Със съвпадение в датата или не :), „The French Chef” е едно от
първите телевизионни кулинарни предавания с Джулия Чайлд /Бостън, Масачузетс/,
който стартира от 11-ти февруари 1963-1973г.; а предложението на Queen of Sheba Cake е първия епизод от третата серия. Queen of Sheba Cake е една от най-популярните, почитани и любими рецепти на Джулия Чайлд. Шоколадово
– бадемовата торта „Савската царица” (Reine de Saba) в същина е с малко
продукти, много лесна и бърза за приготвяне.
Reine de Saba /фр./- според Библията неназованата царица на
страната Шаба/Шева (или Сава/Саба) чула за голямата мъдрост на Соломон, цар на
Израел и отишла при него с дарове от подправки, злато и скъпоценни камъни. Тя
била силно впечатлена от мъдростта и богатството на Соломон и благословила
неговия Бог. Соломон също ѝ отвърнал с подаръци и „всичко, което пожелала“,
след което царицата се завърнала в страната си. По-късните еврейски легенди
доразвиват някои подробности от библейския разказ, а подаръкът на Соломон -
„всичко, което пожелала“ понякога се интерпретира в по-топли и любовни
отношения между Соломон и Савската царица...
Няма да правя паралели между месеца, френските сладкиши и
любовта. Идеята е друга... Шоколадово – бадемовата торта на Джулия Чайлд - Reine de Saba има
достатъчно ключови думи, говорещи сами по себе си и гарант за един класен
празничен и наситено шоколадов десерт...
Продукти за ф20 -24см
½ ч. чаша фино брашно
1/3 ч.чаша смлени
бадеми
110 гр. масло
½ ч. чаша захар
3 яйца - разделени жълтък и белтък
85 гр. тъмен шоколад
30 гр. тъмен шоколад, с високо съдържание на какао
2 с. л. сварено силно кафе
1 ч.чаша =240мл.
Шоколадов топинг по основната рецепта:
55 гр. обикновен шоколад ; 25 г тъмен шоколад; щипка сол; 1½ с. л. силно кафе; 6 с.л. масло
55 гр. обикновен шоколад ; 25 г тъмен шоколад; щипка сол; 1½ с. л. силно кафе; 6 с.л. масло
или
Глазура: /вариант на рецептата, по който я направих/
200 гр. шоколад /100 черен и 100 млечен/
150 мл. течна сметана
1 ч.л. амарето
Oще: запечени филирани бадеми за поръсване
Фурната се загрява на 175 C.
Пресява се брашното. Разбъркват се маслото с жълтъците и
захарта, от която се оставя 1с.л. за белтъците. Разбиват се белтъците с 1щ.
лимонена киселина или сол и 1с.л. захар до сняг. Разтопяват се шоколадите с
кафето /на водна баня или в МВ и към тях се добавя сместа от маслото с
жълтъците и захарта и разбърква. Следва редуване на една по супена лъжица брашно
- леко разбъркване, бадеми - леко разбъркване, белтъци - леко разбъркване, и така, докато всички съставки са поети. Веднага се изсипва в намазана тавичка и
се слага в гореща фурна за около 25 минути. Важно е да не се препича, периферията суха, с в центъра
клечката за проба трябва де е леко влажна – виж видео минута 21.06.
Джулия Чайлд:
" Пече се докато набухне, но вътре трябва да е леко влажна. Този тип шоколадова торта има най-добър вкус, когато се охлажда до стайна температура."
Джулия Чайлд:
" Пече се докато набухне, но вътре трябва да е леко влажна. Този тип шоколадова торта има най-добър вкус, когато се охлажда до стайна температура."
Изпеченият блат се изважда от фурната и след
леко охлаждане се оставя върху решетка за пълно изстиване, след което се залива с топлата глазура.
За глазурата: Загрява се течната
сметана в тенджера на средна температура до кипване, след което се отстранява от
котлона и добавя наситнения шоколад. Оставя в продължение на няколко минути и разбърква,
докато шоколадът е напълно разтопен и гладък. Ароматизира се и излива равномерно върху тортата.
След леко стягане на крема, се поръсва с бадеми
и оставя за няколко часа да се обединят вкусовете.
И с право Джулия Чайлд я определя като...
" Това е изключително добра шоколадова торта..."
Опитайте...
26 коментара:
Чудесната Джулия и чудесната Диана. Какво повече? Прекрасна торта!
Крайно време е да я опитам :)
Чудесна е, Дианка!
А и на това поднасяне едва ли някой може да откаже!
Сърдечни прегръдки!
Великолепна торта!Присъединявам се към мнението на г-жа Чайлд!
Ди,приеми моите адмирации за тортата и за всеки един детайл при поднасянето и!
Прекрасна вечер!
Много вкусна торта с перфектно изпълнение! Поздравления, Дианка!
Не знам какво да кажа, това е просто фантазия... Дианка, поредната прекрасна рецепта! Джулия Чайлд би била горда с теб. :)
Прегръдки!
Наистина това е една много добра шоколадова торта! А ти си я представила по изключително съблазнителен и очарователен начин, Дианче! Ще я опитам и аз някой ден :) Поздрави и хубав ден!
Много вкусна тази торта. Експлозия от аромати! Снимките са страхотни!
Поздрави!
Изглежда впечатляващо! Не се и съмнявам, че е божествено вкусна! Поздрави!
