С наближаването на първите декемврийски празнични дни, тези меки
плодови блокчета са новото сладко, здравословно и сезонно допълнение в групата на
постните предложения. Обичам такива рецепти с малко и обикновени основни
съставки, с възможности за различни допълнения и комбинации, и такава е идеята на
тези сладки: само с три базови съставки на супер микс от орехи, фурми и червени
боровинки. Първи са фурмите - съдържат много желязо, магнезий, фосфор и 23 вида
аминокиселини, които липсват в повечето други плодове. Следва червената боровинка като добър растителен източник на особено важните за метаболизма омега-3
мастни киселини, а и червените плодчета са богати на витамини, микроелементи, минерали.
Последни, но не и по значимост са орехите: отличен източник на омега3 мастни
киселини, още витаминА, В и Е, както и много белтъчини и мазнини, железни,
магнезиеви, фосфорни и други минерални соли. В допълнение, съдържанието им на витаминС превъзхожда касиса и цитрусовите плодове. Има различни комбинации на подобни рецепти,
тази е по идея с малки изменения от Cranberry Walnut Energy Bars. Ето ги,
чудесни за закуска, десерт или почерпка…
Плодови блокчета с фурми, орехи и червени боровинки
Продукти по оригиналната рецепта
1 чаша орехи или всякакви ядки
1 чаша сушени боровинки или mix други сушени плодове
1 чаша изсушени фурми
1 чаша сушени боровинки или mix други сушени плодове
1 чаша изсушени фурми
Продукти по моето предложение:
1 ч.чаша орехи / ½ ч.чаша орехи ¼ ч.чаша микс бадеми, кашу,
лешници/
1 ч.чаша фурми / ¾ ч.чаша/
1 ч.чаша червени боровинки/ ½ ч.чаша боровинки ¼ ч.чаша микс
стафиди/
1ч.чаша =240мл.
Начин на приготвяне:
Всички съставки се поставят в кухненски процесор и се пулсират в продължение на 10 до 15 секунди, за да разчупят на малки парчета. Следва ново пасиране за 1 до 2 минути, докато сместа започне да се събира в топка и така още няколко пъти до получаване на желаната едрина. Получената смес се разстила, формова и изглажда в 20х20см./ 8 "/, след което поставя в хладилник за поне един час, така че сместа да може да стегне. Нарязват се блокчета с големина по желание, загъват се с пергаментна хартия и съхраняват в херметически затворен съд в хладилник.
Начин на приготвяне:
Всички съставки се поставят в кухненски процесор и се пулсират в продължение на 10 до 15 секунди, за да разчупят на малки парчета. Следва ново пасиране за 1 до 2 минути, докато сместа започне да се събира в топка и така още няколко пъти до получаване на желаната едрина. Получената смес се разстила, формова и изглажда в 20х20см./ 8 "/, след което поставя в хладилник за поне един час, така че сместа да може да стегне. Нарязват се блокчета с големина по желание, загъват се с пергаментна хартия и съхраняват в херметически затворен съд в хладилник.
При поднасяне могат да се гарнират с още ядки и/или плодове.
Опитайте…
2 коментара:
Чудесна идея, Дианка!
Топъл и уханен декември :)
Дианка,
бих добавила и малко сусам за разкош към тези прекрасни блокчета.Чудесни и здравословни за всеки.
Поздрави и лек и спасителен пост !
Публикуване на коментар