И докато моите традиционни меденки изчакват ред за декориране,
ето първите коледни сладки за тази година – Коледни маслени сладки с коктейлни
череши
Както всяка година идеите са много, любимите също, но и е
опитвам да приготвя нещо ново и по-различно. Но маслените бисквити като че са
абсолютен фаворит за коледни сладки, а нямам рецепта за тях в блога. Семпли от
към съставки, но с дълбок маслен вкус и фин ванилов аромат - Шотландски маслени бисквити (shortbreads). Знае се тайната за
добрия вкус и същина на този тип печива,
в използването на висококачествено масло: като не става само въпрос за
аромат на масло, а мазнините възпрепятстват образуването на еластични връзки (глутен) и по този начин обуславя
крехката структура, тип "пясъчно тесто", а добавката на царевично
нишесте омекотява плътността и подпомага този ефект. Бързи, лесни и трайни…, пръхки,
крехки и пристрастяващи, и нотка празничен вид с акцент от коктейлните череши.
Коледни маслени сладки с коктейлни череши
Продукти: за около 3 дузини
1 ч.чаша масло
½ ч.чаша пудра захар
1 ванилия
¼ ч.чаша нишесте
1 ½ ч.чаша брашно
мараскино череши /кандирани череши или цитрусови корички
1 ч.чаша =240мл.
В голяма купа,
с миксер се разбиват маслото с пудрата захар, нишестето, аромат
ванилия и щипка сол, докато станат пухкави;
смесват в брашно само
докато се хомогенизира и оформя на топка. Покрива се купата и съхранява в хладилник само
да стегне, около 20 минути. Това тесто също може да издържи в хладилник
за 3-4 дни, така че може да се пекат на части, и да се ползват пресни от
фурната.
Фурната се загрява на 150 ° C.
От тестото се късат топчета с големина на орех, леко се
овалват и приплескват. В средата се оформя плитка вдлъбнатина и в нея се
поставя по една коктейлна череша. Могат се оформят и други форми, тестото е
пластично и податливо за разточване, шприцоване и моделиране.едните шприцовах,
а други омесих с кандирани цитрусови корички и нарязах на дискчета. Могат да се
овалват в цветна захар.
Пекат се в предварително
загрята фурна до бледо златисти от 14 до 16 минути.
Оставят се да изстинат първо леко в
тавата, а след това и на решетка.
Могат да се съхраняват в плътно затворени съдове до 2 седмици.
Могат да се съхраняват в плътно затворени съдове до 2 седмици.
Липсата на сняг тази година замених с изкуствен:) Опитах и една празнична декорация на снимките...
Няма да пропусна и тази година да поканя за съпричастност към една благотворителна инициатива - “Българската Коледa "- ПОДАРИ НАДЕЖДА НА ДЕТЕ В БЕДА! - SMS 1117
Опитайте...
7 коментара:
Уникални са, Дианка!
Съвършени!
Дианка,
чудесно предложение за празниците.Интересни, стилни и красиви изкушения.Стига да има време човек малко да се поглези и да ги приготви.Благодаря за идеята.
Поздрави и приятна предпразнична подготовка !
Еха, че красиви, а сигурно и много вкусни!
Хубав уикенд! Поздрави!
Дианка, толкова красота и финес има
на снимките!
Създават прекрасно, коледно настроение!
Вълшебница си :)
Прегръдка!
Диана, изглеждат чудесно!
Създават много коледно настроение :)
Поздрави и приятна предпразнична подготовка!
Много нежни, Дианка!
Благодаря ви, мили дами,
много се радвам, че ви допадат - хубави и усмихнати празнични дни!
Сърдечни поздрави за вас, Диана
Публикуване на коментар