петък, 11 ноември 2016 г.

Ябълкови тарти "татен" със солен карамел



Френският ябълков тарт, тип „татен” е една непреходна класика. Типичен есенен сладкиш със семпла комбинация от няколко съставки, която се преобразява в пиршество на нежни  вкусове и фини аромати, създава усещане за слънце, мек кехлибарен колорит, топлина и семеен уют. Бърз и лесен, с интересна история, разнообразие  в  пропорциите и технологиите за приготвяне, Tarte Stéphanie Tatin, се е доказал като съкровище в колекцията на всяка кулинарна тетрадка. Най-често се сервира гарниран със ванилов сладолед или сметана. Сладолед с карамелен вкус също му подхожда, както и актуалната преди няколко години тенденция за по-широко използване на сладко-солен карамел, като начало популяризирана от топдизайнера в сладкарското изкуство Пиер Ерме /Pierre Hermé / през 1990г.  Ето вариант на френския ябълков тарт, обогатен с повече като количество ябълки и лек солен карамелен нюанс - salted caramel tart tatin:
  
 
Ябълкови тарти „татен” със солен карамел  
по идея от Mini Caramel Apple Tarts (Tartes Tatin)

  
Продукти за 4 порции: 
4 ябълки, напр. златна превъзходна
1 ч.чаша захар
50 гр. масло
¼ - ½ ч.л. фина морска сол, или на вкус  
½ флакон бутер ванилия на д-р Йоткер
4 бонбона карамел *
сок на ½ лимон
½ опаковка бутер тесто, домашно приготвено или готово, 
/охладено и маркирано на кръгове с диаметър големината на отвора на формичките/

* бонбоните са по желание - домашно приготвени или от типа на лакта /karamelki lakta milk toffe/
още карамелен сос за сервиране 
1 ч.чаша=240 мл.
Фурната се загрява на 200° С.
В широк тиган бавно се загрява чашата захар, с често разбъркване , докато се разтопи в кехлибарен на цвят сироп. Поставя се маслото и след неговото стопяване - сол и сок от половин лимон. Намалява се топлината към ниска и добавят почистените ябълкови половинки и ванилията. Обливат се с карамел и оставят да къкрят 5-10 минути, докато омекнат и махат от огъня.
На дъното на шоли за крем карамел или по-високи формички за мъфини се разлива част от карамеления сироп, следва половинка ябълка с почистената част на горе. Във вдлъбнатината се поставя още малко карамел и/или бонбон, захлупва се с още една ябълкова половинка и отново малко сироп. Покриват се отгоре с кръг от бутер тесто и леко притискат за да обхват плътно ябълките. Пекат се около 20 минути до златисто и изваждат. След леко охлаждане, почти веднага /не повече след 5 до 10 минути/, се обръщат, за да не се втвърди карамела и сервират със сметана, сладолед и още карамелен сироп, който може да се подсоли допълнително. 



Вече споменах, че най-често се сервира гарниран със ванилов сладолед или сметана, сладолед с карамелен вкус също му подхожда.


Още карамелен сироп, малко канела и резен сушена ябълка...


И следва поглед в близък план - 
сочни, почти прозрачни ябълки, кадифено гладък карамел с нотка солен привкус  и
хрупкава маслена подложка ...


Опитайте...

7 коментара:

Йоланта Делибозова каза...

Е това е просто фантастично изпълнение! Всеки френски сладкар само може да ти завиди, Диди!Невероятно елегантно представяне!

Екатерина каза...

Оле, Дианка, има ли някое ястие, което да не си превърнала в шедьовър?! Прекрасен тарт татен твоя версия! Поздрави!

Светлана каза...

Прекрасен десерт, Дианка! Много елегантно поднесен като в изискан ресторант! :)

Люси каза...

Останах без дъх и зейнала уста, Диди! пак красота, ама този път е толкова съблазнителна, че запреглъщах жадно. И аз искам, и аз...

di_ani каза...

Много сте мили дами,
Йоли,
Кате,
Светле,
Люси,
от майсторки като вас, тези похвали са много ценни за мен :)
Радвам се, че тази идея ви допада - едно разнообразие и малко допълнение...
Сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана

Снежанка Драгомирова-Elti каза...

Приказка! Кехлибарена, есенна, вкусна, красива...

vesela каза...

Дианка, и от мен закъснели аплодисменти за изпълнението!