Пищно красива и колоритна тази есен
провокира към дълги разходки и приятни екскурзии. А като съм подхванала въпросната тема, ще продължа с едно скорошно пътуване с приказен дух из „перлите
на Карпатите”: православният манастир „Синая” и кралският дворец „Пелеш” /Castelul Peles/, мистичният
замък Бран /Замъкът на Дракула/ и романтичният Брашов /Brasov/, и още съкровища в близка Трансилвания. Всичко това гарнирано с история, митове и легенди, впечатляващи гледки, красива природа с много цветя и алпийска
архитектура, чист въздух, минерални води, добри условия за почивка и туризъм, естествено и традиционна
румънска кухня...
За начало: сърцето на планинска
Румъния - Mănăstirea Sinaia
- През 1690г. влашкият благородник Михаил Кантакузино построява малък
манастир в горното течение на р. Прахова. Нарича го "Синая",
вдъхновен от своето скорошно пътуване до библейската планина Синай -„Света Екатерина“ на Синайския
полуостров. Сградата била проектирана да служи едновременно като
манастир и като укрепена крепост по пътя, свързващ Брашов и Букурещ.
Скоро около
манастира възниква селище. През 60-те години на XIXв., привлечен от дивата
красота на района, първият румънски крал - Карол I Хохенцолерн, решава да
построи тук своята лятна резиденция. Тя впоследствие се превръща в Замъка
"Пелеш" /за него ми се иска да пиша отделно/. Скоро мястото става любим курорт на
румънската висша класа, която започва да издига собствени луксозни вили в
района. Не след дълго се появяват и впечатляващи хотели, казина, модерни
ресторанти и магазини и така до края на XIXв. Синая се превръща от малко
известно селище в неофициалната лятна столица на Румъния.
При неговото основаване са
построени монашески корпус и църква (сега наричана "старата църква"). Първоначалният замисъл е била в манастира да живеят 12 монаси –
по подобие на 12-те Апостоли, постепенно обаче тази цифра се увеличава. Манастирът е мъжки от основаването му до наши дни. Стенописите в старата църква са от 1795г. при реставрацията след пожар от времето на обсадата на манастира по време на
Руско-турската война (1735-1739).
Новата църква на манастира е построена през 1842-46г., посветена на Светата Троица и придобива съвременния си вид след реконструкции. За запазване на единния ансамбъл новата църква е изпълнена в същия архитектурен стил, както и по-ранните постройки.Църквата е първата в Румъния с електрическо осветление.
В стария монашески корпус е запазена малка църква от времето на основаването. Нейните стени са покрити със стенописи с евангелски сюжети, с добре запазен цикъл от фрески, изобразяващи Страстите Христови.
Камбанарията е построена през 1892 г. в съседство с манастирските врати, в нея е окачена камбана, тежаща 1700 кг.
И в края на тази разходка, едно от чудесните ни кулинарни попадения - румънски домашен ябълков пай, на който се насладихме ресторант в Синая и чийто привкус ме съпътстваше там. Ентусиазирана, потърсих рецепта, и намерих от раз Apple Pie Romanian-style и на румънски placinta cu mere. Разгледах различни варианти, но подбрах, който най-много се доближава до 'оригинала".
Румънски ябълков пай
/по идея на RomanianApple Pie и placinta cu mere/
Продукти: за форма ф 24см. Дозата може да се удвои.
За блатовете:
1 яйце
5 с.л. захар /1/3 ч.чаша/*
5 с.л. мляко /1/3 ч.чаша/
5 с.л. масло /70 гр.; 1/3 ч.чаша/
½ пакетче бакпулвер
/около 6 гр./
1 опаковка ванилова захар
~ 300 гр брашно 2 -1/4 ч.чаша
За плънката:
~ 1 кг ябълки
1 ч.л. лимонов сок, или сок от лайм
1 ч.л. лимонов сок, или сок от лайм
2- 3 с.л захар на вкус и в зависимост от сладостта на
ябълките, /¼ ч.чаша/
30 гр. масло
1 с.л. галета
½ ч.л. канела
* количества и пропорции в чаени чаши, които използвах аз, като 1 ч.чаша =240 мл.
