Пролетна идея за слънчева салата, вегетарианска, витаминозна, с
високо белтъчно съдържание - съчетание на свежи салати, авокадо и пастет от киноа с яйца, и добавка
на така актуалната в последните години златна куркума. За полезните свойства
на киноата споменавам често, но сега иде реч за
чудотворната куркума /turmeric/, която не е чак толкова застъпена в
нашата кухня. Използва се с голяма
популярност от народната медицина на Изтока, която й преписва много лечебни
свойства. Счита се, че е богата на важни за човешкия метаболизъм вещества и
притежава противовъзпалителни свойства, подобрява храносмилането, ускорява
обмяната на веществата. Освен билка куркумата е и много добра подправка в
случая към салатен дресинг, но се препоръвча обилно към ястия с карфиол, леща,
ориз, бъркани яйца, печени картофи, сотиран лук и други. Не случайно
подправката куркума често е наричана кралицата на подправките - вследствие на пигмента куркумин, който се съдържа в корена, подправката има специфичен леко парлив вкус и силно оцветяващ в жълто
ефект, в същото време е главен източник на природни антиоксиданти, а според
изследванията имат около 5-8 пъти по-силно действие от
водоразтворимите витамини С и Е, и 3 пъти по-ефективни и силно действащи
от гроздовите семена и боровата кора. И без да задълбавам в подробности, все
пак е важно и да се отбележи, че не се препоръчва употребата на куркума в големи количества,
които е възможно да създадат проблеми и дразнене със стомаха. А сега и
въпросната салата, в компанията на микс зелени листни салати, авокадо и
слънчева радика:
Продукти за пастета:
1 ч.чаша предварително сварена
и охладена киноа
3 големи твърдо
сварени яйца
¼ ч.чаша магданоз
1 стрък пресен
лук или див
¼ - ½ ч.л.
куркума
3 с. л. кисело
мляко
1 ч.л. лимонов сок
1 ч.л. лимонов сок
1 с.л. зехтин
½ ч.л. сол
чесън и черен пипер, на вкус
Още:
Още:
микс зелени листни салати
1 авокадо
радика
радика
1 ч.чаша =240 мл.
В кухненски пасатор и на ръка се нарязват на ситни твърдо
сварени и обелени яйца, ¼ ч.чаша магданоз и стрък пресен лук или няколко див. Смесват
се със сварената и охладена киноа, разбъркват и овкусяват с киселото мляко, зехтин,
куркума, сол, чесън и черен пипер на вкус, а последно се подкиселява
допълнително с лимонов сок. Отгоре се поръсва с още малко сварена киноа, рендосан сварен
жълтък и малко див лук.
Няколко филии ръжено пшеничен хляб са едно чудесно допълнение
към този пастет и салата.
Опитайте…
4 коментара:
Дианка,
много апетитна , витаминозна и красива пролетна разядка - салата.При това много лесна за приготвяне.Ще я изпробвам, а куркумата наистина е много полезна, особено свежият корен.Той може да се намери вече в големите супермаркети и вериги .
Поздрави и спорна и лека нова седмица !
Цветна, вкусна и свежа. Сигурно е и много вкусна, Дианка. Поздрави!
Разкош! Цвят, вкус и пролетно настроение. И всичко това ми донесе твоята публикация. Благодаря ти за красотата, която споделяш с нас, Дианка!
От сърце ви благодаря, момичета - много сте мили,
драго ми е, че ви допада и ще се радвам да опитате и вие!
Сърдечни поздрави, хубави, вдъхновени и усмихнати пролетни дни!
Публикуване на коментар