Денят 5-ти февруари 2011 e избран за 5-ти Световен Nutella Ден
/World Nutella Day: February 5, 2011/
/World Nutella Day: February 5, 2011/
Насладете се на балансирана закуска, включително и чаша мляко, парче на пресни плодове и две филии хляб с Nutella-
Това е не само познат анонс към известната марка шоколадов крем Nutella /по-рано познатата ни като течен шоколад/, но и възможност да се проследи хранителния енергиен прием с една такава закуска.Nutella ®, в ранният си вариант, е създадена в периода 1940-46 от г-н Пиетро Фереро, основател на компанията Фереро. Поради военния режим на Втората световна война по това време, е имало много малко шоколад, защото какаото е било в недостиг. За разширяване доставките на шоколад г-н Фереро използва лешници /сорт Tonda Gentile, с ароматна, едра и добре оформена сферична ядка/, които са изобилие за региона Пиемонт, северозападна Италия. Първоначално в масивен блок, "Паста Gianduja" е смес, съдържаща приблизително 50% бадемово и /или лешник паста и 50% шоколад. По-късно Пиетро започва да продава и крем версия като "Supercrema". Неговият състав е променен отново с името "Nutella". Първият буркан Nutella напуска завода Фереро в Алба на 20 април 1964 година.
Чела съм, че точната рецепта е тайна, пазена от Фереро. Според етикета на продукта, основните съставки на Nutella са захар и растителни масла (повечето от които палмово масло), следват лешници, какаово вещество и обезмаслено мляко, които заедно са най-много 29% от съставките.
В къщи сме любители на Нутела. След като се харесаха бисквитките с нутела и домашно направените Ferrero Rocher, се изкуших да приготвя и домашен Нутела крем. Има много рецепти, претендиращи за по-пълно приближаване до оригиналния вкус, най-често с различно съотношение на лешникова паста и млечен шоколад. Споделям мнението, че оригиналът е трудно достижим и избрах по-нетрадиционна версия - с подчертан шоколадов вкус от тъмно какао и добавка на натурален шоколад - dark домашна нутела:
Чела съм, че точната рецепта е тайна, пазена от Фереро. Според етикета на продукта, основните съставки на Nutella са захар и растителни масла (повечето от които палмово масло), следват лешници, какаово вещество и обезмаслено мляко, които заедно са най-много 29% от съставките.
В къщи сме любители на Нутела. След като се харесаха бисквитките с нутела и домашно направените Ferrero Rocher, се изкуших да приготвя и домашен Нутела крем. Има много рецепти, претендиращи за по-пълно приближаване до оригиналния вкус, най-често с различно съотношение на лешникова паста и млечен шоколад. Споделям мнението, че оригиналът е трудно достижим и избрах по-нетрадиционна версия - с подчертан шоколадов вкус от тъмно какао и добавка на натурален шоколад - dark домашна нутела:
Лешников крем тип "Nutella"
Продукти, адаптирани и с изменения от homemade chocolate hazelnut spread (nutella)
1/3 ч.чаша брашно от лешници или фино смлени печени лешници
1/2 ч.чаша сухо мляко на прах
1/3 ч.чаша захар
1/4 ч.чаша тъмно какао на прах
1 с.л. царевично нишесте /използвах с аромат шоколад/
3/4 ч.чаша прясно мляко
1 с.л. лешниково олио/растително масло
50 гр. натурален шоколад /по желание/
Разбива се прясното мляко с нишестето до разтварянето му и излива в тенджерка. Обединяват се смлените лешници, сухото мляко, захарта и какаото. Добавят се към млякото и олиото, разбърква се до гладкост. Вари се на средните температура, с често разбъркване, докато сместа започне да се сгъстява и леко да завира. Отстранява се от котлона и се прехвърля в огнеупорен съд с капак за съхранение.
Охлажда се до стайна температура и ако не яде веднага, се съхранява в хладилник с уплътнен капак върху съда, в продължение на няколко дни.
Охлажда се до стайна температура и ако не яде веднага, се съхранява в хладилник с уплътнен капак върху съда, в продължение на няколко дни.
Не мога да избягам от традиционните снимки на филии, намазани с нутела, която наистина е една хубава закуска.
С бисквитки, вафли или кифличка е класика.
Много е вкусен леко хладък или при стайна температура.
Ще добавя още една изкушаваща идея за домашна Нутела и ароматни гофрети при Зори.
Щастлива съм да споделя, че моето предложение е включено в сборното издание World Nutella Day 2011 Roundup Part 1 .
Опитайте...
28 коментара:
Ех, Дианка, намазах си една филийка
с кафето и потънах в един много вкусен свят на аромати :)
Благодаря за удоволствието!
Прегръдки и вкусен уикенд!
Неуморим шоко-маниак си ей....
С усмивка
Мария
Направо се облизвам пред монитора... :))
Неустоимо предложение точна за закуска, Диди! Изкуши ме с домашно приготвения крем...
Поздрави с пожелания за хубав уикенд!
Вкъщи е всеки ден ден на Нутелата :-) Но разбира се, можем да го отразим и днес :-) Особено с кроасан и чаша ароматно кафе, няма как да не започне денят ми прекрасно!
