Консумирайте извара без ограничения –
така призовава една статия в днешно време, но още римският философ Луций Юний Модерат през Iв. н.е. я споменава като любима храна за всички прослойки на римското общество.
Изварата е една от най-древните млечно-кисели храни, използвани от човека. Съдържа всичко необходимо за организма - протеини, незаменими аминокиселини, витамини, млечни мазнини. Усвоява се по-бързо от млякото и може да се яде по всяко време без ограничения, тъй като е изключително диетичен и полезен продукт.
Това ми хареса и избрах вариант – сладки!
Допълних вкуса с типично зимен слънчев плод – портокалът, защото специалистите по цветотерапия твърдят, че оранжевият цвят повишава настроението и дава енергия. Ако в чинията има нещо оранжево, съществува вероятност да почувстваме прилив на сили с по-малко количество, без да се преяжда. Стори ми се чудесна идея. А с добавка и на малко горчив шоколад, ще помага не само за борбата със зимната депресия, но и ще направи вкусовото съчетание по- балансирано. В компанията на чаша ароматен чай удоволствието би било пълно...
Изварата е една от най-древните млечно-кисели храни, използвани от човека. Съдържа всичко необходимо за организма - протеини, незаменими аминокиселини, витамини, млечни мазнини. Усвоява се по-бързо от млякото и може да се яде по всяко време без ограничения, тъй като е изключително диетичен и полезен продукт.
Това ми хареса и избрах вариант – сладки!
Допълних вкуса с типично зимен слънчев плод – портокалът, защото специалистите по цветотерапия твърдят, че оранжевият цвят повишава настроението и дава енергия. Ако в чинията има нещо оранжево, съществува вероятност да почувстваме прилив на сили с по-малко количество, без да се преяжда. Стори ми се чудесна идея. А с добавка и на малко горчив шоколад, ще помага не само за борбата със зимната депресия, но и ще направи вкусовото съчетание по- балансирано. В компанията на чаша ароматен чай удоволствието би било пълно...
Портокалови сладки с извара и горчив шоколад
Продукти за 3 дузини малки сладки:
1 ½ ч. чаша /от 240 мл./ брашно
½ ч. л. бакпулвер
½ кафеена л. сода
¼ кафеена л. сол
1 ч. чаша захар
60 гр. масло
1 яйце
1 ч. чаша извара*
1 с. л. портокалов сок
1 с. л. портокалова кора
*използвам по-суха извара или рикота, като грамажът се определя от нейната влажност, приблизителната равностойност е около 200-220 гр.
В кухненски процесор се пулсира няколко пъти брашното с бакпулвера, содата и солта. Прибавя се захарта и отново се миксира, за да влезе повече въздух в сместа. Смесват се маслото, яйцето, изварата и портокаловата кора и сок. Прибавят се към сухата смес и разбъркват до хомогенизиране. Полученото тесто е меко. С лъжичка или с леко набрашени ръце се оформят топчета с големина на орех. Охлаждат се за 10-ина минути в хладилник.
Фурната се загрява на 175 С.
Сладките се пекат върху хартия за печене около 15 мин., като към средата на печенето се завъртат.
Изваждат се, охлаждат се напълно и глазират.
Глазура
1 ч.чаша пудра захар.
1 ½ - 2 с. л. портокалов сок
След стягане на глазурата се „рисуват” с разтопен 50 гр. натурален шоколад.
В кухненски процесор се пулсира няколко пъти брашното с бакпулвера, содата и солта. Прибавя се захарта и отново се миксира, за да влезе повече въздух в сместа. Смесват се маслото, яйцето, изварата и портокаловата кора и сок. Прибавят се към сухата смес и разбъркват до хомогенизиране. Полученото тесто е меко. С лъжичка или с леко набрашени ръце се оформят топчета с големина на орех. Охлаждат се за 10-ина минути в хладилник.
Фурната се загрява на 175 С.
Сладките се пекат върху хартия за печене около 15 мин., като към средата на печенето се завъртат.
Изваждат се, охлаждат се напълно и глазират.
Глазура
1 ч.чаша пудра захар.
1 ½ - 2 с. л. портокалов сок
След стягане на глазурата се „рисуват” с разтопен 50 гр. натурален шоколад.
Рецептата е комбинирана от Ricotta tea cookies и Orange Ricotta Cookies with Dark Chocolate.
Вариант, с друго съотношение между брашно - извара и плънка от локум предлагат Веси и Илианка.
Резултатът:
Вече споменах, че са чудесни към чаша ароматен чай, аз избрах фин бял Lipton пирамиди.