Ябълките се обелват, почистват и рендосват на средна едрина.
Поставят се в съд за готвене, заливат се с 1 ч.л. лимонов/лайм сок и на средна
средна към висока температура с често разбъркване се задушават, докато се изпари
течността им. Следва да се добави маслото и захарта, и оставят още малко на
котлона, до стопяването на захарта и още течност, ако се отделила. Отстранява
се, ароматизира с канелата, разбърква се с галета и оставя да изстине.
Подготвяне на тестото:
Разбива се яйцето със захарта, налива се разтопеното масло и
млякото, след което разбърква. Смесват се 2 ч.чаши брашно с бакпулвера и
ваниловата захар и заедно с течните съставки се замесва меко тесто, като
постепенно се добавя останалата ¼ ч.чаша брашно, или повече, ако е необходимо,
в зависимост от влажността на брашното. Получената тестена топка се загъва със
стреч фолио и поставя да стегне в хладилник за около 30 мин.
Оформяне на пая:
Фурната се загрява на 175 С.
В кръгла тава или друг съд за печене /може и правоъгълна/ се
поставя изрязана хартия за печене. Тестото се разделя на две части. Първата се
разточва се на тънък лист и оформя на кръг с около 1,5 см. повече от диаметъра
на дъното. Поставя се върху хартията за печене и оформя лек борд по стените на
тавичката. Леко се пробожда основата с вилица, а отгоре се разстила равномерно
ябълковата плънка. Следва разточване на втората част тесто с диаметър да покрие
изцяло сладкиша. Кората се поставя върху плодовата смес, също се набожда
диагонално с вилица. От останалите изрезки тесто може да се оформи някаква
декорация - за по стабилно слепване се намазва с остатъка от белтъка по
яйчените черупки /нужно е съвсем малко/.
Поставя се в затоплената фурна и пече 35-40 мин. до златисто. След проба за суха клечка се изважда, леко охлажда в съда и освобождава от формата.
Поръсва се с пудра захар и разрязва – най-добре след окончателното
изстиване, макар и хладък да е още по-вкусен.
П.П. няма да пропусна да припомня и утрешния /16 октомври/ Световен ден на хляба.
Опитайте...
19 коментара:
Благодаря за чудесната разходка,Дианка.Манастирите в Румъния са много добре поддържани и с повече монаси, за разлика от нашите.В покрайнините на гр.Констанца е построена единсвената в цяла Румъния дървена църква и ако имаш възможност можеш да я посетиш.
Поздрави !
Паят е изящен, семпъл, чудесен!
Поздрави!
Много приятна разходка, Диди и чудесен, много сочен пай!
Поздрави и хубав ден на теб :)
Чудесна публикация с прекрасни снимки и удивителен десерт! Поздравления, Дианка!
Карпатите са съхранили толкова чудеса, че с струва човек да се загуби в тях дори за месец - природа, бит, култура, кулинария, прекрасни хора... истинска приказка на живо са те. Някак омагьосват и държат в плен, карат де да мислиш дълго след срещата си с тях. Поне за мен винаги е било така. За съжаление обаче, не ми остана време да се насладя на Синая както бих искала!
Благодаря ти за споделената разходка, Дианка! Беше ми особено приятно!
Поздрави с пожелание за още приказни пътешествия!
Страхотна разходка, Дианка, а особено с този привкус ми хареса страхотно! Нали знаеш, че непременно ще направя този сладкиш:) Хубав ден!
Страхотен сладкиш, обожавам аромат на ябълки и канела!
Наистина там е много красиво! Наскоро имах щастието да се убедя в това и исках да приготвя уж нещо румънско, но това така и не се случи.
