Днес, 23 септември, в 11:20 ч. /бълг. вр./ слънцето пресича небесния екватор, преминавайки от северното в южното
полукълбо - моментът, в който настъпва есенното равноденствие. Моментът
има дълбок смисъл за всички култури от най-дълбока древност та досега. В
езотеричен аспект това е времето, в което силите на доброто и злото, на
светлината и мрака, на действието и покоя, са равнопоставени. И тъй
като във Вселената няма абсолютно добро, нито абсолютно зло,
равновесието между двете крайности на практика осигурява най-богати
възможности за промяна и сътворяване на реалността. За природата това е
времето, в което се сменят сезоните. За вещия балансът между двете сили
създава условия за смесването на всички съществуващи потенциали, на
всичките четири елемента, изграждащи видимия и невидимия свят. Или с
други думи, това е един изключително магичен и специален момент, с
огромен потенциал. И ако по време на Пролетното равноденствие светът се
пробужда за живот, а Земята приютява семената, от които по-късно ражда
живот, то Есенното равноденствие е мигът, в който се берат плодовете и
отчитат резултатите.... Една възможност да се празнува се плодородието, равновесието, мъдростта и изразява
благодарност към майката природа за даровете и изобилието, които
ни поднася и още...
Музика
Маслени пайчета с камамбер, карамелизирани ябълки и кандиран джинджифил
Маслено тесто, с пълнеж от резен мек камамбер в компанията на карамелизирани ябълки и ромови стафиди, лек пикантен момент от кандиран джинджифил,
есенна нотка на канела със солен карамел за финален щрих -
идеята е ясна, но ето и рецептата в детайли:
Маслени пайчета с камамбер, карамелизирани ябълки и кандиран джинджифил
Тесто: за около 16 пайчета,
според големината
1 ¼ ч.чаша брашно
½ ч.л. сол
½ ч.л. захар
115 гр. студено масло
2 ½ с.л. студена вода или повече, според влажността на брашното
½ ч.л. сол
½ ч.л. захар
115 гр. студено масло
2 ½ с.л. студена вода или повече, според влажността на брашното
Пълнеж:
20 гр. масло
2 ябълки, нарязани на тънки
сектори
1 ч.л. кафява захар
1 ч.л. мед
½ к.л канела
1 с.л. стафиди
1 с.л. кандиран джинджифил
1 с.л. студен солен карамел /или
карамелен бонбон/*
1 с.л ароматен алкохол /калвадос,
ром/, по желание
1 яйце за намазване
* ако ще се използва бонбон, или
сладък карамелен сос, следва да се предвиди и малко сол за поръсване
Фурната се загрява на 190 -200º
С.
Студеното масло с брашното, солта и захарта се разбиват в пасатор или кухненски блендер с открит нож приспособление до получаване на трохи. /или на ръка с нож /. На части се добавя студената вода и леко замесва тесто /без много месене/, след което се оформя на топка, която се доомесва с много малко брашно /около 1 с.л./. Оставя се в хладилник за около час. Може и да се приготви ден по-рано и съхранява в хладилник.
Студеното масло с брашното, солта и захарта се разбиват в пасатор или кухненски блендер с открит нож приспособление до получаване на трохи. /или на ръка с нож /. На части се добавя студената вода и леко замесва тесто /без много месене/, след което се оформя на топка, която се доомесва с много малко брашно /около 1 с.л./. Оставя се в хладилник за около час. Може и да се приготви ден по-рано и съхранява в хладилник.
Подготвя се плънката:
Стафидите се накисват в
ябълковата ракия – калвадос или ром.
Захарта заедно с меда се загрява
до карамелизиране и се добавя маслото, а след неговото разтопяване и поемане
се прибавят ябълките, обелени, почистени
и нарязани на тънки сектори. Ароматизира се с канела, ароматен алкохол, по
желание 1 с.л., поръсва се с маринованите стафиди
и ябълките се задушават до леко омекване, но не напълно, защото и ще се пекат. Времето
зависи от сорта ябълки. С решетъчна лъжица се изваждат и поставят в плитка
чиния да се охладят.
Разточва се кора, с дебелина не
повече от 3-4 мм и с формичка се изрязват кръгчета. В средата на всяко се
поставя резен сирене, няколко ивици карамелизирана ябълка, 2-3 стафидки, 2-3
зрънца кандиран джинджифил и около ¼ - ½
ч.л. студен солен карамел. Всяко кръгче се маже по периферията с разбито
яйце и отгоре се покрива с друго маслено кръгче. Притиска се с вилица или шишче,
като се декорира и прилепя допълнително. Отгоре се намазва с разбито яйце и
поставя в тава въргу хартия за печене. Пече се около 20 мин. до златисто, след
което изважда от фурната и оставя до пълното изстиване на решетка.
Хубава, слънчева и усмихната есен!
Опитайте...
Опитайте...
7 коментара:
Дианка,
чудесни са пайчетата с джинджифил.А този ден на есенното равноденствие от мен не е очакван с радост.Винаги имам проблеми със стомаха точно тогава.Но наистина този ден си има своето значение за цялата природа.Чудесни снимки, много вдъхновяващи есенни пейзажи !
Поздрави !
Честита есен, Дианка! Чудесно предложение!
Kаква прелест, Дианка! И предложение, и изпълнение, и снимки - все така се надскачаш...Желая ти великолепна есен!
Дианка,
есента забърза своя ход и въобще не ни пита дали сме подготвени или не. Кога празнувахме нова година, кога Великден, а ето че годината се изтъркули. Но ще се радваме на есенните багри на листата и цветовете на небето.
Чудни пайчета ;)
Прекрасни есенни дни ти желая и много вдъхновение.
Честита златна и вълшебна есен -
Елена,
Траянче,
Марте,
Дани,
сърдечни поздрави за вас, усмихнати и вдъхновени есенни дни.
Много ви благодаря, дами и ми е драго,
че тази идея за пайчета ви допада,
ще се радвам да ги опитате, Диана
Страхотни са пайчетата!
Благодаря, Весе!
Публикуване на коментар