Допълнение към серията за експериментатори - сирене за десерт… приемливо
за някои, за други – не, парче сирене с плод и черен шоколад като чудесен финал
на вечерята. Бързо и лесно за приготвяне, с взаимно допълващи се вкусове, различна
визия и композиция според личното въображение и вдъхновение. Най-често за
десертни сирена се препоръчват по-меки с кремообразна и фина текстура, а сред
фаворитите попадат и така наречените „кралски сирена” "камамбер" и "бри", сервирани при стайна температура. И още нещо - в последено
време се лансира интересно твърдение, че този вид сирена са особено полезни и не се
отразяват върху елегантната фигура на французойките, но препоръчително като
самостоятелни ястия, които чудесно си пасват с плодове и червено вино.
При огромното разнообразие от подобни видове сирена,
възможности за технологична обработка и съчетания в изобилие от предложения и рецепти,
ме изкуши това: Десерт от меко сирене "бри" със шоколадова глазура и плодове Chocolate Glazed Brie. Открих и вариант, при който
ароматът се подсилва с чеснов нюанс. Аз избрах за компания свежи боровинки
и топинг, солени бадеми и хрупкави бисквитки "амарети" за гарниране,
които допълват, обогатяват и балансират вкуса. Логично сиренето "бри" може да се замени с "камамбер", плодовете и
ядките – също да се комбинират на вкус, като и да се оформи по различен начин, бонбони напр. Ето моето изпълнение:
Сирене „бри” в шоколадова глазура с бадеми и боровинки
/по идея от Chocolate Glazed Brie/
Продукти за 4 порции:
50 гр. черен шоколад
125 гр. студено сирене "бри" или "камамбер" /мини кутия,
1 ч.л. кокосово масло или растителна мазнина
¼ ч.чаша шоколадови капки
150 гр. свежи боровинки /1 ½ ч.чаша/
50 гр. бадеми, леко солени
дузина бадемови бисквитки тип „амарети”
сос от боровинки или ¼ ч.чаша сладко от боровинки
листа мента за декориране
За глазурата:
Разтопява се шоколада в купа на водна баня или в
микровълнова фурна, след което се добавя мазнината като се разбърква
хомогенност и гладкост.Леко се охлажда и излива върху повърхността сиренето и
част отстрани, изчаква се да стабилизира в хладилник, поръсва се с шоколадови
капки и оставя още малко за окончателно стягане.
Сос боровинки:
За направата на соса се отделят половин чаена чаша боровинки
/50 гр./ и смесват с ½ ч.чаша захар, 1 ч.л. нишесте и 2 с.л. вода; поставят в съд
на слаб огън. Варят се до разтопяване на захарта, разпукване на зрънцата и леко
сгъстяване. Отстранява се от котлона и претрива през цедка. Може да се консумира
топъл или студен.
Преди сервиране сиренето се изважда да отпусне, разрязва се
и поднася полят с боровинков сос и свежи боровинки.
Още разтопен шоколад, сос и
свежи боровинки с мента, солени бадеми и хрупкави "амарети " допълват, обогатяват
и балансират вкуса.
Парченце:
Опитайте...
11 коментара:
Каква прелест, какво чудо! Съвършено е, както винаги!
Бри не обичам, но пък очите ми останаха на екрана след гледката на снимките!
Прегръдки!
Толкова красиво е поднесено, Дианка!
Невероятен естет си!
Прегръдка и хубав уикенд!
Изглежда невероятно, Дианка! Даже не за десерт, направо за основно ще ми е:) Поздрави!
Прекрасна картина!!!
Вълшебница си, Дианка!
О, ти ме разби направо! Това е повече от великолепно, Диди! Невероятна си!
Благодаря ви от сърце, мили дами,
драго ми е, че тази идея ви допада -
комбинацията и вкусовете се допълват, а вариантите могат да бъдат различни.
Габи,
Дани,
Траяна,
Хриси,
Йоли,
Много ме зарадвахте, поздрави за вас и усмихната нова седмица, Диана
Дианка...много красиво поднесено!
Дианка, коментарът ми би трябвало да бъде само с удивителни! Просто каквото и да кажа, няма да е достатъчно. Прекрасна си, ти и нещата, които твориш!
Дианка,
много интересно съчетание от вкусове - нетрадиционно и естетично поднесено.Много, много красиво !
Поздрави !
Изобщо не мога да го оставя за десерт това съвършенство! Бих си го изяла с удоволствие с аперитива :) Страхотно е, Диди, приготвено и поднесено от теб с толкова финес и любов!
Благодаря ти, че споделяш с нас, вълшебнице!
Una vera meraviglia , un dolce favoloso, fantastica composizione . Complimenti . Un abbraccio, Daniela.
Публикуване на коментар