Чудесни снимки, Дианка!
Щастливи есенни дни!
Дианка,благодаря за подробния разказ,научих много допълнителни подробности,които не знаех,когато посетихме същия маршрут.Ще очаквам с удоволствие снимки и разказ от перлата в пътуването ви ,а именно Пелеш.Румънската кухня за жалост не ме впечатли и нямам съмнение,че паят ти е стократно по-вкусен,изглежда прекрасно!С пожелание за хубава вечер!
Това са едни от плануваните ми дестинации от много отдавна. Много ти благодаря за тази разходка, Дианка, ще очаквам с нетърпение и продължението. Толкова красиви снимки си направила, а какво излъчване и атмосфера има в тях. През есента в Карпатите е много красиво, само сме минавали от там и то в другата им част, но цветовете са невероятни. Ябълковият пай е приказен, толкова прецизно си го оформила. Поздрави!
Дианка, показваш ни чудесно място.
Красиви сгради, стенописи и прекрасна природа.
И прекрасно, ароматно попадение!
Благодаря ти за насладата!
прегръдки!
Дианка, благодаря и аз за споделената разходка и прекрасния аромат! Обожавам ябълки и канела, а в десерт... Мечта! :)
Прегрдки и хубаво утре ти желая!
Дианка, божествена рецепта си ни представила! И аз имам тук доста ябълки и се чудех какво да ги направя, но се бях спряла на скандинавски ябълков пай. Сега или по-късното обаче, твоят със сигурност ще се опита. Можеш ли да ме ориентираш за размера на тавичката, в която си пекла? Благодаря ти предварително и аплодисменти още веднъж!
Дианка, била съм в Румъния, макар не в Синая, доста отдавна и тогава никак не ми хареса. Сега казват, че изглежда по друг начин.
Малко си показала, но ми беше интересно и изглежда добре поддържано.
Колкото до пая, тъкмо се канех да правя (поради количеството ябълки в момента у дома, които не ядем сурови)един твой "обикновен" сладкиш, който аз много харесвам. Но май ще пробвам новото ти предложение! Пък и вече ми е ябълково, т.е. дойде ми времето на "студените" десерти.
О, каква красота си споделила, Диана! Обичам спокойствието на манастирите, усещането там е невероятно. Сладкишът с аромат на ябълки и канела допълва красотата на природата. Благодаря ти за виртуалната разходка! Сърдечни поздрави! :)
Много приятно представен десерт . Веднага отива в рецептурника защото обожавам ябълки и това е една нова форма за използването им . Благодаря !!! Прегръдки Иви :)
Тази година и аз се разходих в района, но такъв десерт за съжаление не ядох.
Обаче с удоволствие бих опитала от твоя, Дианка :)
Поздрави,
Илиана
С огромно удоволствие прочетох пътеписа ти. Явно си заслужава човек да посети този район.
Рецептата за пай е чудна. Ние много обичаме десерти с ябълки и този е точно по наш вкус.
Хубава седмица, Диди.
Речено - сторено!
Да докладвам - в събота направих ябълковия пай и съм тук да благодаря за поредната твоя вкусна и ефектна рецепта, която правя! Е, понякога се отнасям и пропускам тук да благодаря, но не пропускам при отчитането в "Гответе с мен"! Там ще покажа и пая, но още не съм свалила снимките, малко след месец ми се случват нещата.
Носих и в службата - много се хареса десерта, даже вече съм посочила блога ти като източник!
Прегръдка!
Благодаря много, дами,
радвам се, че ви е било интересно, определено има какво да се види по тези места,
и още, че този семпъл традиционен ябълков пай ви допада.
Поласкана съм, Весе, за доверието и най-вече, че сте останали доволни. Голяма прегръдка за теб - страхотна си!
Поздрави, хубави и вдъхновени есенни дни, Диана
Публикуване на коментар