понеделник, 25 май 2015 г.

Омлет с пресни картофи в испански стил



Последните ми рецепти имат някакъв национален кулинарен оттенък и тази не е по-различна - насочена към слънчева Испания. Стане ли въпрос за яйца и испанска кухня повечето асоциации са  за тортиля /tortilla española/. Една идея за леко яйчено ястие - омлет, най-популярното ястие от групата на аламинутите и доколкото всяка кулинарна култура е уникална, толкова са и разнообразни начините и рецептите за неговото приготвяне. Имам предпочитана рецепта за омлет, но днешният е по-различен, характерен  за испанската кухня  - омлет с картофи, като използвах малки пресни картофки. Класическата рецепта съдържа само картофи, лук и яйца, но тази версия има добавки от зеленчуци, шунка, която замених със сирене и задушени домати. Много гъвкава комбинация – лесна, колоритна, вкусна и ароматна или един голям, богат омлет по нашенски или вариант на запеканка? Четох в сайта на Bonduelle препоръка готовият омлет да изчака 8-10 минути преди сервиране.


 Омлет с пресни картофи в испански стил
/по идея на Spanish-style omelette/


Продукти за една/две порция:
1 -1½ ч.чаша пресни картофи, препоръчително по-дребни
¼ ч.чаша зеленчуков микс*
1 с.л. зехтин / растително масло
стрък пресен лук
2 яйца
¼ ч.чаша зърнисто сирене, може и козе
1 с.л. зехтин / растително масло
1 клонка чери доматчета
1 скилидка чесън
1 с. л. нарязани пресни подправки /магданоз/
* замразен грах, моркови, чушки, царевица

1ч.чаша =240 мл.
Пресните картофи се почистват и задушават или сваряват до полуготовност,  ако са по-едри се нарязват, а дребните –оставят цели.
В затоплена мазнина се задушават лука / бялата част/ и зеленчуковия микс /предварително полят с гореща вода и добре отцеден/. Добавят се картофите и разбърква. Разбиват се яйцата, добавя се зелената част на лука, зърнистото сирене,сол и черен пипер на вкус. С яйчената смес се заливат зеленчуците и запържва, под капак, до стягане, а след това се обръща /с помощта на чиния/ и запържва  и от другата страна. Вместо обръщане, може да се  запича/грилова във фурна само на горен реотан.


Подготвят се доматите, като в 1 с.л. зехтин, овкусен със скилидка чесън, се задушават леко, до омекване и поставят върху готовия омлет. 


И разрязан:


Поръсва се с пресни подправки преди сервиране, а прясна зелена салата е едно добро допълнение.


 Опитайте...

11 коментара:

pep-4o каза...

Много апетитен омлет ни представяш, Диди! Цветен и слънчев, точно като тези два празнични дни :)
Поздрави и хубава нова седмица на теб!

gabrielatsulin каза...

Чудесен омлет! Напълно подходящ за топлите летни дни в които изобщо не ми се стои над печката. Бързо, лесно и вкусно.
Поздрави и усмихната седмица.

Cake And Pancake каза...

Ах, че хубаво предложение!!! Бих си го хапнала за обяд :) Обожавам картофите, поднесени по всякакъв начин :)

Поздрави и успешна седмица :)

Люси каза...

Какви цветове! а за вкусовете съм сигурна, че ще ми допаднат! Прекрасно лятно ястие! Чудесни снимки и представяне, както винаги, Дианка!

Dani каза...

Прекрасен омлет, Дианка!
И както ни го поднасяш ще си хапна с удоволствие!
Сърдечни поздрави!

di_ani каза...

Благодаря ви,
радвам се,че ви допада тази семпла идея,
топлото време провокира към по лесни и гъвкави рецепти,
а и при повечето омлети може да се експериментира.
Пепи,
Габи,
Люси,
Елица,
Дани,
сърдечни поздрави и хубави майски дни, Диана

vesela каза...

Лесно...и вкусно.

traiana каза...

Изглежда много вкусен и лесен, Дианка! Хубава седмица от мен!

Мъх каза...

Като видя пресни зеленчуци в ястия, знам, че сме отишли в някоя слънчева страна. Чудесен омлет, Дианка.

Gergana Lazarova каза...

Само веднъж съм опитвала този испански омлет, ама май не беше много добре приготвен. Сигурна съм, че твоят би променил нагласата ми. :) Чудесен е, Диди!
Прегръдки! :)

di_ani каза...

Благодаря ви,
Веси, Траяна, Мъх, Гери,
радвам се, че ви допада тази картофена идея и испански стил.
Сърдечни поздрави за вас и хубави летни дни, Диана