Произходът на сорбета не e еднозначно определен. Легенда гласи, че пръв римският император Нерон, смесва сняг с вино и мед, по време на един от походите си, и така изобретява сорбетът. Сведения за направата на скрежина от сняг, плодов сок и плодове, преди Новата ера, има и от Китай, с предположения, за популяризирането му в Европа от Марко Поло. Тук се вмества и терминът шербет SHERBET/ charbet/ , идващ от турски, респ. арабски за подсладена напитка от сок и вода. Разликата между двете е спорна. Езиковото и кулинарно развитие не предполагат категорично определение.
Приема се, че шербетът съдържа и мляко. Французите намират приложението на сорбета по етикета на хранене, като го сервират след предястията, с цел да се “изчисти” небцето и подготви за вкуса на основното ястие.
Има много и различни рецепти за сорбет, касаещи се най-вече за процент концентрация /съотношение/ между плодова смес и захарен сироп. И тук, както при плодовите сладоледи, повишеното съдържание на плод предполага и по-голяма кристализация. Сорбетът често съдържа алкохол, а това снижава температурата му на замръзване,така както и захарта. Добавката на лимонов сок и алкохол, използването на специални уреди позволява да се получи по-мека структура. Важно е да се знае, че плодовете с по-голямо съдържание на пектин се топят и по-бързо.
Аз съм приела като удачно за нас вкусово съотношение 2:1 на пюре плод и захарен сироп за рецепта на
Продукти :
1 ч.чаша вода от 200 мл.
¾ ч.чаша захар
1 с.л. мед
1-2 с.л. лимонов сок
1 ч.л. алкохол, избрала съм калвадос /може и без алкохол/
лимонова кора
Плодове по избор /аз съм избрала/
Сливи и къпини
Киви, пъпеш и лайм
Пъпеш и праскови
Водата със захарта и меда ври 5 мин. на умерена температура. Получава се захарен сироп с количество 250 мл.
Съотношението е 200 мл. пасирано фреш пюре от плод и 100 мл. от захарния сироп.
Добавя се лимоновия сок, калвадоса и поставя за 20-30 мин. в машината за сладолед.
След лекото кристализиране, изглежда доста меко, се прехвърля във купи и замразява във фризер.
Вкусно се комбинира с плодове, шоколад, сок или шампанско.
Не мога да пропусна неустоимите предложения за малинов шербет от Марианка и Кеми.
7 коментара:
Your pictures are always gorgious..I like sorbets,and I did do some...Nice choice of fruits..beautifull colours..
Много интересен пост и хубаво разхлаждащо предложение!
Свежо и красиво е при теб, Диани!
Прегръдка и :-)
Отново оригинално,Диди!
Имаш награди при мен!
Чакам те ...
Целувки,Краси
VŽcool,
thank you very much.
Glad you like it
Hug Diana
Зорница,
Дими,
благодаря ви от сърце!
Краси,
с удоволствие идвам при теб,
дано и ти си взела твоите награди от мен.
Хубави почивни дни, Диана
О, сорбет като твоя бих опитвала всеки ден, не само в жеги! Разкошни снимки и чудесна рецепта!
Поздрави, Милена
Милена,
много ти благодаря - толкова си позитивна и добронамерена!
Сърдечен поздрав и усмивки, Диана
Публикуване на коментар