събота, 10 март 2018 г.

Постни картофени кифлички



Колебаех се, дали първо да представя една картофената фокача с чери домати и маслини или тези картофени кифлички, но определено идеята за тях надделя. Вече съм правила подобен вид картофена фокача, картофени питки и хлебчета също, наред бяха и кифличките в постен вариант. За омекотяване и обогатяване на иначе обикновеното тесто, особена заслуга има използването на картофено пюре. Картофеното тесто отдавна не е новост, дори за постни печива,  и доказало своя чудесен резултат, лекота при работа и универсалност за сладки и солени печива. В този случай, за подобряване на външния вид на постното тесто, преди печене, кифличките са намазани с водна глазура от царевично нишесте, която придава лек блясък на повърхността и контраст с поръската от маково семе. Топли, пухкави и въздушни, вече споменах, че кифличките са подходящи както към солена гарнитура, така и в сладък вариант. При нас са в компанията на свежи салати и ароматен зехтин, и боровинков конфитюр за намазване.


Постни картофени кифлички 
/по идея от Posna pecivasa pire krompirom/ 


Продукти за около 12 по-големи или 16 по-малки:
¼ ч.чаша топла вода/вода от картофите/
1 ч. л. захар
1 ч.л. суха мая /3,5 гр./
225 гр. брашно  /около 1½ + ¼  ч.чаши/
½  ч. лъжичка сол
1 ч.чаша картофено пюре, гъсто*
1 с.л. зехтин
Още:
2 с.л. зехтин за намазване на корите
1 с.л. маково семе
Глазура:
½ ч.чаша вода
¾ ч. л. царевично нишесте.
* ориентировъчно: 175 гр. от 2 средни картофа и вода от картофите
1 ч.чаша = 240 мл.
За тестото: Картофите се обелват и сварява в леко подсолена топла вода, отцеждат се и пасират на гъсто пюре, а останалата вода  - запазва.
Смесват се брашното със солта и захарта, към тях се прибавя сухата мая, пасираното картофено пюре и 1 с.л. зехтин, добавя се и ¼ ч.чаша топла вода/вода от картофите/ или малко повече, според влажността на брашното. С миксер или кухненски процесор се разбива тестото до хомогенност, след което омесва на мека топка. Поставя се в леко намазнена с олио купа, покрива се с фреш фолио и оставя да втасва около 45 мин.до час - до двойно увеличаване на обема.
Подготвя се глазурата: Водата и нишестето се разбъркват добре и загряват до кипване, а след една минута слабо варене, с непрекъснато разбъркване, се премахва от котлона и оставя да  изстине. Тази глазура е ще направи кората на постните кифлички с лек блясък. С глазурата се намазва повърхността на кифличките, непосредствено преди печене. Можете да се съхранява в затворен съд в хладилник за няколко дни
Втасалото тесто се премесва отново, разточва се върху набрашнена повърхност на тънка кора и изрязват сектори 12 по-големи или 16 по-малки, които се намазват със зехтин и завиват кифлички. Поставят се в тава, покрита с хартия за печене и оставят за второ втасване за около 20 минути. След второто втасване се намазват с царевична глазура, поръсват се с маково семе /или захар за сладките/ и поставят в нагрята фурна за печене, около 20-25 минути до златисто. Изваждат се, прехвърлят на решетка за окончателното изстиване.


Готови за сервиране – по-вкусни са топлички, както повече постни изделия. 


Подходящи и за солени, и сладки комбинации.


Разчупени:


В близък план:


Опитайте...


4 коментара:

Dani каза...

Харесвам много тестото с картофено пюре!
Твоите кифлички са чудесни, Дианка!
Прегръдка!

traiana каза...

Чудесни и лесни! Прекрасни са, благодаря ти, Дианка!

Elena Dimitrova каза...

Чудесни кифлички Дианка, но с интерес ще очаквам и фокачата с чери домати и маслини.Ще изпробвам тази рецепта, нека повече хора спазват постите и пречистват организма си духовно и телесно.Има начини човек да преживява с малко, но по - качествена храна.
Поздрави и успешна нова седмица !

Екатерина каза...

Разкошни и точно на време ги виждам, обаче не са пред мен!!! Неустоими са, Дианка! Поздрави!