Това е един сезонен, сгряващ съставен десерт от типа, който харесвам: богат на вкусове, различни компоненти и текстури, топли
цветове и фини аромати, с възможност за избор на нюанси и лично
въображение. Основната идея е в комбинирането на няколко групи утвърдени
вкусови класики: сладки поширани круши и пикантно десертно синьо сирене, гарнирани с някакъв шоколадов
сладкиш, брауни, кейк или резен торта, макар и без централна роля със свое
обединяващо, хармониращо и шоколадово присъствие. И безспорен акцент в десерта
са карамелизираните кестени. Наричат кестените /chestnuts/ „хлябът на гората” - безкрайно вкусни и сговорчиви плодове, със
забележителен леко наслаждащ вкус, със землисто-горски нотки на диви гъби и
мъх, чудесни и в сладки, и в солени съчетания. Освен много полезни, когато се
сварят или опекат, част от нишестето се хидролизира до захари, кестените
придобиват сладникав приятен вкус, типичен зимен аромат, а и се счита, че имат
способността да зареждат тялото с позитивна енергия. Нежното ухание на свежа настъргана
портокалова и лимонова кора, плътен кехлибарено карамелен сос и затоплена чаша бренди, /съвсем не задължителна:)/ допълват цялата композиция
с лек финален щрих…
Карамелизирани кестени и круши със синьо сирене и шоколадов сладкиш
/по идея, с изменение
от Poached Pears with Caramelized Chestnuts with Roquefort Cheese/
2 круши, твърди, почистени и разполовени
12 кестена термично обработени*
¼ ч. чаша мед
¼ ч. чаша мед
¼ ч.чаша захар
¼ ч.чаша вода
60 гр. несолено масло
2 с. л. бренди или друг портокалов ликьор
1 с.л. лимонова кора (фино настъргана)
1 с. л. портокалова кора (фино настъргана)
250 гр. горгонзола, рокфор или друго меко, зряло десертно сирене
4 с.л. сирене рикота, по желание
4 порции шоколадов сладкиш по избор, най-добре без глазура
напр. браунис с орехи или шоколадов сладкиш, брауни, кейк или резен торта
¼ ч.чаша вода
60 гр. несолено масло
2 с. л. бренди или друг портокалов ликьор
1 с.л. лимонова кора (фино настъргана)
1 с. л. портокалова кора (фино настъргана)
250 гр. горгонзола, рокфор или друго меко, зряло десертно сирене
4 с.л. сирене рикота, по желание
4 порции шоколадов сладкиш по избор, най-добре без глазура
напр. браунис с орехи или шоколадов сладкиш, брауни, кейк или резен торта
още портокалова и лимонова кора за поръсване
Първо се подготвят кестените: С остър нож и много внимателно
се цепват върховете на кестените. Варят се в тенджера, покрити с 2-3 пръста
вода след като заврят.за около 20 -30 или повече минути, според сорта и големината.
Счита се, че противно на очакванията, повечето варене не правят кестените
по-меки и вкусни, напротив, преваряването води до тяхното разронване. Препоръчва
се да се отцедят от водата и да обелват докато са още топли внимателно с нож. В
голям тежък тиган се разтопяват захарта до нейното карамелизиране, поставя се маслото,
след това разбърква с меда, водата и брендито/портокалов ликьор. Добавят се обелените
кестени и оставят да заврят. Следват лимоновата и портокалова кора, почистените
и нарязани круши, след това се намалява силата на котлона и оставя да къкри около 15
минути или докато крушите са омекнат, без да се разваряват. Изваждат се крушите
и кестените, а останалата течност се сгъстява допълнително, ако е необходимо до
карамелен сос.
В чиния за сервиране се подреждат парчета поширани круши, карамелизираните кестени и заливат с още ароматен сос. Гарнират се с
парче шоколадов сладкиш, резен синьо сирене и /или лъжичка сирене рикота, по
желание.
Отгоре се потърсват с фино настъргана свежа портокалова и лимонова кора, стрък прясна мащерка и десертът е готов за сервиране.
Вече споменах, че затоплена чаша бренди, /макар и не съвсем задължителна:)/ допълва цялата композиция с лек финален щрих…
Опитайте...
5 коментара:
Прекрасна идея и чудесна презентация!
Прегръдки, Дианка!
Дианка,
прекрасно изглежда този десерт,а презентацията както винаги е изключителна.Нямам думи относно твоят талант да презентираш храната.
Поздрави и усмивки !
Благодаря, Дани,
много се радвам, че ти допада; идеята тръгна
от възможни съчетания към карамелизираните кестени,
а се оказа и добро попадение, с различни комбинации.
Голяма прегръдка за теб и вдъхновени празнични дни!
Много благодаря, Елена, драго ми е,
винаги си мила, отзивчива и добронамерена!
На свой ред аз се очаровам от твоя неизчерпаем ресурс
за вкусно и здравословно хранене. Сърдечна прегръдка,
поздрави, здрави, усмихнати и вдъхновени празнични дни!
Необичайна, поне за мен комбинация, особено с шоколадовия сладкиш:) Но щом ти предлагаш, не се съмнявам, че и вкуса ще е така чудесен, както визията, Дианка!
Леле, карамелизирани плодове, синьо сирене и шоколад! Кой би отказал?!
Чудесно предложение, Диди!
Публикуване на коментар