Едва ли не, вече като по традиция, през време на пости,
почти винаги приготвям различни видове брауни и това са: постно
шоколадово-бананово; шоколадово
кексче тип „брауни”-100 калории; постно сусамово -
таханово брауни; постен браунис счервено цвекло;
брауни с овесени
ядки и фъстъчена глазура -постно и без брашно/. Този път избрах суров
вариант – ароматно какао, плътен ядков вкус, сладки фурми и пчелен мед.
Суровото брауни Raw
Brownies не е новост в кулинарната практика и все повече се налага не
само като здравословен десерт, но и с възможността за по-наситеното и
интензивно усещане на съставните елементи. Най-често за основа се използват
ядки – орехи, кашу, бедеми, лешници, в ролята на свързващ елемент са фурмите и
аромати по желание ванилия, канела, кафе. Обикновена на пръв поглед комбинация,
но с подчертан богат, сложен и наситен вкус. Този тип сладки изкушения са богати на
протеини, витамини и минерали, фибри, антиоксиданти и омега3 мазнини, в същото
време и без захар, яйца, мляко и термична обработка. Някъде бях чела, че
суровите десерти носят радост, а още по-хубавото е, че могат да се променят и
разнообразяват според вкусовите предпочитания, като се приготвят много бързо и
лесно. Композицията завършва със заливка от шоколадова глазура и
финален щрих, с характерен цвят, вкус и свеж аромат от алено-червени зрънца нар.
Сурови
кексчета тип брауни с нар
/по идея, с изменения от Raw Brownies/
Продукти за
9 малки кексчета:
1 ч.чаша
фурми, без костилки
¾ ч.чаша ядки
микс*
¼ ч.чаша
какао на прах
½ ч.л. ванилия /канела
2 с.л. вода
1 щ. сол
¼ ч. чаша мед/
агаве сироп
1 с.л.
ленено семе
Микс от
ядки: ½ ч.чаша орехови и още кашу, бедеми, лешници, бразилски орех до обем ¾ч.чаша
Сухите
фурми се заливат с гореща вода и оставят да престоят около час, след което се
изцеждат и накъсват на едро. В мощен кухненски блендер или процесор се поставят ядките,
ленените семена, фурмите, какаото, меда и 1-2с.л. вода. Цялата смес се пасира
до желаната хомогенност, ароматизира се с ванилията и щипка сол и разпределя в
малки форми за кексчета /за по-лесно освобождаване, може да се използва стреч
фолио/. Поставят се в хладилник за няколко часа /минимум два/ или за по-бързо
във фризер. След тяхното стягане се изваждат и заливат с какаова глазура
/1/2 доза/. Съхраняват се в хладилник за около седмица или фризер за по-дълго време.
Healthy No-Bake Brownies (Vegan, Gluten Free) подобна видео рецепта;
И отвътре:
Опитайте...
7 коментара:
Поредното прекрасно предложение и фантастично представяне.
Благодаря, Дианка!
Светещи коледни цветенца, Дианка! Страхотни са!
Благодаря ви мили дами,
Илианка,
Траянче,
много се радвам, че тази идея ви допада.
С типично зимни вкусове и аромати - препоръчвам ги.
Сърдечни поздрави за вас и прекрасни предпразнични дни!
Дианка,
фурмите са много подходящи за десерти.А в суров вариант са чудесно предложение.Ще ги пробвам и направя за Бъдни вечер.Чудни, греещи малки изкушения.
Поздрави !
Дианка, презентациите ти са неустоими, всеки път! Красиво аранжирано, поднесено, приготвено, снимано! Комплименти за таланта ти! Поздрави!
Мънички бижута!
Чудесно предложение, Диди! Отдавна не съм наминавала и виж какви вкустотии изпускам. Поне навреме искам да ти пожелая весели празници и една успешна и красива 2018-та година пред теб! Поздрави и прегръдки!
Публикуване на коментар