сряда, 28 юли 2010 г.

Салата с гриловани калмари в два варианта

Имах идея да започна с контрастно въведение между описание на главоногите мекотели Калмарите (Teuthida) и деликатесния продукт, който се получава и сервира от тях. Известно е, че вкусното им месо се цени още от древността /гърците и римляните го възприемали като афродизиак/, а днес са на изключителна почит в средиземноморската кухня и Европа, Япония и Канада. При наличието на толкова много морски блогери и специалисти на морска кухня, оставих "дълбоките" води за тях. Аз избрах да обединя в едно кратко обяснение за бързо, лесно приготвяне на скара - салата или леко предястие в два варианта, подпомогната от съветите на невероятната Триш Макгуд.


Салата от гриловани калмари и тиквички

250 гр. калмари "Лолиго"
½ грейпфрут сок
½ лимон сок
1 с.л. зехтин
¼ ч.л. сол
¼ ч. черен пипер
¼ ч.л. люта чушка / за вкус или пресован чесън

Калмарите "Лолиго" се продават почистени, но все пак се проверяват отвътре за ципи и дребни хрущялни костици.
Мариноват се за време от 10 мин. до час в смес от изброените продукти.
По-големите могат да се разрежат пръстенообразно, но не до края, за да не се огъват при печенето. Пекат се на загрята скара докато променят цвета си; малките - около минута, по-големите – две. По - продължителното време на готвене ще ги направи жилави и ще отнеме от вкуса им.
Сервират се веднага с подготвените гриловани тиквички и заливат със салатния дресинг.


Гриловани тиквички:
2 тънки крехки тиквички
½ грейпфрут сок
½ лимон сок
1 с.л. зехтин
¼ ч.л. сол
¼ ч. черен пипер
¼ ч.л. пресован чесън
1 с.л. нарязан копър

Тиквичките се нарязват на тънки резени и мариноват в сместа за около 10-20 мин. Пекат се на грил или скара до омекване, според желаната крехкост.


Салата
гриловани калмари
гриловани тиквички
½ грейпфрут филиран
½ ч.чаша маслини
1 стрък пресен лук

Дресинг:
4 с.л. зехтин
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. сок от грейпфрут
1 ч.л. лимонова кора
1 ск. чесън /по желание/
1 с.л. нарязан копър
сол и черен пипер




Вторият вариант е за салата на ароматна лимонова - чеснова и магданозено-босилекова основа или леко предястие, ако се допълни и с резен пресен грилован хляб.



Салата от гриловани калмари с ароматно олио



Ароматно олио /Лимоново чесново олио с билки/
1 лимон
3 / 4 ч. чаша хубав зехтин
1 с.л. смлян или филиран чесън
3 с.л. ситно нарязан пресен магданоз
1 с.л. ситно нарязан босилек
1 стрък пресен босилек
2-3 големи листа пресен босилек /за декорация/
сол на вкус
С белачка за зеленчуци се изрязват и почистват от бялата част кората на половин или цял лимон. В тиган на среден огън се загряват зехтинът, чесънът , лимоновите кори и стръка босилек. Поставят се и подсушените листа босилек. След като сместа започне леко да образува мехурчета /3-5 мин./, се маха от котлона и оставя да се охлади напълно. Изваждат се корите от лимона, и босилека. Може да се съхранява във хладилник за няколко дни.
Непосредствено преди сервиране към охладеният ароматен зехтин се добавят нарязаният магданоз и босилек.
Може да се използва като салатен дресинг, като към него се прибави сокът на лимона.

Продукти за салатата:
250 гр.калмари "Лолиго"
няколко рулца ‘Сурими” /по желание/
1/4 доза от ароматното олио
сок на ½ лимон
сол и черен пипер, на вкус
домати
червен лук

Калмарите "Лолиго" се подготвят, както споменах по-горе.
Рулцата се нарязват на парчета и калмарчетата се мариноват за време от 10 мин. до час в смес от изброените продукти. Гриловането е на същия принцип, както при горната идея.


Сервират се веднага върху канапе от билковия сос, още лимон, резени домати и червен лук . Декорират се с пържените листа босилек.


Грилован плосък хляб допълва вкуса, пасва и на магданозено-босилековия сос.


Опитайте...

9 коментара:

Dani каза...

Дианка,
защо не съм по-близо похапна от тези прекрасни каламарчета :)
Много ми допадна и рецептата за ароматното олио!
Прегръдки и ароматна вечер!

Еoc каза...

Преглътнах :) Всичко ми харесва много, много :)
Хубав утрешен ден от мен, Дианка :)
Прегръдка :)

di_ani каза...

Дани,
благодаря ти!
Оценка от теб за морска храна ми е много ценна. Радвам се,
поздрав и усмихнато утре, Диана

Зори,
драго ми е, че ти допада тези калмарени идеи. Не се смятам за специалист, но се харесаха.
Благодаря и много усмивки в твоя утрешен ден, Диана

Daniela Dineva каза...

Дианка,
обичам калмари, но нещо така и не мога да ги приготвям. Веднъж се опитах да ги изпържа, но цялата кухня стана в олио.
Твоите изглеждат невероятно и ще се пробват :)

Онлайн Магазин каза...

Доста трудно се чете това когато си гладен :)

Сигорен съм, че ще е доста вкусно трябва да се опита

Йоланта Делибозова каза...

Обичам,обичам,обичам. Много обичам товааааааааааааа !!!!! Страхотни са Диди!!!!

fimere каза...

le choix est vraiment difficile
déjà que j'adore le calamar alors grillé il doit être divin!!!
je prends les deux options
bonne soirée

Маги каза...

Ди, супер е тази салатка. Аз съм фен на калкмарките! :) Освен това много ме впечатли и ароматното олио, много свежо и с настроение! Поздрави и приятен август! :)

di_ani каза...

Дани,
калмарите, приготвени на скара са много бързи и не създават проблеми, а вариантите са много.
Поздрав и много усмикви, Диана

Онлайн Магазин,
благодаря за вашата визита.
Наистина морската храна е трудна за устояване, ще се радвам да ви хареса и тази идея.
Поздрав и усмихнато лято, Диана

Благодаря, Йоли!
Радва ме оценката на специалист!
Поздрав и много усмивки, Диана

Fimère,
Thanks very much,
will enjoy one of the options you like.
Greetings and hugs, Diana

Маги,
радвам се, че ти допадат тези вариантни идеи. Ароматното олио е подходящо за питки и не само за тях.
Поздрав и усмихнато лято, Диана