Днешното предложение е свързано с популярната в последно
време полезна, здравословна и подходяща за балансирано хранене киноа -
"некоронована кралица" на растителните храни. С високият си белтъчен, минерален и
витаминен хранителен профил купичка сварена киноа засища повече от която и да е
друга сърнена култура, при това с по-малко калории, лесно се усвоява и с нисък
гликемичен индекс. И макар в случая акцентът да бъде червената киноа, цялата
композиция е обединена от обща идея – свежо, колоритно, постно и вкусно. В
комбинацията успешно се съчетават плътната киноа с червени боровинки и филирани
бадеми за основа, следва ярко жълт слой от тропически сладко манго, балансирано
с леко тръпчив червен лук, после идва ред на авокадото–фин ядков вкус, мазна
конситсенция и висока хранителна стойност. За финал и свежест се поставят няколко листа салата /рукола,
спанак или друга/ и гарнира с медено-горчичен сос. В оригналната рецепта Timbale of quinoa, mango and avocadо , оформлението е определено като тимбал, запазих
наименованието и аз:
Тимбал от червена киноа с манго, авокадо и медено-горчичен
сос
Продукти за 4 порции:
1 ч.чаша червена киноа, сурова
1 с.л. червени боровинки, сушени
1 авокадо
1 манго
2 с.л. червен лук, ситно нарязан
1-2 с.л. филирани бадеми
1 домат
2 ч.чаши свежи листа салата/рукола,
спанак или друга
сол, черен пипер на вкус
1 с.л. лимонов сок
Рецепта в оригинал, онагледена в стъпки
Сварената с боровинки киноа леко се охлажда и разподеля в
подготвените форми, а отгоре посолява и поръсва с малко зехтин и бадеми.
Мангото се нарязва на кубчета, смесва се наситнен червен лук и капки лимонов
сок, и се разпределя върху уплътнената киноа. Следва нарязаното и овкусено със
сол, черен пипер и лимонов сок авокадо. Последни са листата свежа салата /рукола, спанак или
друга/и тънък резен домат за финал.
Медено-горчичен сос
Продукти:¼ ч.чаша дижонска горчица
2 с.л. мед
1 с.л. зехтин
Всички съставки се разбъркват заедно, докато сместа се хомогенизира и изглади.
Овкусява се предястието или други салати и съхранява в хладилник в затворен стъклен съд.
Ето го в завършен вид: тимбал от червена киноа с манго, авокадо и медено-горчичен сос
Опитайте...
2 коментара:
Дианка,
интересно, много красиво предложение.Имам червена киноа, купих я скоро, все още не съм я пригтвяла.Ще използвма твоят вариант на приготвяне.Чудесно и много елегантно и вкусно.
Поздрави и лека и спорна седмица !
Благодаря, Елена,
харесах червената киноа и
не само като по-атрактивна визия, но и на вкус.
Йато цяло, съчетанието много ни допадна - препоръчвам го.
Сърдечни поздрави и вдъхновени декемврийски дни!
Публикуване на коментар