понеделник, 11 февруари 2019 г.

Шоколадови тарти без брашно, с мед и кокосово масло


Това предложение,  в духа на съвременната сладкарска мода, е за един по-различен шоколадов сладкиш  - без брашно, с мед и кокосово масло. Идеята за шоколадови сладкиши с малко и без брашно е сред предпочитаните и у нас – дали със замяна на брашното с  ядки, както е при торта Барози, сметана в тосканската торта PISTOCCHI, или малко нишесте,в елегантната ‘малка черна рокля”; или повече шоколад  в шоколадова "Орбита" на Дейвид Лейбовиц и други. Рецептите  са сходни, най-често без брашно, но с масло, тъмен шоколад, какао и захар в различни съотношения  и количества, технология  на приготвяне и изпичане, и не на последно място, лесни за изпълнение. След отсъствието на брашно, следва замяната на захарта с мед и спорните твърдения, доколко термичната обработка променя неговите свойства, затова давам и възможност за изпълнение със захар. Идва ред на и маслото: безспорно едни от най-ароматните сладкиши гарантират вкуса си с наличието на масло, но все по-често и то бива заменяно от зехтин /Шоколадов сладкиш без брашно, със зехтин/ или като е тук - с кокосово масло. Оригналата рецепта е за Flourless Chocolate Cake withCoconut Oil, която се определя като гъста, влажна и много шоколадова. Малкият кафеен щрих, макар не задължителен, подобрява шоколадовия вкус и не натрапва своя. Изпълних ½ доза от пропорциите за торта  с изпичане в силиконови форми за тарти, удобни за сервиране за един или за двама… Шоколадовите тарти могат да се поднесат почти веднага, след леко охлаждане, по-добре на следващия ден, когато структурите им ще бъдат по-влажни, с по-дълбок вкус и наситен аромат. Крайното оформление е въпрос на избор и въображение: поднесени директно, поръсени с какао, пудра захар, още шоколад или свежи плодове, които да създадат усещане за баланс и добавят свежест.  Ето ги:


Шоколадови тарти без брашно, с мед и кокосово масло

Продукти за 3 тарти /½ доза/
100 гр. тъмен шоколад, мин. 50% какао
¼  ч.чаша кокосово масло /50 гр./, без аромат
1/3 ч.чаша мед /115 гр. или ½ ч.чаша захар/
¼  ч. чаша какао на прах, 22% масленост
1 щ. сол
½  ч.л. инстантно кафе
2 яйца, малки
1 ч.чаша =240мл
За шоколадов ганаш:
1 част натурален шоколад, използвах 100 гр.
1 част течна сметана, използвах 100 гр.
10% масло, използвах 10 гр. кокосово масло

Фурната се загрява до 175° и се подготвят, като леко омазняват силиконови форми за тарти.
Наситнения шоколад, заедно с кокосовото масло се стопява на водна баня или МВ.  Добавят се меда, а след това и яйцата едно по едно, с разбиване до тяхното поемане. Последни са какаото на прах, кафето за аромат и щипка сол. Получената смес се хомогенизира и разпределя в подготвените съдове./Ø 12cm х2/. Пекат се 20-25 минути до проба за леко влажна клечка, с идеята да не се препичат.
Изваждат се от фурната и след леко оглаждане могат да се освободят от формите и да се поднесат, но най-добре да отлежат за нощ. Гарнират се поръсени с пудра захар, ароматно какао, аз избрах лека глазура от шоколадов ганаш. За ганаша: в касерола се поставят парчетата шоколад, сметана и масло, поставя се на средна температура и с разбъркване се затопля до хомогенизиране и изглаждане до желаната консистенция. Маха се от котлона /може и в МВ/ и след леко охлаждане на тартите, се заливат вдлъбнатините. Може да се изчака да стегне глазурата или пък да бъде с по-течна консистенция при консумирането им.


Сервирах с разбита ванилова сметана, запечени лешникови ядки и пресни ягоди, 
които да създадат усещане за баланс и добавят свежест. 


Получената текстура се определя като гъста, влажна и много шоколадова...


И още:


Опитайте...



8 коментара:

Dani каза...

Прекрасна сутрешна гледка :)
Прегръдка, Дианка!

traiana каза...

Разкошен десерт, Дианка! С какво да заменя кокосовото масло в блата?

Румяна каза...

Много благодаря за анализа на шоколадовите торти, изглеждат много много добре. Бихте ли уточнили какъв е размерът на силиконовите форми, диаметър имам предвид. Благодаря.

di_ani каза...

Сладък понеделнишки привет и на вас, мили дами,
много ми е драго, че тази шоколадова идея ви допада.
Прегръдка и за теб, Дани,
с пожелания за усмихната и успешна нова седмица!

Благодаря, Траянче,
предполагам, че с хубаво краве масло ще се получи добре.
Сърдечни поздрави, успешна и усмихната нова седмица за теб!

Благодаря ви Румяна,
идеята бе по-скоро за анонс към рецептата, не толкова като
опит за анализ или обобщение ба темата за печива без брашно.
Използвах силиконови форми за тарталети, както на снимката,
с диаметър 12см. и височина 2см. /от Лидл/.
Поздрави за вас, още творческо вдъхновение и успешна седмица.

Ana Maria каза...

Уау,това е страшно изкушение ! :) Ще бъде предизвикателство за мен да адаптирам рецептата за хората с диабет !Страхотен блог ,Поздрави ! :)

pep-4o каза...

Отново невероятно красиво предложение от теб, Диди!
Сигурна съм за вкуса - няма как да не е, щом е шоколадово и от теб :)
Поздрави сърдечни и хубав празник утре (който и от двата да почетеш :))

vesela каза...

Както винаги - съвършенство!
Ще се прави този десерт, ясно е, дано съумея поне частица от твоята красота да постигна и аз.

di_ani каза...

Благодаря ви, от сърце за милите думи и коментари,
много се радвам,
че тази идея за шоколад, мед и кокосово масло ви допада!
Ана Мария,
благодаря и добре дошла, драго ми е!

Пепи, благодаря ти, а
любовта и на двете ни към шоколада е известна!

Благодаря, Весе,
ще се радвам да ти допаднат, твоите торти са страхотни!

Сърдечни поздрави за вас, успешна и усмихната нова седмица!