В тези повече дъждовни, отколкото топли и слънчеви дни на късно септемврийско лято, ваканцията почти свършва, но като че не
съм напълно готова за активна блогърска дейност… Безспорно надделяват
други мотивиращи дейности и събития, но ми допада и този вид на осъзната целева почивка - намаляване на привързаността към
компютъра, Интернет, времето за престой в мрежата. Може би и да коригирам някаква съществуваща вече форма на
пристрастяване към сайтове, блогове, чат… Не съм сигурна дали има диагноза “пристрастен към интернет” и колко всъщност
е „много”, що се отнася до технологии и комуникация? Този е въпрос - отговор е на база лична преценка, желание и организация. Вярно е обаче, че вече, пак в Интернет, се предлагат проверочни тестове на тази тема: Тест за Интернет пристрастреност...
Искам специално да благодаря на всички приятели и читатели, които наминават оттук за поздравленията, мненията и коментарите, и да споделя намерението си, постепенно да навляза и разгледам новите кулинарни изкушения. Убедена съм, че те ще бъдат и мое вдъхновение.
Искам специално да благодаря на всички приятели и читатели, които наминават оттук за поздравленията, мненията и коментарите, и да споделя намерението си, постепенно да навляза и разгледам новите кулинарни изкушения. Убедена съм, че те ще бъдат и мое вдъхновение.
Имам много непубликувани идеи и рецепти,
които очакват своето представяне, но още не им е дошло времето. А за да не е съвсем без нищо, ето един бърз и лесен сладкиш с
боровинки. Идеята е по Lemon Blueberry Upside Down Cake, с
богато съчетание на аромати, текстури и вкусове – лек намек и преход между
късно лято и ранна есен.
Обърнат /или не/ лимонов
сладкиш с боровинки
Продукти за 4 -6 порции:
Плодова маслена основа:
30 гр.масло
½ ч.чаша кафява захар
½ ч.л. канела
1 ч.л. бадемов ликьор
1 ч. чаша пресни боровинки, около 200 гр./ може и замразени/
1 ч./с. л. лъжичка лимонова кора, настъргана /лайм
Бисквитен слой:
1 ч. чаша брашно
1 ч. л. бакпулвер
1 щипка сол
60 гр. безсолно масло
½ ч. чаша захар
2 яйца
ванилова / лимонова есенция
¼ ч. чаша кокосово мляко, неподсладено
50 гр. бял шоколад, едро нарязан
1 ч. л. бакпулвер
1 щипка сол
60 гр. безсолно масло
½ ч. чаша захар
2 яйца
ванилова / лимонова есенция
¼ ч. чаша кокосово мляко, неподсладено
50 гр. бял шоколад, едро нарязан
1 ч.чаша =240 мл.
Фурната се загрява на 175С, а формички или обща тава, в които ще се пече сладкишът
се намазват с масло.
В подходящ съд се стопява маслото на слаб огън, добавя се захарта и с
разбъркване се изчаква сместа да се кипне и изглади /за около 3-4 минути/. Добавя
се канела и бадемов ликьор, отстранява се от огъня и разпределя в порционните
съдове или обща тава. Отгоре се подрежда равномерен слой боровинки, а върху него се рендосва кора от
лайм или лимон - чаена или супена лъжица, по желание.
Разбива се бисквитената смес:
Пресява се брашното с бакпулвера и солта. В голяма купа, с помощта на миксер или с ръка, със средна скорост се разбива
маслото до крем (за около 30 секунди). Добавя се захарта и продължава да се
разбива за около 2-3 минути, докато сместа постигне лека и ефирна текстура. Започва добавянето на яйцата, едно по едно, а
след тяхното поемане с по- ниска
скорост, се добавят на части брашнена смес и кокосово мляко, докато се хомогенизират.
Накрая се разбърква с шоколада и ванилията.
Полученото тесто се разстила равномерно върху плодовата маслена основа с
боровинки, за да покрие напълно боровинките.
Пече се, докато дървена клечка поставена в центъра излезе чиста, за около 45-50
минути., според дебелината на тестения слой. Изважда се от фурната и охлажда.
Може се сервира почти веднага, като с нож се
отдели от ръба на съда и да се обърне,
но е по-добре да се изчака около 30
минути.
Обърнат...
Хубави, вдъхновени и усмихнати септемврийски дни!
Опитайте...
18 коментара:
Изглежда уникално вкусно!
Дианка, всяко нещо си има и време, и причина, нали знаеш. ;)
А десертът е чудесен, страшно ароматен, а и сочен ми изглежда. И дано да заухае скоро на късно лято...
Прегръдки!
Фен съм на боровинките, Диана и въпреки,че ги употребявам само в пресен или сушен вариант, когато се наложи правя и десерти с тях, а твоята идея е чудесна.
Поздрави !
Чудесен сладкиш, Дианка :)Много подходящ за хладното лято!
Хубави и слънчеви септемрийски дни и на теб!
Дианка, нареченото деликатно от тебе по-горе пристрастяване, на обикновен език си е чиста лудост, ако ме питаш мене, ама...това е положението. Изкуших се аз, та си не се лиших от нета и на почивката, но си бях обещала - само ще чета, без да пиша. А по-полезно би ми било да "изключа" тотално.
Да ти кажа, ти си знаеш - но липсваше тук отдавна и аз чаках с нетърпение да се завърнеш.
И макар да съм сигурна, че с Александър ти е още по-приятно и интересно, ще се радвам да си повече време и тук.
Днешното ти предложение е много свежо - чакам и следващите с инетерес.
Както винаги отличен десерт и презентация,Дианка!Взимам си от малката чашка,много ми харесва в този вариант!С пожелание за щастливи септемврийски дни!
Толкова вкусно изглежда, че няма да дочакам да изстине:)
Прекрасно завръщане, Дианка!
Очаквам с нетърпение и останалите ти предложения :)
Сърдечни поздрави с усмивки!
Дианче, ти и твоите вкусотийки нямате спиране, само ни изкушаваш :) Прекрасно предложение, както винаги! Сърдечни поздрави, мила!
Обичам много и лимонов /може би защото не съм много по сладкишите по принцип/ и боровинков вкус, така че със сигурност това ще ми допадне много. Поредното апетитно и изкусително предложение, Диани!
Поздрави
Мария
Ти си просто приказна!
Изглежда невероятно вкусно. Много ми харесва!
Изглежда просто божествено! Поздравления!
Вкусно, ароматно и красиво е и това ти предложение, Диана! Поздрави! :)
Вълшебни, изкушаващи кадри! Невероятна си, Дианка, публикациите ти са истинска наслада! Прегръдки!
Разкошни снимки и сладкиш! Пак ме изпращаш у дома усмихната :) Красота просто! Някой ден ще я пробвам.
Усмивка от мен :)
Благодаря ви момичета,
и много се радвам, че тази идея ви допада:
Врати,
Гери,
Елена,
Пепи,
Веси,
Роси,
Траяна,
Дани,
Люси,
Мария,
Йоли,
Радост,
Ева,
Кате,
Тики,
Рецептата за този сладкиш ме очарова с възможността си за различни варианти. Бърз и лесен, подходящ също и с други плодове, но вкусът трябва да се опита:)
Сърдечни поздрави, хубави и усмихнати септемврийски дни, Диана
"Вие сте среден Интернет потребител.Понякога може да сърфирате малко повече от необходимото, но като цяло умеете да се контролирате."
Много хубав и уханен сладкиш, Диани! С удоволствие си бодвам виртуално :)
Публикуване на коментар