С
кремообразна текстура, приятен и засищащ вкус, хумусът като че се превръща в
една от предпочитаните постни храни. Хумусът е известен със своите здравословни
ползи, които се обуславят от характерният му състав: нахут, тахан, лимонов сок,
чесън, зехтин. По своя състав белтъкът в
нахута е много близък до животинския: съдържа голям брой на ненаситени мастни
киселини, мазнини и витамини А, В1, В2, В6; богат е на микроелементи, минерали,
антиоксиданти; добър растителен източник на желязо, като една чаша хумус
осигурява повече от 25% от препоръчителната дневна доза от желязо. В допълнение,
нахутът съдържа и витамин С, който спомага на организма да усвои по-лесно
желязото от приетата храна. Таханът, като смлян сусам е истинска съкровищница
от витамин Е, магнезий, калций, мед, желязо и цинк, с богато съдържание
на омега-3 и омега-6 мастни киселини, могъщ антиоксидант. Зехтин, чесън, лимон и в случая – маслини,
обогатяват не само вкуса и аромата, но и допълнително повишават полезните
качества на хумуса.
Ето го и него в компанията на хрупкави гризини с горчица:
Каламата хумус с каперси
/по идея, с изменения от Mediterranean
Kalamata Hummus/
Продукти:
2 ч.чаши сварен нахут /отцеден/, най-добре био
½ ч.чаша маслинова паста „тепанада”*
1 с.л. каперси
1 с.л. сусамов тахан
1 с.л. зехтин
1 с.л. вода
1 с.л. лимонов сок
1 скилидка чесън
сол, черен пипер и кимион на вкус
1-2 с.л. зехтин за поднасяне
1 с.л. див лук за поръсване
още маслини, резени краставица, чери домати, лук за
гарниране
* „тепанада”- смлени маслини тип „каламата”, може да се
замени и с други черни маслини или гремолата
1 ч.чаша =240 мл.
Смесват се лимоновият сок и водата, и отделно сусамовия
тахан и зехтина.
В кухненски робот се поставят отцедения нахут, маслиновата паста, каперсите,
чесъна и ароматите, след което се пасират до обединяване. Наливат се
водата и лимоновия сок и след тяхното поемане – сусамовия тахан със зехтина.
Разбиването продължава до изглаждане на сместа, след което се прехвърля в купа
и оставя за около час в хладилник да се
обединят вкусовете.
Сервира се с питки, бисквити, при мен гризини, още свежа
краставица, домати чери , наситнен пресен лук и още малко зехтин за поръсване.
Съхранява се в затворен съд в хладилник в продължение на няколко дни.
Постни гризини с горчица
Продукти за около 20 гр. гризини, според големината
½ ч.чаша топла вода
2 ч.чаши брашно
2 с.л. горчица /дижонска или друга фина/
1 ч.л. инстантна мая /около 3 гр./
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
1 с.л. олио
скилидка чесън или на прах, по желание
¼ ч.чаша сусамово семе за поръсване
1 ч.чаша =240 мл.
Замесва се тесто от брашното със солта, захарта, маята,
водата, олиото и горчицата. Ако ще се използва чесън се прибавя също. Омесва се до хомогенност , гладкост и
еластичност, може да се използва и миксер с бъркалки за тесто.
Тестото не се оставя да втасва, а веднага може да започне
оформянето на гризините – на класически тънки пръчици,или завити около
намаслени дървени шишчета както при дип от бял боб с печен патладжан, или усукани двойни спирали с маков пълнеж. Фурната
се загрява на 190-200С. Оформените гризни се овалват в сусамово семе и поставят
върху хартия за печене. Пекат се около 15-20 минути до златисто и изваждат.
10 коментара:
И двете ти предложения днес ми харесват много! Обожавам хумус, но не съм приготвяла по този начин никога досега. Ще опитам задължително. С каперси и маслинова паста сигурно ще е една идея по - кисел?! Много добро допълнение от тези "хващащи" око спиралки. Правила съм подобен хляб на шиш. Оригинално е.
Поздрави и усмихната нова седмица.
Обичам нахут във всякаква комбинация :)
Чудесна идея, Дианка за добавяне на маслини както и тези
прекрасни гризини!
Сърдечна прегръдка!
Дианка,
нямаш равна по отношение на презентация и снимков материал на ястията.Чудесен е хумоса с тези добавки.И аз към хумоса добавям често маслини, както и други продукти и прясна зеленина понякога.Става чуден.А гризините прекрасно го допълват.
Поздрави !
Дианка, рецептите и идеите ти винаги ме изумяват. Колко красота си поднесла и днес. Прекрасни са и двете предложения! Поздрави!
Диди, когато видя при теб маслини, винаги се сещам за маслиновата гремолата, не зная дали съм ти благодарила за рецептата тогава, сега го правя, облизахме си пръстите, а сега зная че и сега всичко е безумно вкусно! Прегръщам те!
Уникални неща виждам тук, Диани! И като големи фенове на хумуса, ще го пробваме скоро.....
С усмивка
М
Страхотни гризини, Диди! И как симпатично си ги увила! Прекрасно постно предложение!
Дианка, прелестна презентация с много стил! Тк снощи похапвахме подобен хумус, а сега си придърпвам една гризинка, додето не са свършили!
Прегръдки!
При теб човек се храни и само с очи...
Благодаря ви дами,
радвам се,че тази типично пролетна и постна идея ви допада -
маслините освежават малко скучноватия вкус на хумуса,
а гризините с горчица са едно добро допълнение.
Благодаря за вниманието - поздрави за вас и усмихнати пролетни дни, Диана
Публикуване на коментар