Опитайте...
Леко хрупкава, портокалова захарна глазура, порьозна мека вътрешност и
тънки следи от горчив шоколад.
тънки следи от горчив шоколад.
Вече споменах, че са чудесни към чаша ароматен чай, аз избрах фин бял Lipton пирамиди.
И по повод една виртуална закачка за 25 януари, рожденият ден на харизматичния Робърт Бърнс, в днешния мразовит зимен ден, ще поставя черешката с клип от неговите прекрасни стихове -
"Девойката, която ми постла легло"
21 коментара:
Ох, много апетитни сладки, още вчера си ги харесах. И с този портокалов аромат... няма как да не му допаднат на човек.
Хубава седмица и много усмивки, Ди :)
Чудесни са! Ще ги направя:) Портокалът е един от любимите ми продове и шоколада също:))) Благодаря за рецептата!
Много ароматни и "слънчеви" сладки! Не знам как го правиш, Диани, но снимките ти винаги ме зареждат много положително :-)
Поздрави, Милена :-)
Дианка, чудесни сладки си ни предложила. Много ми харесаха и снимките ти от разходката ви до х. Селимица. Хубава седмица и благодаря за рецептата! :)
I love oranges in all forms and shapes and these cooks look very delicious . :)
Благодаря, Ина!
Наистина портокалът въздейства много позитивно. Драго ми е, че ти допадат.
Поздрав и усмихнат ден, Диана
Много ще се радвам да ти харесат, Катя.
Комбинацията на портокал и шоколад винаги е класика в ароматите.
Благодаря,
поздрав и усмивки, Диана
Сърдечна благодарност, Миленка!
А аз съм очарована от новата ти прекрасна торта.
Поздрави и хубаво настроение, Диана
Благодаря много, Мира!
Обичам зимата, снега и белия цвят. А малките сладки акценти засилват удоволствието.
Слънчев и усмихнат ден, Диана
Thanks, Andrea!
I'm glad you like this idea.
Greetings and hugs, Diana
Дианка, така добре си ги нарисувала...
Обичам извара в сладкиш, а с аромат на портокал, усещам, че удоволствието ще е пълно :)
И закачката с Робърт Бърнс ми хареса :"Ако някой срещне някой"- това беше моята първа среща с неговата поезия!
Прегръдки и хубава вечер!
Страхотни сладки. А в комбинация с този вълшебен чай, звучи божествено. Поздравления.
oo harika olmuş ellerine sağlık.
sevgiler
Благодаря, Дани!
Идеята за избора на допълнението Бърнс, бе зимната вечер и хубавия клип. А същата бе и моята първа среща.
Топла, уютна и хубава вечер, Диана
Добре си дошъл, Магьосник!
Благодаря за хубавите думи и още по-хубавите неща, които видях в твоя блог. Беше ми приятно!
Поздрави, Диана
Cafeportakal,
Thanks for the visit and comments.
Happy to review your great blog -
greetings, Diana
Дианка, чисто удоволствие - сладки, шоколад, чай, Бърнс :)
Благодаря!
Хубава вечер от мен!
Хубава да бъде и твоята вечер, Зори!
Благодаря ти и усмихнато утре, Диана
Мммм, и аз си ги харесах още вчера,а днес с тези великолепни снимки...ммм, размечтах се :Р
Сърдечни поздрави Ди!:)
Прекрасни са, Диани!
Шедьоври просто!
С усмивка
Мария
Като малки слънчица са сладките,Диди!
Усмихнат ден и на теб!:))
Наслада за очите, небцето и душата в една статия си показала, Диди! Благодаря ти за чудесната рецепта, невероятно ароматното питие и припомнените любими стихове. :)
Сърдечни поздрави с пожелания за топли и изпълнени с усмивки зимни дни
Ива,
Мария,
Краси,
Ева,
Благодаря ви, момичета.
Радвам се, че ви харесват.
Поздрав и усмихнат ден, Диана
Великолепни са, Диди!
Портокалът е един от любимите ми плодове и непременно ще ги направя!
Благодаря за чудесната рецепта!
Поздрави и усмихната вечер!
Роси,
и ние обичаме портокал, особено през зимата. Много ще се радвам да ти харесат.
Поздрав, прегръдка и хубав петък, Диана
Отскоро посещавам блога ви и вече съм си набелязала доста рецепти, а тези сладки изглеждат наистина страхотно! Невероятни предложения!
Благодаря много за посещението и милите думи, Sofiko!
Много ще се радвам да ви допаднат моите предложения.
Поздрав и усмивки, Диана
Публикуване на коментар