Като съм започнала със семейни рецепти, една стара, но уважавана от нас комбинация. Пилешко месо в сос от сметана и топено сирене, с аромат на гъби, мащерка, босилек...
Сметаново пиле
Продукти:
500 г. охладено пилешко месо по избор /най-добре пилешки гърди/
200 гр. заквасена сметана
100 гр. топено сирене
1 пакетче крем супа от гъби
1/2 ч.чаша бяло вино
шунка слайс /по желание/
250 гр. консервирани или запържени гъби
чесън на прах,захар
сол, черен пипер
мащерка и босилек
копър за гарниране
Приготовление:
Пилешкото месо се овкусява с много малко сол, /гъбената супа е солена/, черен пипер и чесън на прах, загъва се в шунката и запържва до златисто в сгорещено олио с масло / често се обръща, за да не пуска сокове/. Гаси се с ½ ч. бяло вино и изчаква да поизври, добавя се 1 ч.л. захар и ½ ч.л. мащерка и босилек.
Крем супата се разтваря с 1/2 или малко повече от указаното количество вода /може да се варира за по-гъст или рядък сос/ и сметаната.
В съд за печене с капак /йенска тенждера/ се поставя соса, месото, гъбите и нарязаното топено сирене. Пече се в предварително загрята фурна 200 гр. до зачервяване на месото и сгъстяване на соса.
Гъстота на соса зависи от времето на готовност на месото и момента на сервиране /след охлаждането се сгъстява/.
За по-диетично може месото да не се пържи, а запече. Може да се изпълни и с пилешки бутчета или късчета.
Сервира се с задушен грах, варени или пържени картофи, задушен ориз, броколи, паста или пюре.
Това е комбинирана рецепта с основен източник: Сезонна кухня . По същата технология може да се приготви и свинско филе.
9 коментара:
И за мен е стара рецепта ,когато нямаше голям избор ,но е много вкусно.Хубава седмица!
This dish looks absolutely fabulous!
I'm sure it tastes just as well. :)
Често пека пилето в смес от вода и готварска местана, леко подсолена и подправена.. Твоята рецепта е много по-пикантна, Диани :-)
Вкусни и уютни есенни дни, Диани!
O.M.G.As always ,idont have a words, wow fantastic and delicious .....hugs Laura
Дани,
Дими,
Благодаря ви!
Това е от типа класически рецепти - непреходни, изпитани и много вкусни.
Ведър и спорен ден, Диана
Dear Andrea,
Dear Laura,
Thank you!
This is a recipe classical -
old and very tasty.
Very nice day, Diana
Поднесено с много стилно!Поздравления!Правя я почти по същия начин...без крем супа...готовите супи не са на почит у дома,но пък е по-вкусно така.
Хубава седмица Диани!
Нанита,
сърдечо благодаря!
И аз понякога изменям съставките,
важно е, да бъде вкусно...
Слънчев ден, Диана
Стилно и елегантно! С удоволствие бих опитала да приготвя пилето по твоята рецепта, Диани. Всички вариации на тема "пиле" са горещо привествани у нас :-)
Спокоен уикенд!
Милена
Милена,
благодаря ти!
Твоето доверие, за мен е чест!
Публикуване на коментар