Наскоро четох един затрогващо хубав разказ
за разкошния ни традиционен български десерт.
Много обичам нашия тиквеник, повече от баницата с тиква и за мен
разликата е в приоритетно приложеното количество тиквена плънка, за сметка на корите.
Някъде бях срещнала като определение, че „тиквеник
. . .е сладка есенна версия на
"баница" пълнена с тиква”. Сега, класическият тиквеник няма да бъде на
дневен ред, но ще поясня присъствието на
думата „тиквеник” в наименованието. Една гръцка рецепта - вариант и също претендент за „тиквеник”, която имам запазена в графа „да се опита”, е
нещо като кекс и ме впечатли именно с използването на сурова тиква. Ето такава
бе и идеята ми - комбинация между баница и пита, с лека подложка от кори за баница /използвах
тънко охладено многолистно тесто/ и кексова заливка от сурова тиква. Резюмирах постния
сладкиш като „тиквеник” пита – банична основа
и плънка от сурова тиква, с добавка на орехи и стафиди, мед и портокалов сок. Очаквах
използването на термично не обработена тиква да придаде аромат сходен с
тиквеника … и се получи. Оформлението е по желание – натурално, поръсено с
пудра захар или, покрито със сладко от тиква.
Постна орехова "тиквеник" пита
Продукти:
2
ч.чаши брашно
1 ч.чаша захар
1 бакпулвер
½ к.л. сол
1 ч.л. канела
2 ч. чаша сурова тиква рендосана
½ ч.чаша растително масло
3-4 с. л. портокалов сок/ вода
3 с. л. мед
½ ч. чаша едро смлени/нарязани орехи
1 бакпулвер
½ к.л. сол
1 ч.л. канела
2 ч. чаша сурова тиква рендосана
½ ч.чаша растително масло
3-4 с. л. портокалов сок/ вода
3 с. л. мед
½ ч. чаша едро смлени/нарязани орехи
½ ч. чаша стафиди
1 ч.чаша =240 мл.
лист охладено фино /тънко постно многолистно
/"бутер"/ тесто за основа
Още орехи за декориране, пудра захар
или сладко от тиква, по желание
Първо се подготвя тиквата, която се
рендосва или аз използвах кухненски блендер – на ситно. Стафидите могат да се
накиснат в портокалов сок/или коняк.
Фурната се загрява на 175С.
Тава с диаметър ф26 се омаслява леко и
на дъното й се поставя изрязан кръг от лист охладено фино /тънко „бутер” тесто
за основа. /Имах намерение, както при ябълковите тарти, да запека първо основата от многолистното тесто за около 10-на минути - до
изсъхване, но остана като идея за следващия път./
В купа се смесват брашното със солта,
бакпулвера и канелата, добавят се захарта, тиквата, олиото, меда с портокаловия
сок и всичко се разбърква до хомогенизиране. Към тях се прибавят отцедените
стафиди, разбъркани с 1 с.л. брашно, за да не потъват много и едро смлените или нарязани орехи. Полученото тесто се излива
върху основата от кори за баница.
Поставя се във загрятата фурна и
пече за около 45 минути, с проба за суха клечка.Изважда се от фурната и след
леко охлаждане се прехвърля на решетка за окончателно изстиване.
Вече споменах, че покрих тиквеника
пита със сладко от тиква и едро смлени орехи,
но може и натурално или поръсено с пудра захар
но може и натурално или поръсено с пудра захар
Сервирах с допълнение на захарна
глазура.
Опитайте...
13 коментара:
Великолепен е! Искам едно голямооо парче, защото ако си направя аз, ще трябва да си го ям сама. Прекрасен ден!
Дианка, няма такова изкушение, прекрасна пита си направила с любимата ми тиква и съм сигурна, че е толкова вкусна колкото изглежда, но за да съм сигурна, ще опитам :)
Сърдечни поздрави!
Дианка,
питата е чудесна за пости, перфектно декорирана.Това тесто, което използваш за подложка напълно постно ли е? Знам, че бутер - тестото се прави с масло или маргарин.Могат ли да се използват кори за баница ?Чудни снимки си направила.
Поздрави !
Страхотна пита, Дианка! Много ме впечатлиха идеята и снимките!
Поздрави!
Много интересно предложение, Дианка.
Хареса ми идеята за такава комбинация.
Поздрави от студен Ловеч :)
Толкова сочна и уханна е станала, Дианка!
Чудесна идея!
Сърдечна прегръдка!
Постна сладост! И както винаги - изумителни снимки! Човек да се протегне и да се вземе парченце, за да се подслади!
Диана, хубава и спокойна вечер!
Чуден сладкиш,Диани,събрал ароматите на есента!Любител съм на тиквата и предложението ти много ми харесва!Хубав петък!
Много ми допадна, Дианче! Отива и в моята графа "да се опита" :) Снимките са разкошни! Поздрави!
Неустоим сладкиш и снимки! Взимам си парченце! Прекрасни почивни дни, Дианка!
Колко ще му отива на твоят сладкиш чаша горещо кафе, което държа в ръка, Диана! Ще си взема едно парче и ще се насладя на снимките ти. прегръдка! :)
Убийствено вкусна ще да е тази пита, страшно ще ми хареса - запазвам си рецептата, все някой ден ще ми дойде музата.
С усмивка
М
Габи,
Таня,
Елена,
Светле,
Илианка,
Дани,
Тили,
Роси,
Снежи,
Кате,
Ева,
Мария,
Много сте мили и ви благодаря -
драго ми е, че ви допада тази идея, ще се радвам да се хареса и вкусът й.
Сърдечни поздрави за вас, хубави и вдъхновени декемврийски дни, Диана
Публикуване на коментар