Беше ми странно, когато преди време разбрах, че рибата треска се приема за традиционна в гръцката кухня, независимо, че е много по-разпространена в атлантически води. Моите познания за треската е като дълбоко – и соленоводна бяла риба, с месести, но по-сухи филета, които са с ниско съдържание на мазнини. Дали се касае за рибата Bakaliaros, която е подвид на това семейство и популярно наричана средиземноморска /беломорска/ треска или за атлантическата, не ми се изясни много.Четох, че рибата треска става популярна в южно-европейските страни след петнайсети век, когато английски кораби започват търговски размяна на риба треска с Гърция, Испания и Португалия срещу стафиди. Така и оставих "отворени" тези разсъждения ...
Мекият аромат, крехко филе са приятни за повечето хора, и могат да се адаптират към различни стилове на готвене. В тази рецепта за предястие филета от крехка бяла риба се пълнят с плънка от риба, сметана, мляко, яйца и червен пипер/ лют или обикновен/. Тя е много бърза за подготвяне и елегантна. за поднасяне. Сервира се топло или студено с няколко сотирани скариди с чесън и гарнирани с пресен копър. Допълнено с варена паста и любим сос, може да се превърне в лека вечеря.
Мекият аромат, крехко филе са приятни за повечето хора, и могат да се адаптират към различни стилове на готвене. В тази рецепта за предястие филета от крехка бяла риба се пълнят с плънка от риба, сметана, мляко, яйца и червен пипер/ лют или обикновен/. Тя е много бърза за подготвяне и елегантна. за поднасяне. Сервира се топло или студено с няколко сотирани скариди с чесън и гарнирани с пресен копър. Допълнено с варена паста и любим сос, може да се превърне в лека вечеря.
Печен мус от риба треска
Продукти за 4 порции:
750 гр. риба треска ( морски език или друга бяла риба) филета
½ чаша / 120ml заквасена сметана
¾ чаша / 180ml мляко
½ ч. л. червен пипер – лют или обикновен
1 яйце
1 с.л. пресен копър, нарязан на ситно
½ ч. л. сол (или на вкус)
2 супени лъжици масло
черен пипер на вкус
Рибата се размразява добре и подсушава, ако се използва замразена.
Фурната се загрява на 175С.
Намазняват се 4 индивидуални съдчета за печене с масло.
Около 400 гр. от рибата се оформят като ленти, които се поставят плътно по стените на чашките, за да се образува пръстен.
Останалите филета и изрезките се наситняват, смесват се с млякото и пасират на пюре с кухненски пасатор. Разбъркват се заквасената сметана, яйчният жълтък, червен, черен пипер и част от солта. Обединяват се двете смеси и добавя копър. Разбива се белтъка на твърд сняг с щипка сол. Внимателно се смесва с рибния мус и разпределя в чашките за печене, а отгоре се поставя по малко парче масло.
Всяка чашка се обвива плътно с алуминиево фолио и поставя в съд за водна баня. Налива се гореща вода, като нивото трябва да бъде до половината от височината на чашките. Пече се около 20-30 мин., изважда се и оставя леко да се охлади.
Изваждането на печения мус е лесно, но може с нож леко да се освободи при горната повърхност.
По оригиналната рецепта порции са 6, при мен се получиха 4 .
При печенето се отдели лек сос в чашките, който сервирах към пастата. При следващите приготвяния ще добавя микс от сирена, който да уплътни и подсили аромата на получения сос.
Гарнирах със сотирани скариди и варена паста.
Опитайте...
15 коментара:
Ох, откога замислям нещо с морски дарове, но все не стигам дотам...Ди, направо очите ми останаха по снимките!
Сърдечни поздрави :)
I love cod fish and this recipe is completely new to me. I have to give it a try. :)
Невероятна рецепта, поднесена по много елегантен начин, Диди! Обичам риба, твоето предложение ме изкушава да го приготвя и опитам, сигурна съм, че насладата ще е гарантирана!
Сърдечни поздрави
Е, Диди, при теб отново има неустоимо рибно предложение :)
Но със сирената май ще ми хареса повече :) Очаквам предложението ти!
Прегръдка далечна и поздрав сърдечен :)
Много изискано и стилно предложение, Диани! Рибен мус не бях опитвала, но този изглежда вълшебно! Бих го опитала с удоволствие :-)
Поздрави и усмивки,
Милена :-)
E' molto delicata e bella questa ricetta, ciao
Ива,
Ева,
Пепи,
Миленка,
много се радвам, че тази идея ви допада. Обичаме риба и ни хареса така приготвена.Следващия път ще я обогатя със сирена.
Благодаря ви,
поздрав и много усмивки, Диана
Andrea,
Stefania,
Many thanks for your comments
greeting and a hug, Diana
Много интересна рецепта, Дианка и много красиво поднесено ястие.
Наслада за небцето и окото.
Поздрави и хубав утрешен ден от мен!
Ето една много интересна и невероятна рецепта! Ароматна и здравословна!
С удоволствие ще очаквам и предложението със сирена!
Поздрави, Диди и хубава вечер!
Дианка,прекрасно поднесена и приготвена :)
От теб научавам много за различните риби/нищо че съм морско чедо/
И аз като Пепчо ще чакам с нетърпение и със сиренцата!
Поздрави и хубава вечер!
Прекрасна рецепта, Диди!
Вкъщи сме любители на риба и морски дарове, така че ще се възползвам.
Благодаря ти!
Прегръдка!
Зори,
Роси,
Дани,
Лети,
Много ме радват вашите коментари, още повече, че вие сте ценители...
Благодаря ви,
поздрав и много усмивки, Диана
Hi Diana, how are you?
What a wonderful recipe! Thanks for sharing.
Here in Brazil we love cod, a tradition that the Portuguese taught us, especially at Easter and the Christmas holiday season.
Lúcia
elegantno izglezhda! mnogo mi haresa!
Thanks very much,Lúcia!
I was interested to learn that -
greetings, Diana
Design Elements,
благодаря много -
радва ме твоя коментар.
Поздрави, Диана
Публикуване на коментар