събота, 4 април 2009 г.

Глазирани моркови

Морковите са чудесен хранителен продукт и са в класацията на най- здравословните храни.
В морковите се съдържат: 10 - 12,2 % сухо вещество, 0,3 - 0,8 % суров протеин, 4,5 - 4,8 % захари,основно инвертна захар; пектин, лецитин. Главно достойнство на морковите са витамините: каротин (провитамин А), витамини B1, B2, РР, С. Налице са още много ензими, етерични масла, терпени, кумарини, минерални вещества - калий, натрий, калций, магнезий, фосфор, йод, желязо и микроелементите манган и мед. Морковите съдържат малки количества ценни и незаменими аминокиселини.
Витамин А е мастноразтворим, затова най-подходящите методи за кулинарна обработка на морковите са задушаването и варенето, защото гарантират максимално извличане на каротина.
Освен класическата салата, едни вкусен и разнообразен вариант са задушените глазирани моркови.
Избрах тази рецепта с лек аромат на джинджифил,а вариант е - и без.

Глазирани моркови

Продукти:
1 /2 кг. моркови
¼ ч.чаша вода
2 -3 с.л. масло/маргарин
2 с.л. мед
2 с.л. портокалов сок
½ ч.л. пресен джинджифил /количество – на вкус/
1 щ. индийско орехче
1 щ. захар
сол и черен пипер на вкус
1 с.л. сусам
магданоз за поръсване

Морковите се почистват и нарязват във форма по желание. Поставят се в съд с капак за микровълнова, налива се водата, 1 с.л. олио/маргарин/ масло, сол и 1 щ. захар. На мах. мощност се задушават около 3-4 мин. Оставят се да се охладят. Могат и да се задушат на котлон, но за повече - 5-6 мин. до желаната крехкост.
В тиган се стопява 1-2 с..л.масло/маргарин, добавя се скилидката чесън и леко запържва, след което се изважда. Добавя се мед, джинджифил, индийско орехче, сол и черен пипер, и се поставят отцедените моркови. Налива се портокаловия сок /може малко и от морковения/ и на средна температура , се разбъркват за около още 3-5 мин. /според желаната крехкост/.
При сервиране се поръсват с запечен сусам и магданоз.

Могат да се предложат и без сусам.
Подходяща добавка към меса, риба, ориз , гъби и пържени тестени изделия.

Рецептата е адаптирана от Ginger-Glazed Carrots

Няма коментари: