Това е много бърза и лесна идея за плодов летен десерт, която исках да приготвя като постен вариант, но може и с масло. В същото време ми бе трудно да я окомплектовам като наименовние, обяснения и снимки. За името - не е тип тарта, не е и типичния датски сладкиш. Масленото тесто е опростено, разточено многослойно, но не по технология и резултат като хилядолистното. Златистият загар е в следствие глазирането им с кайсиев конфитюр - сега е и неговото време. Определих ги като маслени плодови банички, в случая с кайсии и късни череши.
Маслени банички с кайсии и череши
Продукти за дузина банички /според големината/
за тестото - готово многолистно, тесто за кроасани , аз избрах домашно приготвено маслено многолистно тесто:
250г. брашно
1 ч.л. сол/на вкус
250 гр. студено масло /твърд марагрин
120 мл. студена вода
още брашно за разточване
Технологията е за бързо замесване, чрез пулсиране в кухненски процесор. Не втасва! Поетапно охлаждане/във фризер за около 20-30 мин./ и разточване както при домашните кроасани.
Продукти за пълнежа:
7-8 кайсии, разполовени и почистени от костилката и
череши, разполовени и почистени от костилката
3 с.л. смлени бадеми
2 с.л. смлени бисквити
1 с.л. филирани бадеми
канела на вкус
2 с.л. захар за поръсване преди печене
1/2 ч.чаша кайсиев конфитюр
2 с.л. захар за декорация
Смесват се смлените бисквити и бадеми и ароматизират с канелата. Тази смес се поставя под плодовете, като ще поеме от влагата при печенето им, както при плодовата кростата.
Тестото се размразява, и разточва на лист с дебелина около 4-5 мм. Разрязват се ленти, след това квадратчета и следва етапът на загъване като плик:
Всяко едно се прегъва на триъгълник и прорязва успоредно на страните, но не до центъра. Разгъва се отново и в маркираният прорязан квадрат се поставя от бадемовата плънка. Отгоре - почистена черешка и захлупва с половин кайсия. Свободните краища на квадрата се промушват през направените срещуположни прорези, като се обгръща кайсията от двете страни. Сложно го обясних, но е лесно за изпълнение. Онагледила съм отделните етапи в обща снимка.
Един по-лесен вариант: Върху всяко квадратче тесто се поставя от бадемовата плънка, отгоре - почистена черешка и захлупва с половин кайсия, поръсва се със захар, филирани бадеми и пече.
Фурната се загрява на 200С. Навлажнява се пекарска хартия и поставят баничките. Пекат се около 20-25 мин. до зачервяване и леко карамелизиране на захарта.
Изваждат се и намазват с кайсиевия конфитюр. След неговото леко засъхване се поръсват с кристална захар, още конфитюр от кайсии или череши е чудесно допълнение.
Повече обяснения и още такива идеи, и тук. Опитайте...
16 коментара:
Se ven geniales!!!! y las fotos estupendas..
besos
Thanks, Gaby!
You are very kind - it's quick and easy idea for a summer fruit pie.
Nice weekend and smiling, Diana
Чудесни са, а и домашното тесто, което си направила изглежда отлично. Снимките,обясненията, презентацията - всичко е страхотно.
С пожелание за много вкусен, усмихнат и слънчев уикенд: Ина
Diana is delicious and your danish pastry looks wonderful.:)
Прелестни са!
Представям си вкуса, а придружени с чашка ароматно кафе става неустоимо изкушение!
Снимките пък са великолепни, аз все нямам време за снимките, такива каквито искам да ги направя.
Хубав уикенд, Диди!
Дианка, прекрасен сладкиш :)
Още не съм се решила да направя домашно тесто за кроасани, но явно
е време..
Не се издържа на това изкушение!
Сега си спомням, че кайсиевия конфитюр беше поводът да започне
нашата, за мен прекрасна, виртуална връзка!
Прегръдки и спокоен уикенд!
This is a great recipe!!! congratulations...a kiss, Luciana
c'est splendide mais surtout ça doit être succulent
je te félicite aussi pour la présentation elle me plait beaucoup
bonne journée
Unos bocados excelentes, con un hojaldre perfecto.
Un beso.
Страхотно изкушение... Плодово, ароматно... прекрасно :)
Поздрави, Дианка :) и слънчева неделя ти желая :)
Чудесна цветна и плодова феерия! Невероятни снимка и оригинално представяне! Чародейка си ти, Диани!
Весела неделя :-)
Диди,
Прелестни банички!
Много ме впечатлиха, защото много обичам сладко, плодове и тестени изделия! А всичко това присъства в твоето изкушаващо предложение!
Снимките са прекрасни!
Поздравления, Диди!
Благодаря Ина,
това тесто е опростено и лесно.
Нещо средно между маслено и многолистно - разслоява се, но не е въздушно.
Много си мила, благодаря ти -
прегръдка и хубава неделя, Диана
Thanks, Andrea!
This dough is something between danish pastry and butter dough for pie.
Greetings and hugs, Diana
Лети, благодаря ти!
Наистина времето за снимки е малко и като продължителност и като светлина, не споменавам умения... Аз все още не съм доволна от моите резултати, но пък харесвам твоите!
Поздрав и хубава неделя, Диана
Дани,
аз много се радвам, че мога да контактувам и то често, с човек като теб. Тази ни връзка е важна и ценна за мен. Благодаря, за което, а кайсиевият конфитюр е бил само повод.
Сърдечна прегръдка и усмихната вечер, Диана
Thanks, Luciana!
Welcome! I'm glad you like this idea.I like your blog -
Greetings, Diana
Thanks,Fimère!
I'm glad you like this idea.
Greetings, Diana
Thanks,Irmina Díaz-Frois Martín!
I'm glad you approve this recipe
Greetings, Diana
Зори,
благодаря ти, мила!
Леко и плодово, можеше по-малко да е сладко, но ...
Прегръдка и усмихната неделя, Диана
Миленче,
такъв мил коментар - благодаря ти, много! Знаеш, че аз се възхищавам на твоите вълшебства - последната ти торта е прекрасна.
Поздрав и усмивки, Диана
Роси, благодаря ти!
Докато съм отговаряла, си писала и ти.
Исках да предложа варианта за разслояващо се маслено тесто и начинът на загъване. А за плодовете - зная, че си им фен и се радвам, че ти харесва.
Поздрав, прегръдка и усмихната неделя, Диана
Hi Diana, they really look fantastic and delicious. I love this combination, cherry and apricot ... huummmm!
Have a nice week.
Lúcia
Lúcia, hello!
Thanks a lot!
I also love the apricots and cherries. Glad you liked it.
Greetings and hugs, Diana
Публикуване на коментар