неделя, 7 май 2017 г.

Шоколадово ментов фъдж



Кремобразна, гъста и мнооого шоколадова комбинация от млечен шоколадово какаов аромат и пролетно ухание на свежа мента - шоколадов ментов фъдж  /mint chocolate fudge/. Шоколадовият фъдж се смята за американско изобретение, а като при повечето кулинарни открития се обясняват с случайност или грешка, в скучая с прекристализация на карамелени бонбони. Класическата рецепта за Фъдж предвижда прецизни измервания и определена технологична последователност, а за оригинал се приема на Emelyn B. Hartridge: 2 чаши гранулирана бяла захар, 1 чаша сметана, 2 унции /60 гр./ неподсладен шоколад, нарязана 1 супена лъжица масло. За получаването им се смесват захар и сметана, готвят на умерена топлина, а след загряването се добавя шоколад с непрекъснато разбъркване. Загряването продължава докато сместа достигне мека топка (234°-240°F /112°–116°С), измерва се със сладкарски термометър. Изважда се и добавя масло, леко охлажда, след това се разбърква, докато започне да се сгъстява, така че да придобие гладкост и кремообразност. Прехвърля се в намаслена форма и нарязва на парчета, преди да се втвърди напълно. С годините рецептите за непрофесионално приготвяне се улесняват и опростяват, особено с използването на кондензирано мляко, които макар и да не гарантират оригинален вкус, имат добра консистенция и усещане за домашно приготвен десерт. И настоящата рецепта се базира на съчетание от шоколад - бял и млечен, в който обикновено се добавя и какао, кондензирано мляко и допълнителни вкусови добавки, но и при нея от съществено значение се определят пропорциите: за една стандартна опаковка кондензирано мляко от 387 гр. /14 унции/ се предвиждат общо 3 чаени чаши шоколад /1 ч.чаша =240 мл./ или около 530 г. шоколад. Полученото количество е от порядъка на 16-20 обемни блокчета, според големината. Една много лесна, и бърза идея, за шоколадов десерт, с различни възможни варианти на изпълнение, ухания на цитруси, ванилия, ром, както и добавки на плодове, бисквити, ядки.


Шоколадово ментов  фъдж
/по идея от mint chocolate fudge/

 
Продукти /съд 20х20 см./
    1 ½  ч. чаши млечен шоколадов чипс*
    1 ½  ч. чаши бял шоколадов чипс
    385 гр. подсладено кондензирано мляко /1 опаковка от 14 унции/
    няколко капки ментов екстракт за хранителни цели**
    ромова есенция на д-р Йоткер, по желание
    зелена сладкарска боя за хранителни цели, по желание  
    ¼ ч.чаша шоколадов чипс за поръсване

* 1 ч.чаша = 240 мл. и се приравнява на 175 гр. шоколадов чипс; ½  чаша =90 гр;
общо по 265 гр. бял и млечен шоколад, като ¼ от млечния шоколад замених с черен.
** добра комбинация може да се получи и с цитрусов аромат
Видео рецепта /част втора/   
Съд или тава 20х20 см. се покрива с фолио, така че да прехвърлят страните над ръбовете.
В два отделни топлоустойчиви съдове на водна баня или в МВ на средно-ниска температура се стопяват белите чипове и млечно шоколадови чипове. Разделя се подсладеното кондензирано мляко на две равни части и добавя всяка половина към съответния разтопен шоколад. Ако ще се използва МВ, то е възможно разтопяването да се осъществи заедно с кондензираното мляко. Разбъркват се и двете смеси, до пълното им поемане и уплътняване, след което ароматизират и оцветяват при желание -  екстракт от мента и зелено оцветяване към белите чипове и ромова есенция към млечните, след което се леко разбъркват до хомогенизиране. В подготвената тава се поставят с произволно редуване по лъжица от ментова и шоколадова смес на няколко нива, след изчерпването им, повърхността се изравнява и изглажда, и с нож или пръчици за суши се разбъркват, за да се получи вихров ефект. Поставят се в хладилник за нощ, да стегне, след което лесно се освобождава от фолиото и нарязва на парчета. Съхраняват се в хладилник в затворен съд. 


Сервират се като големи шоколадови бонбони, тип блокчета или малки петифури.


Гарнирах със стръкчета свежа мента и тъмен шоколадов чипс за поръсване.


Няма да пропусна поглед и в по-близък план:


Опитайте…

9 коментара:

Dani каза...

Божествена комбинация!
Прегръдка!

Irma каза...

Ехаа! Тъкмо говорихме днес, че е време за ментови питиета. ;) Чудна идея ми даваш за идния уикенд, Дианка!
Благодаря ти!
Хубава вечер и усмихнато утре от мен!

Hristinka Koleva каза...

Каква красота!!!
Поздравления, Дианка!

di_ani каза...

Много ви благодаря, мили дами,
Дани,
Ирма,
Хриси,
драго ми е, че тази идея ви допада -
комбинацията от мента и шоколад е пролетна и свежа,
но чудесно съчетание ще се получи и с други аромати.
Сърдечни поздрави и прекрасни майски дни!

traiana каза...

Както и да се сервират, мисля, че няма да стигнат:) Страхотни са, Дианка! Поздрави!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
великолепно и много свежо пролетно предложение.Много, много красиво изглежда.Чудно.
Поздрави и лека нова седмица !

pep-4o каза...

Страхотни са, Диди! Каква комбинация от цветове се е получила само, невероятно преливане! За вкус не се и съмнявам :)
Поздрави на теб и хубав край на седмицата!

Екатерина каза...

О, тези кубчета ще ги сънувам:) Неустоими са, а комбинацията мента и шоколад е жестока класика!!! Поздрави, Дианка!

di_ani каза...

Много ви благодаря, мили дами,
Траянче,
Елена,
Пепи,
Кате,
радвам се, че харесвате тази свежа пролетна комбинация за шоколад!
Сърдечни поздрави и прекрасни майски дни!