Харесах това предложение първо като визия – ивици от мус риба и
бял боб, разграничени от контрастен слой ситен червен хайвер лумпфиш - La doppia mousse con uova di lompo rosse. Риба с бял боб
е доказана класика в съчетанията, но допълнението с хайвер изглежда по-различно,
интересно и очаквано вкусно. За да се постигне балансирана комбинацията между тях
е от значение степента на доминиране на съотношенията и вкусовете им –
прекалено подчертаното бобено присъствие би могло да измести изтънчения вкус на
рибата /използвах пушена норвежка сьомга и опушена пъстърва/ и нежната деликатност на червения хайвер. Червеният хайвер Lumpfish roe се
добива от хайвер на риба Панагора /прилепало или морско врабче (Cyclopterus lumpus/ - с уточнението, че всичко друго освен хайвер от есетрови риби се
смята за имитация, а този от прилепало е една от най-добрите такива заради
големината на зърното; и именно с тази големина е много удачен за замисъла на
рецептата. Добавянето на свеж лимон, черен
пипер меланж и розмарин ще засилят усещането за свежест. Препечен хляб, хрупкави
гризини или крутони са чудесна гарнитура, а чаша ароматно бяло вино допълва вкуса
и композицията…
Двоен мус с пушена риба, бял боб и червен хайвер lumpfish
/по идея, с изменения от La doppia mousse con uova di lompo rosse/
Продукти за 3-4 порции:
1 консерва маслен бял боб, 400 гр.
4 с.л. зехтин
черен пипер и сол на вкус
½ ч.л. наситнен розмарин/босилек
100 гр. пушена норвежка сьомга
100 гр. пушена норвежка сьомга
50 гр. опушена пъстърва
50 гр. топено сирене President
4-5 с.л. заквасена сметана
меланж черен пипер на вкус
½ ч.л. лимонов сок или
на вкус
1 с.л. див лук, нарязан на ситно
50 гр. червен хайвер lumpfish roe
За рибния мус:
В кухненски пасатор се пасират рибните филета, топеното
сирене и сметаната до гладка смес, след което се овкусяват с лимоновия сок и
черен пипер на вкус. Разпределя се на дъното в порционни чаши и поставя в
хладилник да стегне около 20 минути и отгоре се нанася слой червен хайвер
lumpfish.
За бобения мус:
В кухненски пасатор се пасира отцедената консерва бял боб, заедно със зехтина и игличките розмарин до пухкава смес, след което се овкусяват
със и черен пипер на вкус. Разпределя се върху слоя червен хайвер lumpfish в
порционните чаши и поставя в хладилник да стегне около 20 -30 минути.
6 коментара:
Изглежда прекрасно!
Много красиво, но да обърна внимание, че има червен хайвер от сьомгови риби /горбуша, кета, нерка/, дори от диви такива, който си е много истински.Просто в Европа хайвер казват само на есетровите риби.Червеният е яйца на тези риби.В Русия си е червен хайвер и съответно черен.В България се продава червен от диви риби, при това високо качество.Просто за информация,защото следя и харесвам блога ви.Успех във всичко!
Румяна
За предстоящите празници това би бил прекрасен вариант за предястие...Много,много ми хареса идеята за съчетаване на риба и боб!Прекрасно!
Страхотно предложение, Дианка!Обожавам всичко морско, тъй че е точно по мой вкус!
Чудесно предложение Дианка.Много красиво и много апетитно.
Поздрави !
Порция съвършенство, страхотно предложение, Дианка, като непипнато с ръка!
Публикуване на коментар