Много ми хареса колажа от снимки, особено снимката с празната чаша :-)
Много хубаво настроение ми създаде, Диани! Благодаря ти!
Усмихнат уикенд! :-)
lelel лигите ми потекоха .... вкусотийка е на 100%
Благодаря, Дани!
Да е вкусен и усмихнат деня ти, поздрави, Диана
Мария,
като че всички сме шокоманиаци...
Поздрав и хубав уикенд, Диана
Благодаря, Краси!
Желая ти усмихнат и сладък уикенд, Диана
Много благодаря, Ева!
Нутела е един от любимите ми продукти,
поздрави и усмивки, Диана
Миленка,
и аз ти благодаря!
Имах удоволствието да се насладя на прекрасните ти валентинки и едно малиново изкушение.
Радвам, че че и вие сте почитатели на Нутела.
Сърдечен поздрав, Диана
Благодаря, Вероника!
Сладък и усмихнат уикенд ти пожелавам, Диана
Hi Diana, how are you? What a delicious post!
Really good your post today. Beautiful pictures and interesting history. I felt like to experience your divine recipe. Wish a good weekend.
Lúcia
Voglio provare anch'io la nutella fatta in casa, deliziosa con il pane come dici.. ;) ciao
Диди,
явно сте големи любители на шоколада!
Страхотен лешников крем!
И аз като Дани, гледам и се облизвам!
Чудесен е!
Поздрави и хубав уикенд!
Lúcia,
Stefania,
Thanks very much,
I am glad that you are a fan of Nutella.
This is a great product and happy to celebrate his day.
Sincerely, Diana
Наистина Роси,
шоколадът е на голяма почит в нашето семейство и Nutella е сред любимите ни продукти.
Поздрав и хубава неделя, Диана
Ди, чудесен крем! Ще се възползвам от рецептата за моите двама шокохолици :)
Чудесни снимки, много разяждащо ми подействаха :))
Хубав ден :)
Изглежда много добре, Дианка. Опитвала съм да правя домашна нутела, твоята рецепта много ми харесва, ще я изпробвам :)
Хубав следобед от мен :)
Ах, не знаех, че има и такъв ден, но пък смятам да си направя едно шоколадово ...соаре :Р
Прегръдки, Ди!
Дианка, на патерици честит ден на Нутелата! Пожелавам ти все вкусно и шоколадово да е!
Маги
une crème des plus délicieuses et des plus alléchantes, j'adore
bonne soirée
I missed the Nutella day this year but I have to remember it next year. I love Nutella and yours looks so delicious. :)
Ина,
Ива,
Зори,
Маги,
Честит да бъде празникът на всички шокоманиаци. Желая и на вас мнго шоколадови моменти иудоволствия.
Зори,
не бях забравила за гофретите, но как съм пропуснала нутелата?... Позволих си да прикача линк и към твоята рецепта.
Благодаря ви момичета,
поздрави и хубава нова седмица, Диана
Fimere,
Andrea,
Thank you very much!
Happy Nutella day and chocolate fans!
Sincerely, Diana
много много вкусно мммм само не разбрах къде се слага 50 гр. натурален шоколад
Благодаря за посещението и коментара,Анонимен!
Опцията натуралния шоколад е по желание - за още аромат, вкус и допълнитело уплътняване на крема.
Добавя се накрая, след сваляне на съда от котлона.
Поздрави, Диана
Здравей, Диана..
Много ми хареса рецептата и мисля да я приготвя, но за по-сигурно би ли могла да ми кажеш количествата в грамове, защото чашите са различни все пак, пък и смятам, че ще е по-точно. И също така да те попитам от посочените продукти какво количество се получава?
Благодаря предварително и поздрави :)
Здравей Анонимен,
Много благодаря за интереса и коментара!
Аз използвам чаша с вместимост 240 мл. Сравнително лесно може да се измери, а и съотношенията на всички съставки са в чаши. Технологията на варене определя консистенцията и гъстотата.
Все пак скоро ще го направя отново и ще отчета пропорциите в грамове.
Сърдечни поздрави и усмихнат ден, Диана
Дианка, а как препоръчваш да се приготви- с или без 50 гр. натурален шоколад? Как се доближава повече до истинския вкус на Нутелата и става по-вкусно?
Привет, Анонимен,
с малко закъснение в отговора -
аз предпочитам с шоколад!
Засилва вкуса, плътността и усещането за приближаване до истинска Нутела.
Поздрави и усмихнат ден, Диана
Привет!
Искам да попитам натуралният шоколад колко % е?
Привет, Анонимен,
аз обикновено използвам шоколад с 50-55% какао, но и с повече ще е още по-хубаво...
Поздрави и хубав петък, Диана
Днес го приготвих, но стана с малки бучки..защо така? :/
Привет анонимен,
предлагам, че "бучиците" са се получили или от по-едри зрънца на смлените лешници или при варенето /както и при другите подобни нишестени кремове/. Можеш да се опиташ да го прецедиш и претриеш през цедка.
Все пак ще се радвам, вкусът му да ти е допаднал.
Поздрави и хубава неделя, Диана
Публикуване на коментар