петък, 4 юли 2014 г.

Запечени питки с „бри” и балсамови ягоди



Юли - време е на летните салати, свежи предястия и леки вечери. Една такава идея обединява запеченото в питка сирене „бри" с балсамови ягоди и ароматен босилек. "Brie" попада сред най-популярните и обичани сирена, с нежен, сметанов вкус, с плодови оттенъци;  силен, но не остър аромат, с нюанс на ядки и гъби - обявен за "деликатес" от френския император Карл Велики, а близо сто години по-късно, във Виена е короновано за "Крал на Сирената". Още повече, "Бри" е универсален тип сирене, което може да бъде консумирано охладено, при стайна температура, или топло - комбинация със свежи плодове и зеленчуци в салата, или запечени, паниран с малини и конфитюр, с круши и лук в палачинки, със зрели смокини над пица подложка, с гъби и ядки в галет, с яйца и домати върху питка - само част от възможните композиции и съчетания, опитвани у дома. От идеята за неговия събрат камембер, запечен в тесто, се появи и това предложение, но обогатено със сезонни ароматни ягоди и балсамов оцет. Ягоди и балсамов оцет се допълват взаимно много добре и това е една от онези странни комбинации, които опровергават всякакъв скептицизъм. Свежа добавка от пресен босилек, малко черен пипер и запечени лешникови ядки. Избрах индивидуално оформление, в малки питки "кайзер" и вариант в сусамов геврек - независимо дали хлебчетата ще бъдат домашно приготвени и закупени, приготовлението е бързо и лесно, а резултатът – ето го:


Запечени  питки с „бри” и балсамови ягоди 


Продукти:
1 ч. чаша пресни ягоди, нарязани на кубчета
1 с. л. захар / мед
120 гр. сирене тип „бри”
2 ч.л. оцет балсамов оцет
1 с. л. листа от босилек, нарязани
черен пипер на вкус
няколко малки хлебчета, /сусамов геврек / или един голям кръгъл хляб
1/4 ч.чаша запечени лешникови ядки
Начин на приготвяне:
Смесват се ягодите и захарта/мед в малка купа и остават да омекнат, докато се подготвят хлебчетата.
Фурната се загрява  до 220С.
С назъбен нож за хляб, хлебчетата се разрязват малко по-високо от средата, оставяйки около 1,5см., за дъното и периферия от страни: ако се използва голям хляб, препоръчително е дебелината да се увеличи на около 2 см.; при опцията за геврек - на дъното се изрязва и поставя плътно хлебна основа, също така се предвижда допълнително и "капаче". Получените вдлъбнати се запълват със сиренето, поставя се изрязаното хлебно "капаче", след което се загъват поотделно с алуминиево фолио. Поставят се във фурната да се пекат, докато сиренето започва да се топи, на около 25-35 минути, в зависимост от обема.


Изваждат се от фурната и освобождават от фолиото. За сервиране, хлебното "капаче" се притиска към дъното и част от разтопеното сирене да излезе отгоре. Гарнират се с ароматизираните ягоди, още босилек, запечени лешникови ядки и черен пипер.


Отгоре се поръсват с няколко капки от получения ягодово-балсамов сироп, 
мед и свеж босилек за още аромат.

 
Варианти на малки питки и сусамов геврек:


 Сервират се веднага, докато сиренето е още топло и разтопено, а ягодите свежи.


Опитайте...

15 коментара:

Milena Poptoleva каза...

Уникална комбинация!Много благодаря,ще се възползвам за следващата семейна закуска!Прекрасни почивни дни:)

pep-4o каза...

Черпя се с удоволствие с една питка, Диди :)
Чудесна комбинация от сирене и плод, багри и подправки!
Поздрави и хубави събота и неделя!

Irma каза...

Още красиви снимки към колекцията ти от неустоими предложения! Варианта с геврека много ми допадна, Дианка!
Бри-то е на особена почит и в нашия дом, но като се замисля, имам много малко документирани ястия с него - просто никой не ме чака да снимам, когато има Бри на масата. :)) Най-често просто си гарнираме запечена на грил франзела с него и допълваме със сезонни плодове. С черници е разкошно!
Поздрави и щастливо лято от мен, Дианка!

vesela каза...

Интересни, пикантни питки, Дианка!

Gergana Lazarova каза...

Е, прекрасни са, какво да кажа, Диди... Пък и все ще е малко... Бъди здрава, вълшебница си ти!
Прегръдки!

Dani каза...

Чудесна комбинация, Дианка!
Прегръдка и хубав уикенд!

traiana каза...

Разкошно, свежо и ароматно похапване:) Хубав уикенд, Дианка!

Екатерина каза...

Ех, тези твои различни предложения, Дианка, как де не ги опита човек?! Истинска лятна фантазия, голяма красота! Прекрасни почивни дни, Дианка!

Мъх каза...

А аз правих кифлички с бри миналата седмица, но не се видяха;) Излапаха се! Чудесни питки, Дианка! Хубава и слънчева неделя!

Daniela Dineva каза...

Супер предложение!
Поздрави и успешна седмица :)

Снежанка Драгомирова-Elti каза...

Интересна комбинация и отново разкошни снимки, Дианче! Странно, но изключително обещаващо ми звучи! Поздрави и прегръдки!

Eva Toneva каза...

Много свежо, ароматно и вкусно предложение, Диана! Прекрасен юли! :)

Роси каза...

Истинска прелест си сътворила,Дианка!Толкова бързо и лесно,а толкова красиво,ефектно и вкусно,много ми допадат снимките и идеята!Прегръдка!

di_ani каза...

Много се радвам и ви благодаря от сърце!
Драго ми е, че това предложение за едно по-различно предястие ви допада, а комбинацията сирене плодове е класика на вкус и аромат.
Хубав, вдъхновен и усмихнат юли с прекрасни моменти и нови рецепти, Диана

Kokona каза...

Много интересни и красиви предложения, Дианка! Отново прекрасни снимки :)