неделя, 14 януари 2018 г.

Спаначни тортелони с орехов гъбен сос



Това е наистина семпло ястие, само няколко съставки, но е богато, елегантно и вкусно. Лесно е да се направи: фина смесица от вкусове и аромати с подчертано визуално въздействие. Почти винаги, когато става въпрос за паста със сварен спанак и рикота се появява и логичен въпрос за подходящ сос, който би могъл да спомогне за подобряване на техния вкус? Повечето италиански готвачи предлагат компания само от масло и салвия и може би поръска с малко пармезан накрая, но едва ли се определя като единствен възможен избор, има добри предложения и с доматен сос. Избрах тази рецепта за тортелони, /като по-едри тортелини/ с орехов гъбен сос: Tortelliniin Mushroom-Walnut Cream Sauce е популярна като вкус от верига италиански ресторанти Olive Garden, предлагащи впечатляващо изобилие с над 100 комбинации на спагети, сосове и гарнитури. Интересно е, как нещо толкова просто, като шепа орехи, превръща познатата комбинация на паста със сметана и гъби в нещо по-специално. И както при класическия сос Алфредо, наситнения магданоз е финален щрих за цялата композиция.


Спаначни тортелони с орехов гъбен сос
Продукти за 2-3 порции
500 гр. тортелони със спанак и рикота, прясна паста*
2 с. л. зехтин или масло
250 гр. гъби**
¼  ч.чаша орехи, нарязани едро
1 ч. чаша течна готварска сметана
¼ ч. л. черен пипер
¼ ч. чаша прясно настърган пармезан
1 ч.л. нишесте, натурално
¼ ч.чаша течност от варените тортелони или бяло вино
¼ ч.чаша магданоз, нарязан
1 с.л. див лук, нарязан

Още:
¼ ч.чаша пармезан на люспи
орехи
див лук

1 ч.чаша =240 мл.
** може да се използва микс от различни видове, както и консервирани
* Тортелоните се приготвят съгласно препоръките на производителя, указани на опаковката. Изцеждат се, част от течността се запазва и съхраняват на топло. Използвах Tortelloni Ricotta Spinat.
В голям тиган и на средна температура се затоплят 2 с.л. зехтин или масло и сотират гъбите до златисто, а в края на тяхната кулинарна готовност и орехите /за да не изгорят/. Налива се течната сметана, размитото нишесте във водата от сварените тортелони и оставя на тих огън около 5 минути до уплътняване на соса. Добавят се черен пипер и сирене пармезан и разбърква до изглаждане и хомогенизиране, след което се премахва от котлона.


Топлите и отцедени тортелони се заливат със соса, поръсват се с магданоз, див лук и черен пипер по желание.


Сервират се горещи.


Опитайте...

7 коментара:

pep-4o каза...

Много апетитно съчетание на този сос с тортелините, Диди!
И невероятно красиво поднесени от теб, поздравления!
Поздрави и хубава нова седмица!

Dani каза...

Прекрасно предложение, Дианка!
И толкова стилно поднесено,което
си е твоя запазена марка!
Прегръдки!

traiana каза...

Много интересна комбинация на съставките за сос, Дианка!Ястието изглежда страхотно! Честит сняг :)

vesela каза...

Впечатлена съм от поднасянето, и винаги се сещам за твоя гювеч:))

Екатерина каза...

"Семпло ястие, само няколко съставки, но е богато, елегантно и вкусно." цитирам думите ти, защото по-добре не бих могла да го опиша. Наслада за очите, удоволствие за небцето изобщо пир за сетивата. Прекрасни снимки, аранжировка, рецепта. Поздрави, Дианка!

di_ani каза...

Благодаря ви дами, много сте мили и се радвам,
че тази идея ви допада - наистина семпло, но вкусно...
Пепи,
Дани,
Траяна,
Весе,
Кате
най-сърдечни поздрави за вас с пожелания за прекрасни зимни дни!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
много интересно аранжирана и представена паста.Ще я изпробвам задължително, чудесна е.
Поздрави !