Традиционно хумус се приготвя с нахут, но с бял боб е една чудесна алтернатива и не само… На арабски и иврит думата „hummus“ се използва за описание на
ястието, пастата и самия нахут. Популярен продължение на векове в различни
местни форми навсякъде в Близкия Изток и в толкова много различни варианти, че точния
произход е бил загубен в древността. За
неговите експерименти се казва, че са довели до създаването на султанската
разновидност с четиридесет подправки, която има много имитации и е любима в
Близкия Изток от векове.
И двата продукта /боб и нахут/ са обичани, питателни и подходящи за пости, но съдържат различни количества основни хранителни вещества. Бобените зърна са по-питателни, с повече протеини и фибри, като същевременно са с по-ниско съдържание на калории и мазнини, отколкото нахута. Но пък в надпреварата за витамини повече стойности, особено за фолиева киселина, съдържат зърната нахут; при минералите показателите се разминават – повече калций за нахута, но пък повече желязо, калий и магнезий за боба. За авокадото и неговите качества на супер храна съм споменавала и друг път, а сега е в хармонична връзка с бял боб и едни пълнозърнести картофени питки /за тях някога по-късно/.
И двата продукта /боб и нахут/ са обичани, питателни и подходящи за пости, но съдържат различни количества основни хранителни вещества. Бобените зърна са по-питателни, с повече протеини и фибри, като същевременно са с по-ниско съдържание на калории и мазнини, отколкото нахута. Но пък в надпреварата за витамини повече стойности, особено за фолиева киселина, съдържат зърната нахут; при минералите показателите се разминават – повече калций за нахута, но пък повече желязо, калий и магнезий за боба. За авокадото и неговите качества на супер храна съм споменавала и друг път, а сега е в хармонична връзка с бял боб и едни пълнозърнести картофени питки /за тях някога по-късно/.
Хумус с бял боб и авокадо
Продукти:
2 ч.чаши бял боб, сварен и отцеден
1 авокадо (голямо, омекнало или две малки)
1-2 скилидки чесън, нарязани ситно
1-2 скилидки чесън, нарязани ситно
2 с.л. нарязан
пресен кориандър*
2 с. л. сусамов тахан или повече на вкус
3 с. л. зехтин
сок от 1/2 - 1 лимон, на вкус
2 с. л. сусамов тахан или повече на вкус
3 с. л. зехтин
сок от 1/2 - 1 лимон, на вкус
1/4 ч.
л. прах кимион
червен пипер лют, по желание
няколко капки табаско.
сол и черен пипер на вкус
червен пипер лют, по желание
няколко капки табаско.
сол и черен пипер на вкус
* може да се използват и пресни листа на друга зеления - магданоз, мента, риган.
1 ч.чаша =240 мл.
В кухненски робот се поставят всички съставки и пюрират до желаната гладкост. Доовкусява се със сол и пипер и сервира, може и с още струйка зехтин и лют пипер по желание.
Опитайте...
12 коментара:
Много апетитни и красиво поднесени - хумус и питки, Дианка! :)Хумусът като идея също ме впечатли - различен е. :)
Поздрави!
Сигурна съм, че е чудесен :)
И питките ме заинтригуваха!
Прегръдки, Дианка!
Чудесна комбинация от вкусове, Дианка и така елегантно сервирана! Поздравления!
На една вълна сме днес с теб - и у нас хумус, но класически, с нахут.
Правила съм майонеза с авокадо и хумус от боб също, но не бях смесвала двата продукта до сега. Ще се възползвам от рецептата ти непременно! Предусещам, че на всички ни ще се хареса, пък и експериментаторът в мен няма да ми даде мира, докато не опита. :)
Благодаря за идеята!
Поздрави и прегръдки!
Необичайна и интересна рецепта. А снимките са страхотни. Лимона придава една много пъстра свежест.
Поздрави и усмихнат ден :)
Срам, не срам, ама хумус не съм яла никога:) Толкова апетитно си го поднесла, Дианка, че непременно ще опитам:) Поздрави!
Чудесен хумос, Дианка.Не съм пробвала такова съчетание на продукти, изненадваш ме с тази рецепта.Но се е получил чудесен хумос, прекрасен за всички постещи.
Поздрави и леки почивни дни !
Ох, това ще го пробвам задължително, сигурна съм, че е не по-малко вкусен от един друг твой пастет - с риба тон и боб, който много ми харесва!
А снимките и аранжирането...нищо повече не мога да кажа, освен - страшна си!
Аз наскоро открих белият боб за добавка към различни дипове, като нахута сгъстява и се изненадах, хареса ми много. Сега ще го комбинирам и с авокадо, сигурна съм, че ще ни хареса. Така съм ги научила вкъщи, всеки път когато правя топъл хляб, задължително и разядка искат :)
Ще се възползвам от идеята!
Поздрави, Дани!
Ооо, това е на 200% по мой вкус, страхотно е! Дианка, искрени адмирации за идеята и представянето. :)
Прегръдки и спорна седмица!
Разкошен и снимките ти едни такива пролетно зелени! Прегръдки, Дианка и прекрасни почивни дни!
Прекрасно, както винаги. Направих подобно, но не съвсем. Но и както и друг път, минавайки оттук, ще крада, да знаеш;)Поздрав, Дианка!
Много ви благодаря, дами,
радвам се, че харесвате постните предложения,
а и има възможност за импровизации.
Най-сърдечни поздрави за вас и хубави пролетни дни, Диана
Публикуване на коментар