Още една алтернатива: Пролетни ванилови бисквитки с кокосово
масло във веган стил, малко по- различни от традиционните празнични сладки, но в
същото време по-леки, ароматни и фини. Лесни и бързи за приготвяне, позволяващи варианти за оформяне и декориране, а логично избрах и естествени оцветители - нежно зелено от спанак с лек ментов
нюанс и слънчево жълто с шафран.
Тази идея е вдъхновена от любезната покана на био магазин Spirala
и обезпечена с натурални
био храни, за което благодаря най-сърдечно!
Беше ми интересно и да прочета повече: мисията на био магазин Спирала е да насърчава здравословния
начин на живот и да предаде вълнението от откриването на нови продукти в
пазаруването. Впечатляващо разнообразие от хранителни и нехранителни био
продукти за всеки вкус - широк асортимент от чисти и органични продукти: био и
натурална козметика, супер храни и хранителни добавки, билки, чайове и пресни
био плодове и зеленчуци. А защо Био: приемайки повече био продукти, се ограничава
количеството на химикалите, генно-модифицираните организми и оцветителите в
организма, което ще намали стреса върху главните органи при преработката на
токсините. Био храните съдържат повече хранителни вещества: витамини, минерали,
незаменими мастни киселини и антиоксиданти и така се получава повече енергия и
повече ползи за здравето. Изследванията показват, че органичната храна е с
по-добър вкус от конвенционалната. Ето и моят опит:
Пролетни захарни бисквити с кокосово масло /веган/
½ ч. чаша меко, но не разтопено кокосово масло за готвене
½ ч. чаша пудра захар
1 ¼ ч. чаши брашно*
1 с. л. царевично нишесте
2 -3 с.л. неподсладено кокосово мляко, /соево мляко/ бадемово
мляко/
1 с.л. био сироп от агаве
1 с.л. био сироп от агаве
1 щ. сол
*още малко брашно за разточване
** може да се използва био бакпулвер в съответната пропорция
Глазура:
1 ч.чаша пудра захар
3-4 ч.л. кокосово мляко
1 ч.л. течна глюкоза
ванилия
захарни перли за декориране
цветове: нежно зелено от смлян, пресован и прецеден бланширан
замразен спанак и лек ментов нюанс, или в слънчево жълто с щипка шафран
1 ч.чаша =240мл.
В купа се смесват пудрата захар с ванилията и мекото кокосово олио, като се
размесват до пълното им хомогенизиране. Отделно се разбъркват брашното,
нишестето с бакпулвера и солта, след което прибавят към маслената смес. Добавят
се кокосовото мляко и сиропа от агаве и омесва гладко /не ронливо/ тесто. Ако е
необходимо се варира в малки граници с добавяне на още мляко или брашно.
Покрива се със стреч фолио и поставя в хладилник за около час.
Фурната се загрява на 175С. Тава за печене са покрива с
пекарска хартия.
Тестото се изважда от хладилника и оставя леко да се
отпусне. Разточва се върху набрашнена повърхност на дебелина около 5 мм. и се
изрязват фигурки. Оформените бисквити могат да се поставят във фризер за около 5 минути, след което да се прехвърлят вухру тавата за печене на разстояние
една от друга.
Пекат се 7-8 минути, до леко златисто, изваждат се и след
леко охлаждане прехвърлят върху решетка за окончателно изстиване.
По желание, могат да се декорират със захарна глазура, за
която се смесват 1 ч.чаша пудра захар с 1 ч.л. течна глюкоза, ванилия и на
части 3-4 ч.л. кокосово мляко.
За повече пролетно настроение и колорит, глазурата може да се оцвети в нежно зелено от смлян, пресован и отцеден замразен спанак и лек ментов нюанс, или в слънчево жълто с щипка шафран. В духа на предстоящите празници, една част оформих с идея за великденска декорация:
За повече пролетно настроение и колорит, глазурата може да се оцвети в нежно зелено от смлян, пресован и отцеден замразен спанак и лек ментов нюанс, или в слънчево жълто с щипка шафран. В духа на предстоящите празници, една част оформих с идея за великденска декорация:
И ще идеи за получаване на натурални бои тук:
Опитайте:
7 коментара:
Толкова красиви пролетно - великденски бисквити не бях виждала досега!
Така добре си ги съчетала с лалетата!
Весели и усмихнати празнични дни!
Невероятни цветенца и пролетно ухание има при теб , Дианка! Весели празници!
Дианка, толкова са красиви! Разтапям се по такива мънички вълшебства! Невероятни са! Поздрави!
Прекрасни великденски бисквити! Тези с малките яйчица са такива бонбони!
Поздрави!
Толкова много красота и свежест...
Както винаги съм очарована от публикацията ти, Дианка!
Поздравления и весел празник! :)
Ех, Диди, няма кой да създава такава красота като тебе!Тези нежни и деликатни цветове, които греят от снимките ти, носят хем настроение, хем и апетит! Рисуваш с обектива, мила! Поздрави от сърце и весели празници!
Сърдечна благодарност за коментарите и милите думи,
Габи,
Траяна,
Кате,
Алекс,
Хриси,
Люси,
много се радвам, че тази идея пролетни сладки веган стил ви допада -
продуктите от магазин Спирала са страхотни, и вкусът се получи чудесен.
Сърдечни поздрави, много пролетно вдъхновение с усмивки и радост, Диана
Публикуване на коментар