Харесвам необичайните превъплъщения на класическите рецепти
- един от най-популярните яйчени десерти
в солено изпълнение като предястие: Солен крем брюле с горгонзола. Потвърдиха се
очакванията ми за фин гладък крем с нотки на доминиращо сирене горгонзола, в
компанията на нещо хрупкаво, като препечен хляб или полента и чаша плътно
червено вино…
Видно е, че акцент в предястието има сиренето Горгондзола /Gorgonzola/
- най-доброто италианско сирене в категорията „сини сирена”, носещо името си от
град в Северна Италия. Консистенцията му е мека и кремообразна, а неповторимият
комплекс от пикантен и ароматен вкус със сладки нотки се дължи на изпъстрена
със зелено-сини жилки и канали с благородна плесен и дълбоко проникналия във
вътрешността на сиренето мухъл.
Рецептата подбрах сред предложените в сайта на Сдружението за
защита на сиренето Горгондзола“ (Consorzio per la tutela del formaggioGorgonzola), което контролира производството и продажбата на сиренето - Creme brulè al gorgonzola.
Солено брюле с горгонзола
/по рецепта Creme brulè al gorgonzola/
Продукти за 4 порции /или 2 по-големи/
120 мл. прясно мляко /½ ч.чаша/
120 мл. течна сметана 30% масленост
3 жълтъка
50 гр. сирене горгонзола /¼ ч.чаша/*
сол, черен пипер и индийско орехче на вкус
120 мл. течна сметана 30% масленост
3 жълтъка
50 гр. сирене горгонзола /¼ ч.чаша/*
сол, черен пипер и индийско орехче на вкус
1 ч.л. натурално нишесте /равна/**
още:
пармезан за поръсване
домат и босилек за гарниране
черен пипер за поръсване
черен пипер за поръсване
* използвах Gorgonzola DOPpiccante
Начин на приготвяне:
Изваждат се от водата, поръсват се с настърган пармезан, който
може и да се обгори с кухненска горелка и след леко охлаждане сервира.
За гарниране се препоръчва препечен хляб с масло, аз избрах печени
пръчици от полента,
за които не е необходима някаква специална рецепта
/любима рецепта за полента, но охладена, нарязана и запечена на 250С до златисто/.
за които не е необходима някаква специална рецепта
/любима рецепта за полента, но охладена, нарязана и запечена на 250С до златисто/.
Опитайте...
15 коментара:
Прекрасна идея, Дианка!
И перфектно поднасяне!
Прегръдки!
Изглежда страхотно, Дианка! Поздрави!
Дианка,
солен крем брюле не съм правила.Твоето предложение е лесно за изпълнение и чудесно за почитателите на сините сирена.У дома не сме използвали никога такова сирене, но трябва да пробвам някой ден.Царевичните пръчици от полента са страхотно допълнение.
Поздрави и лек ден !
цветове и съвършенство!
Поздрави!
Страхотна идея! Много ми хареса, а се оказва, че е и супер подходяща за режима на 90 дневната диета:) Нямам търпение да дойде денят да си я приготва:))))
Ето това е моят вкус! Страхотно предложение, Диди! Изключително много ми хареса! Благодаря ти.
Дани,
Траяна,
Елена,
Габи,
Богомила,
Йоли,
Благодаря ви от сърце мили дами,
много ме зарадвахте с вашите одобрителни коментари.
Макар и по-нестандартна комбинацията е със съчетаеми и взаимно допълващи се вкусове,
ще се радвам да допадне и на вас.
Сърдечни поздрави, хубави и вдъхновени пролетни дни, Диана
Ехаааа, страхотно предложение, Диди, което още тези дни ще приготвим в къщи ! Благодаря ти за поредната прекрасна, вкусна идея :) Съкровище си ти)
поздрави и хубав край на седмицата на теб да е!
много интересно, досега не бях попадала на солено брюле. ще го пробвам задължително!
Рецептите с интересни сирена са ми най-любими! Обичам горгондзола и много ме зарадва с тази рецепта. Дано и на мен да ми се получи. Стискайте палци!
Диди, още чакам деня, в който ще предложиш нещо, което може да не ми е по вкуса! Като гледам никога няма да стане, защото при теб всичко е толкова вкусно и красиво, че няма как да не го оцени човек подобаващо! Десет от десет! Прегръдки, мила!
Много ми хареса тази идея, Дианка и поднасянето също!
А може ли рецептата за брускетките?
Само с горгонзола ли може да се направи, дайте идеи и за друго...
От сърце ви благодаря, дами и се радвам,
че тази идея ви допада...
Много сте мили и поздрави за всяка една!
Здравейте, ЕлитМК,
Рецептата за брускетите съм я обяснила,
а идеята на соленото брюлле е в комбинацията с горгонзола,
която е уникална по вкус и консистенция, но би могла да се замени
и с друг тип синьо сирене - Рокфор;Dolcelatte;Bleu d'Auvergne или по ваш избор;
http://www.drinkfood.biz/bg/appetizers-soups-salads/cheeses/1019000458.html
Много благодаря и поздрави за вас.
Публикуване на коментар