След серията с ябълки, дойде време за тиквени истории без аналогия с подобни
тематични празници. Тиквата е на почит у дома и ако миналата година заложих на бисквити
и бонбони, сега започвам с едно предложение за закуска или десерт - Тиквени
блини с лек нюанс на портокал, масло и канела в компанията на топъл
медено-орехов сос. Бързи и лесни, със сладка, може и солена плънка, въпрос на желание,
но с една препоръка: Оставете ги малко
да отдъхнат и се насладете на уханието им: ароматът се излъчва не само корите
на портокал в тях, но и тиквата,
и канелата се сливат заедно в една
прекрасна хармония. Тиквеното пюре
придава мека и
копринена гладкост на блините, и без да доминира
- фин и деликатен вкус, така че, ако обичате
тиква, вие със сигурност ще им се насладите. Ето ги:
Тиквени блини с портокал и медено орехов сос
/по идея от Тыквенные блины с медово-ореховым соусом/
Тиквени блини с портокал
Продукти за 8 големи палачинки
2/3 ч.чаша тиквено пюре
2 яйца
1 ½ ч.чаша мляко
1 ½ ч. чаша брашно
2 с.л. захар
½ портокал кора и сок
1 ч.л. портокалов ликьор*
1 щ. сол
2 с.л. олио
½ ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела
Медено-орехов сос
Продукти:
60 гр. масло
2-3 с.л. мед
¼ ч.чаша портокалов сок
½ ч.чаша орехи
½ ч.чаша стафиди, използвах бели и черни
1 с.л. портокалов ликьор*
1 ч.л. портокалова кора
ванилия
1 ч.чаша =240 мл.
* портокаловият ликьор може да се пропусне, за деца
Още малко мазнина за намазване на тигана за пържене
За тиквените блини:
Поотделно се смесват сухите продукти - брашното с
бакпулвера, канелата, захарта и солта; и мокрите – тиквено пюре, олио, двете
яйца, сок, кора и ликьор от портокал. Обединяват се и разбиват до гладкост,
след което постепенно се налива млякото. След хомогенизирането на сместа се
оставя да престои около ½ час. Важно е да не се пропуска този етап на
отлежаване, защото да възможност на продуктите да обединят вкусвате и ароматите
си. Пържат се на умерена температура до златисто и двете страни, след което
изваждат, навиват се на руло и сервират със соса.
За медено-ореховия сос:
Стафидите се заливат с портокаловия сок и ликьора. В сух
тиган се запичат на слаб огън орехите и изваждат. На умерена температура в
плитък съд се стопява маслото с портокаловата кора и към него се налива
отцедения сок от стафидите, може да се долее още малко портокалов сок, за
получаване на средно гъст сос. След завиране и уплътняване се прибавят се орехите,
меда и стафидите, ароматизира се с ванилията и маха от котлона.
Палачинките се поливат със соса.
Вече споменах за препоръката: Оставете ги малко да отдъхнат
и се насладете на уханието им.
Класиката на палачинки с шоколадов крем е напълно удачна и
за тиквените.
Опитайте...
8 коментара:
Дори самото име на рецептата звучи вкусно, Дианка! А презентацията всеки път е уникална! Поздрави!
Страхотни блини, Дианка! Толкова вкус и цвят са съчетани в тях, а в комбинация и с този прекрасен сос, се превръщат в идеална закуска, много красиво поднесена, както винаги. :)
Бих опитала с удоволствие!
Поздрави и слънчеви есенни дни! :)
Дианка, отново вдъхновяваш! Аз също наскоро приключих една ябълкова серия рецепти, които още не са видели бял свят, и се насочвам към такива с тиква. Имам няколко останали бурканчета тиквено пюре, които трябва да влезат в употреба. Тези палачинки ще бъдат опитани - нямам избор! Ти просто не ми оставяш, иначе ще се удавя в съня си, докато ги сънувам! Прегръдка и ти пожелавам красив октомври!
Е, Дианка ,
чудни са блините, а сосът , с който са поднесени е разкошен.Прекрасно предложение, а представянето и снимките са както винаги вълшебни.
Поздрави и лека седмица !
И тук да кажа, че са чудесни и
поднесени перфектно!
А колко преглъщане падна....
Прегръдки, Дианка и усмивки през седмицата!
Изглеждат вълшебно, Дианка! Винаги можем да разнообразим съботната закуска с нещо различно. Благодаря за идеята!
Пак нещо вкусно и интересно, Диди!
Ще си хапна с удоволствие.
Благодаря ви момичета, радвам се,
че тази идея за тиква и блини в едно ви допада... опитайте...:)
Поздрави за вас и хубави есенни дни, Диана
Публикуване на коментар