Ако сте любители на ябълковия
щрудел – ябълки, орехи, канела - тези бонбони са носители на неговия вкус и
ухание. Рецептата за постни ябълкови бонбони попада в категорията на семпли, но
пък компенсиращи със сполучлив резултат кулинарни идеи. Съставките са малко, технологията лесна и
времето за приготвяне – бързо. Комбинацията е типично есенно-зимна: няколко
ябълки, шепа орехи, най-обикновени бисквити и топъл аромат на канела.
Допълнителното им овкусяване и варианти могат да включват още сушени плодове,
шоколад /има веган продукт/, кокос, други ядки и доближаване към т. нар. енергейни блокчета. Оформлението е като бонбони,
но тестото е пластично и спокойно може да се моделира в други форми – скалички,
рулца или малки пастички тип "петифури".
Постни ябълкови бонбони
Продукти /за около 30 бонбона/
3 големи или 4 малки ябълки
½ ч.чаша захар
100гр. смлени бисквити,
обикновени
100гр. смлени орехи, леко
запечени
¼ ч.чаша стафиди
1 ч.л. лимон
1 к.л. канела, или на вкус
смлени орехи, кокос или шоколад за овалване
¼
ч.чаша ябълков/портокалов сок за накисване на стафидите
1 ч.чаша =240 мл.
Стафидите се накисват в ябълковия
или портокалов сок. Ябълките се обелват,
почистват и рендосват на по-едро ренде /като за баница/ и поръсват с лимоновия
сок. Смесват се със захарта и поставят в съд на котлон и на умерена температура
се задушават до омекване на ябълките и изпаряване на отделения сок. Към края на
готвенето се добавят стафидите и канелата. Изчаква се сместа да се охлади и се
смесва със смлените орехи и бисквити до хомогенизиране. Оформят се топчета с
големина на орех и овалват в още смлени орехи, кокосови стърготини или тункват
в разтопен шоколад.
Съхраняват се в хладилник.
Опитайте…
11 коментара:
Дианка, страхотни бонбонки! Много свежи и вкусни, мисля, че идеята ти е страхотна. :)
Поздрави!
Чудесни, семпли и вкусни бонбони!
Много ми допаднаха! :)
Поздравления, Дианка!
Разкошни бонбони, Дианка, с вълшебен вкус, събрали цялата есен в себе си!
Чудесно предложение, Дианка!
Прегръдка!
Дианка,
направо ухаят. Ех, защо няма няколко наблизо. Благодаря за предложението.
Отбий се и при мен и ще видиш рецептата за хубав ябълков щрудел.
Поздрави,
Дани
Идва ми да изям всичките, Дианка! Разкошни са! Поздрави!
Много обичам всичките ти стилни и дребни десерти, Диди! Още по-лесни са за "отвличане " :) Грабвам си едно ( кой лъжа, поне няколко) и бягам...Усмихната седмица, мила!
Останаха ли и за мен..., преди малко правих подобни, но без ябълки, а със сушени боровинки:)
Благодаря ви,
драго ми е, че в макар и постен вариант тази идея ви допада.
Потвърждавам, че вкусът е страхотен!
Сърдечни поздрави за вас и вдъхновени предпразнични дни, Диана
Здравейте, благодаря за рецептата - уникални бонбони станаха! Оказа се, че са ми свършили стафидите и използвах сушени череши ☺
Публикуване на коментар