Лятото бавно, но все пак си отива и с леко намигване към приближаващата есен, и за
начало в септемврийския календар рецепти избрах нещо шоколадово - тройно шоколадов сладкиш с лешников
аромат. Класическо печиво от типа на браунис: мека и влажна
текстура, наситена комбинация от шоколадов крем с
фин лешников вкус, черен
шоколад и какао, едва доловим аромат на
ликьор. Още малко обогатен за финал с тънка шоколадова
глазура, шоколадова поръска и карамелен
сос. Въпрос на вкус и въображение...
Тройно шоколадов сладкиш с лешников аромат
/по идея на Absolutely the Best Nutella Brownies/
Продукти за тава 20х20 см.
100 гр. черен шоколад
½ ч.чаша лешниково-шоколадов крем, от типа на „нутела” или друг½ ч.чаша какао
125 гр. масло
¾ ч.чаша захар
2 яйца
½ ч.чаша брашно
1 щ. сол
1 ч.л. лешников/бадемов ликьор
Глазура:
¼ ч.масло
½ ч. лешниково - шоколадов крем, напр. тип „нутела”1 с.л. лешников тахан /или фъстъчено масло с какао и мед
Още:
- ½ ч.чаша шоколадови капки за поръсване
- лешници и карамел за декориране.
Рецепта в оригинал и етапни снимки...
Фурната се загрява на 175С. Тава
с размер 20х20 см. се покрива с хартия за печене.
Разтопява се черният шоколад в МВ
или на водна баня. Към него се прибавя мекото масло и какаото, като всичко се
разбърква до хомогенизиране. Следват захарта и шоколадовия крем, а след тях
яйцата, брашното и ароматите. Сместа се разбива много леко и изсипва в
подготвената тава. Сладкишът се пече 20-25 мин., след което се изважда от
фурната и леко охлажда.
Подготвя се глазурата: Маслото се
разтопява слабо и разбърква с "нутелата" и фъстъченото масло до гладък крем.
Излива се върху охладения, но не студен сладкиш.
Оставя се до пълното му
изстиване,
поръсва с шоколадовите капки и разрязва на парчета.
При сервиране се
гарнира с по желание с карамелен сос,
още шоколад и лешникови ядки.
Опитайте...
14 коментара:
Обичам всичко шоколадово, а този сладкиш направо ме остави без думи!
Поздрави и хубав ден! :)
Дианка,
при теб всичко е като извадено от някое луксозно списание.Нямам думи - красота, изящество при поднасяне и представяне на рецептата.Разкош !
Поздрави и лека седмица !
Чудесно шоколадово изкушение, Дианка!
И прекрасно поднесено от теб, както винаги, поздравления за креативността :)
Поздрави и хубава есен!
Много красиво и нежно, Дианче!
Поздрави и усмихната сряда.
Истинско великолепие, Дианка! Поздравления и прегръдки!
Греховно изкусителен. Тройно даже! Великолепен сладкиш, Диана! Както винаги! Поздрави и топла и умиротворена есен!
Малко шоколадово бижу!
Любимите ми брауни!
Сърдечна прегръдка, Дианка!
Дианка, знаеш ли какво си мисля... Че твоят свят е като едно малко съвършенство - толкова, колкото е необходимо! Винаги добре премерено, добре приготвено, добре представено, без излишък и без недостиг... Прекрасно! Ето и този сладкиш, поредното доказателство. Благодаря ти за винаги стоплящото вдъхновение!
Прегръдки най-сърдечни! :)
Изглежда уникално! Толкова шоколадово изкушение и поднесено с такъв финес! Поздравления, Дианка!
Хубави последни летни дни!
"Въпрос на вкус и въображение" - ето това е от което прелива тук!
Както винаги - прекрасно предложение, Дианка, дето се вика - завърна се с гръм и трясък, или по-скоро - с финес!
Веднага се усеща, че дойде септември- вкусовете станаха по-топли, но не по-малко изкушаващи. Хубава есен, Дианка!
Ех, Диани, дори и аз, необичащата сладкиши много-много, посегнах към монитора и се изкуших страхотно от красиво поднесения и със сигурност много вкусен сладкиш!
С усмивка
М
Толкова лесно, а невероятно вкусно! Ще го забъркам за първия учебен ден!
Понякога имам проблеми с пускането на коментари тук, не зная защо. Просто това поле не се изписва никъде и затова се забавям:) Сега обаче успях:) Поздрави!
Благодаря ви, дами и много се радвам,
че тази идея за много шоколадов сладкиш ви допада...
Светлана,
Елена,
Пепи,
Габи,
Иглика,
Нели,
Дани,
Гери,
Светле,
Весе,
Мъхче,
Мария,
Траяна,
Много сте мили,поздрави за вас и хубави есенни дни.
Публикуване на коментар