четвъртък, 2 ноември 2017 г.

Сметанови пудинг кифлички



Студено ноемврийско утро и едно горещо какао със сметанови сладки кифлички ... Маслени, нежни, крехки и ароматни, тези сметанови кифлички са като вариант продължение на ваниловите пудинг сладки, но допълнително обогатени с жълтък и сметана. Близки са по състав и до турските курабии, но не съвсем… Лесни, бързи и вкусни бисквити, рецепта е на Tortelina Puding kiflice - фини сладки, чудесно допълнение за следобедни събирания на кафе, какао или чай. Тестото не е класическо маслено /shortbreads/ с масло, захар, брашно и ароматизатор, защото в него има и яйце, както при сладкишите, което освен свързващ елемент има лек набухващ момент. За добрия вкус на този тип печива, съществена роля има използването на висококачествено масло, носещо не само аромат на масло, а и възпрепятстващо образуването на еластични връзки (глутен), като по този начин се обуславя крехка структура, тип "пясъчно тесто". Добавката на нишесте от пудинга омекотява плътността и подпомага този ефект, създаващ по- фина и нежна структура.


Сметанови пудинг кифлички


Продукти за около 3 дузини кифлички 
220 гр. брашно
120 гр. масло, стайна температура
100 гр. захар
1 опаковка сметанов пудинг Dr.Oetker (40гр. прах) *
2 жълтъка
2 с.л. сметана**
ванилия Dr.Oetker 
Поръсване:
¼ - ½  ч.чаша пудра захар
1 пакетче ванилова захар  Dr.Oetker
1 ч.чаша=240 мл. 
* може да се използва и друг аромат пудинг Dr.Oetker
** течна или аз използвах разбита заквасена сметана
По  оригиналната рецепта в дълбока купа се смесват брашното, захарта и пудинга на прах, добавят се жълтъците, сметаната и мекото масло. Последна е ванилията. Разбива се с миксер и прилежащите му приспособления за тесто до получаване на хомогенна смес. Изважда се от купата и тестото леко се дооформя с ръце. За повечето маслени теста използвам технология за предварително разбиване на маслото.
Независимо от избраният начин, консистенцията и цветът на тестото са много приятни – леко и удобно за работа с приятен жълт от пудинга и жълтъците цвят. От тестото се оформят цилиндрични парчета с диаметър около 2 см, от които се режат шайби с дебелина 1 см, леко се разточват на фитил и загъват като кифличка. Мекото тесто е удачно и за шприцоване.
Фурната се загрява на 175-180°С. и две тави за печене се покриват с пекарска или пергаментова хартия.
Оформените кифлички могат да се поставят за около 5 минути във фризер, да стегне маслото, след което се прехвърлят в тавите за печене и пекат около 12 минути.  Желателно е да останат светли, изваждат се от фурната, леко охлаждат и прехвърлят в чиния, където още топли се поръсват с ароматизирана пудра захар. 


По желание краищата на някои от кифличките могат да се потопят в разтопен шоколад. 


Чудесни в компанията на чаша горещо кафе или какао.


Разчупени...


Опитайте...

4 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
чудесни и много красиви сладки за следобедното кафе или чай.Баба ми навремето правеше подобни.Днес аз правя, но много по - рядко.
Поздрави и целувки !

Iliana каза...

Много нежни, много изящни, сигурна съм много вкусни!

Dani каза...

Прекрасни са, Дианка!

Екатерина каза...

Прелестни са, Дианка! Толкова са изящни, вкусни, ароматни... Истинска наслада!