнеж; топка сладолед
(по избор) и ситен дъжд с карамел сос.
Следват чурос купичките
Продукти
за 4-6 големи форми
½ ч.чаша масло
1 ч.чаша + 3 с. л. вода (290 мл.)
2 с.л. гранулирана захар *
1 ч.л. ванилия екстракт
½ ч.л. сол
1 ч. чаша брашно
2 големи яйца, на стайна температура
¼ ч.чаша канелена
захар, използвах тръстикова захар
Топинг:
¼ ч.чаша захар
¼ ч.чаша тръстикова захар
1 ч.л. канела
1-2 с.л. разтопено масло
1 ч.чаша =240 мл.
Загрява се фурната до 225 °С . Стандартен размер на форми за
мъфини с незалепващо покритие, се обръщат и изпъкналите дъна се намазват с
олио.
Маслото се разтопява в средно дълбока тенджера, добавя се
водата, захарта, ванилията и солта. Довежда се до кипване в продължение на 5
минути, след което брашното се изсипва наведнъж, като се разбърква с голяма
дървена лъжица, докато добре се хомогенизира и образува топка.
Отстранява се от котлона и оставя да изстине в продължение
на 5 минути, или докато е топло само на допир. Едно по едно! се поставят яйцата,
с забъркване до пълно поемане и изглаждане на тестото.
Тестото се прехвърля в сладкарски пош с звездовиден
накрайник и шрицва по периферията на формичките, така че да се образува
купичка. Леко се притиска всеки слой заедно, за да затворят евентуални пропуски. Могат да се шрицоват и други форми, които да се изпържат.
Всяка купа леко се спрейва с олио за по-голяма хрупкавост!
Пекат за 35-40 минути или до златисто и хрупкаво на допир. Изваждат се
от фурната и оставят да изстине леко, преди да се отстранят.
Поставя се в плитка купа с канела и захар и всяка купа равномерно се овалва; (могат да се нуждаят от лек омазняване, за да се даде възможност на захарта да се придържа). Пълнят се по желание в случая с ябълковия пълнеж, сладолед, крем или плодова салата. По избор…
Лесен карамел сос
1 ч.чаша кафява захар /*
¼ ч.чаша масло
½ ч. чаша течна
сметана
* използвах бяла и тръстикова
1 ч.чаша =240 мл.
Смесват се кафявата захар / използвах бяла и тръстикова/ и
течната сметана в малка тенджера на средно-ниска температура. Разбърква се с
дървена лъжица, докато захарта е само в началото да се стопява. Добавя се
маслото; оставя се да се стопи напълно и да доведе леко кипене. Намалява се топлинна
енергия на ниска степен и продължава да готви, докато сосът се сгъсти. Отстранява
се от огъня; оставя се да изстине леко (ще продължи да се сгъстява, докато се
охлажда) и полива върху ябълковия пай чурос.
С карамелен сос, попръска от канела и
топка сладолед за финален щрих към десерта:
Опитайте...
С карамелен сос, попръска от канела и
топка сладолед за финален щрих към десерта:
Опитайте...
6 коментара:
Дианка,много есенно настроение и аромати!
Чудесна идея и изпълнение!
Прегръдки!
Прекрасни са, Дианка! Представям си какво удоволствие са! Есента определено се е настанила на трапезата, с най-уютните и вкусни рецепти. Поздрави!
Много благодаря, Дани,
наистина носят много аромат, вкус и есенно настроение.
Сърдечни поздрави и вдъхновяваща нова седмица!
Благодаря много, Кате,
любим сезон, а идеите и кулинарните предложение изобилстват...
Драго ми е, че ти допадат - поздрави и прекрасни есенни дни!
Дианка,
през есенно - зимния сезон десертите с ябълки и тиква са ми любими.А тези купички са много оригинални и са идеалното предложение за гости.Ще ги опитаме, чудесно изглеждат.
Поздрави и лек и спорен ден !
Приядоха ми се чуруси, или полумбички по никое време :)
Много интересна идея, Диди, поздравления за креативността ти!
Много благодаря, Елена, Пепи,
радвам се, че тази комбинация 2в1 с ябълки и чурос ви допада!
Сърдечни поздрави и успешна нова седмица!
Публикуване на коментар