С наближаването на първите
декемврийски празнични дни, тези меки овесени бисквити са новото попълнение в
групата на постните сладости. Използвах рецептата на едни от най-популярните
тиквени веган сладки vegan chocolate chip pumpkin oatmeal cookies, които малко
видоизмених и обогатих. И да, те наистина са добри - вкусни и ароматни с малко
и обикновени основни съставки, но и с възможности за различни допълнения и
комбинации.Няма да описвам полезните качества и свойства на използваните
продукти, които са аналогични на „фитнес сладките с банан, овесени ядки истафиди”. В настоящото съчетание обаче водещ елемент е тиквата, традиционна
част от нашата есенна и зимна кухня, успешно компенсираща липсата на слънчеви
плодове и зеленчуци. Обичаме тиква, чудесно разнообразява постната трапеза и
десерти с постната орехова "тиквеник" пита; постни тиквени кифлички,
тиквени гевречета, а сега и бисквитки… Харесах топлите нюанси на жълто, кафяво
и червено, мирис на печена тиква, акценти на сушени плодове и ядки, ухания на
мед и канела, и още капки шоколад за разкош.
Постни овесени бисквити с
тиква и шоколад
/по идея, с допълнение от
vegan chocolate chip pumpkin oatmeal cookies/
Продукти: 12 - 20 бисквитки, според големината
¾ ч.чаша пшеничено брашно
½ ч.чаша овесени ядки
¼ ч.чаша нерафинирана захар
½ ч.л. бакпулвер
¼ ч. л. сол, сложих по-малко
¼ ч.чаша кленов сироп или
мед
½ ч.чаша пюре тиква
1 ½ с. л. кокосово масло или
олио
1 ванилия
1 ч.л. канела
смлени индийско орехче и
джинджифил, на вкус
½ ч.чаша шоколад чипс (веган)
едро натрошени ядки и семена
сушени плодове стафиди, боровинки
или микс/
1 ч.чаша=240 мл.
Фурната се загрява до 175 ºС и тава за печене се покрива с пекарска хартия.
В купа се смесват брашното с
овесените ядки, захар, бакпулвер, сол и подправки. Разбъркват се, докато се
хомогенизират. Отделно се комбинират меда/кленов сироп, тиква и ванилия, след
това се разбъркват с разтопеното кокосово масло и добавят към сухите съставки. Без
да се преразмесва се оформя на топка и добавят ядките, сушените плодове и ¼
ч.чаша от шоколадовите капки. С помощта на заоблена супена лъжица за сладолед
/или с леко навлажнени ръце се оформят топки тесто, които се подреждат на
разстояние една от друга върху готовите листове за печене. Отгоре се поръсват с
останалата ¼ ч.чаша от шоколадовите капки. Пекат се 10-12 минути или докато
ръбовете започнат да се превръщат в златисто кафяво. Изваждат се от фурната и оставят
за охлаждане около 1 минута, преди да се прехвърли върху решетка за да изстинат
напълно.
Вече споменах, че увеличах количеството на шоколадовите капки.
И още...
Опитайте...
4 коментара:
Неустоими са! И такива топли и уютни цветове. Поздрави, Дианка!
Прекрасни бисквитки си ни подготвила, Дианка.
Изглеждат наистина неустоимо.
Благодаря ви момичета,
Кате,
Илианка,
радвам се, че тази идея за постни сладки ви допада.
Комбинацията овесени ядки, тиква и шоколад е добро попадение.
Прегръдка, сърдечни поздрави за вас и прекрасни декемврийски дни!
Дианка,
чудесно постно предложение.Записвам ги за проба тези сладости.Интересни и много ароматни и вкусни.
Поздрави !
Публикуване на коментар