Първият ден на декември стартира със мразовита сутрин, облаци и обилен ноемврийски сняг - чудесно време за семеен уют и ухания на зимни печива в
кухнята. Все още рано за коледни меденки, но едни постни медени бисквити с
джинджифил, канела и кардамом(н) са изцяло в унисон с типично зимната атмосфера. Присъствието
на мед, канела, джинжифил и кардамон - така наречените сгряващи подправки,
помагат на тялото да придобие повече сила и да функционира ефективно при ниски
температури. Някога подправките били по-скъпи от златото, използвали се
пестеливо, а канелата, кардамонът и ванилията са били едни от най-ценните. Индийската
подправка кардамон е известна като термогенна билка (увеличава отделянето на
топлина), която засилва метаболизма и помага за изгарянето на мазнините тялото.
А само половин чаена лъжичка канела преди ядене (в чай/кафе, но никога „на
сухо”) е достатъчна, за да успокои натрапващо се желание за „нещо сладко” през
целия ден. Направени проучвания потвърждават без съмнение, че коренът от
джинджифил стимулира метаболизма, лекува и балансира процесите в организма.
Популярната комбинация от кардамон,
канела, джинджифил, анасон, черен пипер и карамфил в състава на ‘’масала’’ чай,
хималайски чай,/ познат под много
имена/, стигнал до нас от далечна Индия се свързва именно с наличието на тези стоплящи подправки и запомнящ се аромат,
който напомня за коледен уют. Сега иде реч обаче за постни меки бисквити -
семпли, но с нежен вкус на мед, какао и кокосово масло, с осезаеми ухания на канела, джинджифил, кардамом - ето ги:
Постни джинджифилови бисквити
с канела и кардамон
Тесто за около 36 бисквити:
2 ч.
чаши бяло или пълнозърнесто брашно
¾-1 ч. чаша захар
1 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. сода за хляб
¼ ч. л. фина морска сол
1 ч. л. джинджифил *
1 ч.л. кардамон*
1 ч. л. канела на прах
½ ч.чаша кокосово масло, затоплено до втечняване
¼ ч. чаша мед**
3-4 с. л. растително мляко или кафе еспресо
1 с.л. какао
1 ч. л. сода за хляб
¼ ч. л. фина морска сол
1 ч. л. джинджифил *
1 ч.л. кардамон*
1 ч. л. канела на прах
½ ч.чаша кокосово масло, затоплено до втечняване
¼ ч. чаша мед**
3-4 с. л. растително мляко или кафе еспресо
1 с.л. какао
Поръска:
¼ ч.чаша захар едра
кристална
½ ч.л. канела
1-2 щ. черен пипер, по желание
* за моя вкус аромати в тези количества са малко силни, затова може да се използва готов микс с коледни подправки и аромати напр.Belbake; или на вкус
** в оригиналната рецепта се препоръчва тъмна меласа (за готвене)
1 ч.чаша =240 мл.
В голяма купа се смесват заедно брашното, захарта,
бакпулвера, содата, сол, джинджифил, кардамон, канела и какао. Разбърква се
заедно с маслото, меласа/мед, мляко/кафе, и омесват на тесто само докато се обединят. Покрива се и
съхранява в хладилник за около 30 минути.
Загрява се фурната до 175 °, а голяма тава, се облицована с хартия за печене.
Малка купичка се напълва със захарта, канела и черен пипер. От тестото се късат и топки с големина на едър орех. Овалват се в захарта и поставят върху подготвения лист за печене, на разстоянието между тях. Изравняват се леко с длан или с дъното на чашата. Пекат се в предварително загрята фурна за 11 до 14 минути. Оставят се за охлаждане - около 2 минути, след това се прехвърлят върху решетка за окончателно изстиване. Още топли може да се поръсят допълнително с канелена захар.
Малка купичка се напълва със захарта, канела и черен пипер. От тестото се късат и топки с големина на едър орех. Овалват се в захарта и поставят върху подготвения лист за печене, на разстоянието между тях. Изравняват се леко с длан или с дъното на чашата. Пекат се в предварително загрята фурна за 11 до 14 минути. Оставят се за охлаждане - около 2 минути, след това се прехвърлят върху решетка за окончателно изстиване. Още топли може да се поръсят допълнително с канелена захар.
Отблизо:
Харесахме това сладко съчетание на топли цветове и аромати в компанията на уханен
билков чай:
Опитайте...
4 коментара:
Представям си как ухаят :)
Чак тук ми замириса. Прекрасни са, Дианка!
Прекрасен декември ти желая, Дианка! Много добър избор за посрещане на празничният месец, чудесни сладки и уютни снимки. Поздрави!
Чудесно сладко и ароматно начало на моя месец, Диди!
Ще си дръпна едничка :)
А на теб пожелавам хубав да е декември и много приятна предпразнична подготовка!
Благодаря ви, Илианка, Кате, Пепи,
драго ми е, че тази идея ви допада -
ще се радвам да ги опитате и вие /макар и постни/.
Сърдечни поздрави за вас, Диана
Публикуване на коментар