Стремя се към здравословно хранене, а казват, че тайната е в комбинацията от здравословна храна. Това, че е житото е много полезно, хранително и пречистващо доказва уникалният житен режим на Петър Дънов. По думите на Дънов „Житното зрънце съдържа в себе си потенциална енергия, която, като влезе в организма на човека, се превръща в кинетическа”, и именно в житото „се крият най-мощните, най-благородните сили на живота”.
В необработен вид пшеничното зърно наистина съдържа множество полезни за организма вещества и има висока хранителна стойност. В 100 гр. пшеница се съдържат 12, 1 гр. белтъци, 69,1 гр. въглехидрати, 1,7 гр. мазнини , 2, 0 гр. целулоза, 349 калории. Пшеничното зърно съдържа натрий, калции, желязо, калий, магнезий и фосфор, както и витамин В1, В2, В3, Е. Житото е богато и на фибри и антиоксиданти.
За съжаление, не използвам технологитя на покълнало жито - обичаме го варено, в комбинацията на плодове, ядки и мед или тип "ашуре". Скоро, с интерес открих и сходна идея при Катя - харесах нейните допълнения и следващия път ще ги включа.
Наскоро "открих" и елдата, с нейните изключително полезни качества. За себе си приех повече сладкия й вариант на употреба.
Напоследък прибавям нарязани и смлени бадеми - сочени като най-полезните ядки, които не само омекотяват вкуса, но и създават друга структура на десерта:
Приложих идеята и за сварена елда. Получи се хубав, здравословен десерт или закуска.
Жито/елда с бадеми
2 ч.чаши сварено жито/елда
50 гр. нарязани бадеми
100 гр. смлени бадеми
нарязана на кубчета ябълка - по 1 за порция
нарязани цитрусови плодове /допълват вкуса/
шепа стафиди, фурми и сушени кайсии, череши и /или други сушени плодове
кафява захар и мед на вкус
канела, лимонови и портокалови кори за аромат.
Сваряване на житото:1 ч.чаша жито и 6 ч.чаши вода
Почистеното и измито жито се сварява в студена вода за около 20-30 мин., според вкуса. /Може да се накисне от вечерта./ Прибавя се шипка сол, отстранява се от котлона, затваря се плътно и оставя на топло място до пълно размекване на зърната. Аз го варя в тенджера под налягане и го оставям 2-3 часа.
Сваряване на елдата:
Преди да се свари елдата, не се накисва - измива се, залива се със студена вода съотношение 1:3. Тенджерата се покрива с плътен капак, вари се отначало на силен огън, след това – на слаб, а накрая – отново на силен, до пълното изпаряване на водата. И още една тайна: не отваряйте капака по време на варенето, защото за кашата е важна не толкова водата, колкото парата. Елдата се сварява във водата докато зърната се разпукнат хубаво - 15-20 мин.
Зрънцата, жито или елда, се отцеждат добре и смесват с бадемите, кафявата захар, плодовете и ароматите.
Преди сервиране се поръсва с още канела, ядки и мед на вкус.
Постно, засищащо и здравословно предложение за закуска, десерт или вечеря - опитайте...
7 коментара:
Диди, колкото и да не обичаме жито у дома, само като гледам снимките ти и ми се прияжда :) Страхотно оформление!
Поздрави с пожелание за хубава вечер :-)
Прекрасно , здравословно предложение, Дианка!
А плодовете - пресни и сушени го правят много ароматно.
И добавка на канела, и цитрусови корички...става..мммм...вкусно:)
Слънчев утрешен ден!
Напълниха ми се очите с цвят, Ди :)
Страшен майстор-декоратор си! И най-простичкото може да претвориш в божествено красиво!
Много искрени и широки усмивки от мен :)
Тони,
Дани,
Ина,
Благодаря ви момичета!
Цветовете на продуктите са контрастни и създават усещане за пъстрота, но наистина е вкусно.
Много сте мили и се радвам,
че аз също мога да се наслаждавам
на предложените от вас красиви идеи.
Моите сърдечни пожелания за хубава и спокойна вечер, Диана
This is something completely new for me but it looks and sound very delicious. I must give it a try sometimes. :)
У дома много харесваме и ядем жито, за закуска поне веднъж седмично, но...твоето изглежда неустоимо....! Ще пробвам и с елда, сега съм купила макарони от елда и много ги харесахме като закуска.
Сърдечен поздрав!
Мария
Andrea,
buckwheat and wheat grains are very useful and healthy food, but also delicious.
Greetings, Diana
Марийче,
не съм купувала изделия от брашно на елда. Благодаря за тази информация, ще опитам и аз.
Хубав и слънчев уикенд, Диана
Публикуване на коментар