Вълнуващо и лежерно интро! Още с него ме спечели, а с блестящия шоколад, както и цялостната визия на тортата вече ме довърши, Дианка. От десетина дни се боря с нарастващото ми желание за шоколад и не знам дали не ми падна гарда днес. :)))
Тортата е прекрасна в твое изпълнение!
Поздрави и вкусни, усмихнати празнични дни!
Без съмнение ще остави следа на небцето и в ума тази сочна торта,Дианка,презентацията както винаги е много издържана!Хубав ден!
От къде мога да си купя филетирани бадеми?
Благодаря, че сподели с нас тази "Изключително добра шоколадова торта", нямам думи да и се възхитя и на нея, и на теб, и на търпението, и на майсторството ти! Всяка твоя нова рецепта е като нова скъпоценност в кутийката с бижута, Дани!
Много сте мили,
Благодаря ви от сърце:
Йоли,
Дани,
Миленка
Хриси,
Гери
Снежи,
Габи,
Траяна,
Роси,
Таня
Лесно е да се пресъздаде хубавата рецепта. Драго ми е, че и вие високо оценявате една от любимите торти Джулия Чайлд. Адмирациите са заслужено нейни!
Анонимен,
филирани, нарязани и смлени бадеми могат да се купят от големите търговски вериги - напр. Кауфланд. на щендерите със сладкарски продукти или специализираните.
Поздрави за вас и хубави празнични дни, Диана
Хубавата рецепта ако не се приготви и не се поднесе както трябва си остава само на книга!
А при теб всичко е изпипано и поднесено с невероятен финес! Поздравления за поредното изкушение, Диана!
Поздравления , Диана! Перфектно изпълнение - историята, препратки, емоция, рецептата на ДжЧ и твоите снимки, просто прекрасно!
Истинска класика - неустоима, вкусна, изкушаваща! Благодаря ти, за поредната наслада за сетивата, Диана! Поздрави! :)
зашеметяващо шоколадова <3
вече я обожавам !!!!
записвам си рецептата ,Дианка!
Поздрави
Диди, тази торта е направо мечта! Красива като нарисувана от художник! Прекрасна рецепта и благодаря, че я сподели с нас! Прегръдки!
Диди, прекрасна е тази торта! Изумително шоколадова, много сочна и прекрасно презентирана от теб!
Благодаря, че сподели рецептата, ще се възползвам при повод да я опитаме :)
Поздрави сърдечни и хубава петъчна вечер!
Може и да учудя някого-но ще споделя, че не съм гледала Джулия Чайлд и въобще тези величия, някак не са ми попадали в полезрението, еми факт е и си го признавам...
Така че Дианка тази торта е новост за мен и в твое изпълнение ми допада на 100 процента - това ми е достатъчно! Хубави почивни дни!
Дианка, обичам начина ти на представяне на дадено ястие! С въведението, което правиш,човек се настройва за нещо специално и изключително, независимо какъв е повода! Харесва ми да съм ти на гости...
Прегръдка!
Благодаря ви от сърце,
Тили,
Соня,
Ева,
Мария,
Люси,
Пепи,
Весе,
Много сте мили и се се радвам, че споделих с вас...Тази торта не се нуждае от препоръка, самата Дж. Чайлд е нейн гарант.
Сърдечни поздрави за вас и хубави зимни дни, Диана
Здравейте,
сега правя тортата и съм я оставила да изстива на решетката. Обаче изобщо не ми се вдигна. По-тъничка е дори от тази във видеото. Чудя се дали съм сложила малко повече брашно или е защото съм пекла само на долен реотан (но в това няма логика, нали?)
Не че се притеснявам де. Сместа беше толкова вкусна, че няма как и изпечената торта да не е. Освен това отгоре ми се начупи лекичко точно така както на Джулия и разбрах, че съм поне донякъде ми се е получило както трябва.
Благодаря за рецептата, правя тортата за рождения ден на приятеля си. Предполагам, че ще остане доволен. :)
Здравейте, windtank,
много ми е драго, че сте избрала тази прекрасна торта на Джулия Ч.-
ще се радвам и вкусът да ви хареса.
Що се отнася до технологията на печене -
фурната се загрява на 175C и се пече на горен и долен реотан
/може точно тук е проблемът с набухването/.
Специалното внимание и лично отношение към Вашия приятел е много мило,
убедена съм ще бъде очарован не само от жеста.
Сърдечни поздрави за вас, Диана
Колко грама са брашното и бадемите?
Здравейте Анонимен,
пропорциите в рецептата са дадени за чаена чаша с вместимост 240 мл.
Количествата не са големи и налични почти във всяка кухня,
така че не виждам проблем рецептата да се изпълни с тази мярка,
а специално да се търсят уравнителни еквиваленти или точни грамажи.
За удобство бихте могли да си закупите измерващ комплект, състоящ се от 1 чаша, 3/4 чаша, 1/2 чаша, 1/3 чаша, 1/4 чаша; 1 супена лъжица, 1/2 супена лъжица, 1 чаена лъжица, 1/2 чаена лъжица, 1/4 лъжица и понякога 1/8 чаена лъжица - лесно и удобно!
Все пак от уважение към вас ще уточня:
1/2 ч.чаша /от 240 мл./ брашно = 60 гр.
1/2 ч.чаша /от 240 мл./ захар = 113-115 гр.
1/3 ч.чаша /от 240 мл./бадеми /смлени/ = 65 гр.
Ето и една кратка спомагателна приравнителна таблица
http://foodalajenny.gordonjenny.com/convert-cups-to-grams/
Благодаря и сърдечни поздрави!
Публикуване на коментар