петък, 26 септември 2014 г.

Солен коблер с домати, маслини и синьо сирене



Солен коблер с домати, маслини и синьо сирене или есенно с домати… Наскоро четох, че хиляди холандци се включили в бой с домати на централния площад в Амстердам - на теория събитието било планирано като протест срещу руските санкции за вноса на европейска земеделска продукция, но на практика обаче, имало и участници дошли за да изживеят удоволствието, защото идеята е взаимствана от световноизвестния испански фестивал в Бунол. А една друга интересна подробност за доматите е, не че са плод, не и че има над 10 000 известни сорта, а че са рекордьори по съдържание на ликопен – рядък растителен пигмент, който придава на доматите техния червен цвят. И по-точно: много витамини и антиоксиданти се унищожават или не се усвояват от организма след топлинна обработка,това, обаче, не се отнася до ликопена – неговите полезни свойства се запазват и в консервираните домати, доматеното пюре, кетчупа. Нещо повече, дори термичната обработка увеличава концентрацията на ликопен, а и още любопитни факти намерих тук: 10 любопитни факта за доматите.:)
Ние сме любители на домати: в супи, тарти, запеканки и салати… Вече споменах, че доматите, особено когато са в сготвено състояние, са добър източник на ликопен и избрах по-различно предложение за тях – запечени със зехтин и маслини на фурна и покрити с маслени бисквити и синьо сирене – вариант на солен коблер. Обичаме сладкия вариант на коблера, особено с летни плодове, а сега и солен с есенни /по ботаническата класификация няма понятие „зеленчук”/.


 Солен коблер с домати, маслини и синьо сирене
/по идея, с изменения от  Tomato Cobbler with Blue Cheese Biscuits/


За бисквитите
1 ¼ ч. чаша брашно
1 ч. л. бакпулвер
½  ч.л. сода бикарбонат
1 ч. л. захар
30 гр. масло, нарязано на кубчета и охладено
2 с. л. растителна мазнина
¼ ч. чаша синьо сирене
1 с.л. гауда  или кашкавал, настъргани
¼  ч. чаша кисело мляко, или малко повече, според влажността на брашното
1 к. л. сол, според солеността на сирената
½  к. л. черен пипер

За намазване:
1 с. л. кисело мляко
1 с.л. настърган кашкавал или друго меко сирене

За плънката
около 500 гр. домати микс от „чери”, „рома” и или други
1 с.л. зехтин
15 гр. /1 с.л./ масло
1 глава кромид лук
1-2 скилидки чесън
1 с. л. балсамов оцет
4-5 листа пресен босилек
1 ч.л. прясна мащерка листа
2 с. л. брашно
½ ч. л. червен пипер, може и лют
сол и черен пипер на вкус
½ ч.чаша маслини
2-3 сини сливи, по желание за тънка сладникава нотка

Първо се приготвя тестото за бисквитите:
Смесват се брашното със бакпулвер, захар, сол и черен пипер. Добавя се студеното маслото и мазнината, след което използвайки пръстите, две вилици или миксер, се претрива, докато сместа заприлича на трохи. Следва натрошеното синьо сирене и отново разбъркване. Налива се киселото мляко и бързо се оформя тестена топка, която върху леко набрашнена работна повърхност се омесва около 10 пъти. Тестото се оформя като диск, загъва се в найлон и се съхранява в хладилник, докато се подготви плънката.
Доматена плънка
Фурната се загрява предварително до 175 -180 градуса.
Загрява се зехтина и маслото в голям незалепващ тиган на средна температура. Добавя се нарязаният лук, сол и черен пипер и се готви, с често разбъркване /около 15-20 минути/, докато омекне и стане златист. Минута преди тази готовност се добавя се чесън, след което съда се маха от котлона.  Овкусяват се доматите /по едрите се нарязват/ с балсамов оцет, босилек, мащерка, брашно и червен пипер и обединяват със задушения лук, маслините и няколко сливи /почистени от костилките/. Изсипват се  в тавичка за печене и се пече в предварително нагрята фурна за около 30 минути, според обема.
Когато 20- 25-те минути са почти преминали, бисквитеното тестото се изважда от хладилника. Върху леко набрашнена работна повърхност тестото се разточва в дебелина около 1-1,5 см. и с помощта на набрашнена формичка или чаша, се изрязват бисквитки.
Следва да се извади доматената плънка от фурната и отгоре да се подредят бисквитите, оставяйки малка част свободно пространството между всяка една. Аз избрах да разпределя доматите и бисквитките всяко в индивидуално съдче, а останалото тесто оформих и изпекох самостоятелно като фини соленки. Рецептата позволява, замразяване на сурови бисквитите и възможността да се опекат по късно, но не съм опитала това.
Повърхността на бисквитите се намазва с останалите 2 супени лъжици кисело мляко и поръсва с настъргана гауда/ кашкавал.
Ястието се връща отново нагрятата фурна и пече в продължение на още 18-20 минути. Бисквитките трябва да бъде леко златисти отгоре и изпечени отдолу, с помощта на къкрещата доматена плънката. Изважда се от фурната и оставя доматеният коблер да отпочива в продължение на 15 -20 минути преди сервиране. 


Сервира се топло, може директно със съда или да се извади от него. 


Една част от бисквитките използвах и за покриване на леко ястие от запържени чушки, домати и лук, а друга като самостоятелни солени бисквити.


Малко по - сложно за описание, но в същност е лесно за приготвяне.


Опитайте...


15 коментара:

Dani каза...

Божествено е!
Аз обичам повече соления вариант!
Прегръдка, Дианка и усмихнат уикенд!

vesela каза...

Дианка, звучи ми сложно наистина, но пък ми изглежда вкусноооо...

di_ani каза...

Благодаря много, Дани, радвам се, че ти допада.
И нас се хареса във този вид на предястие.:)
Сърдечни поздрави и хубави почивни дни, Диана

Milena Poptoleva каза...

До сега не съм приготвяла коблер,но много ми допадна и в най-скоро време ще се възползвам от твоята рецепта,Ди!
Благодаря и поздравления за снимките,толкова са изкусителни....

Gergana Lazarova каза...

Дианка, много изискано блюдо! Изглежда и звучи прекрасно! А за доматите... Знам, че в Китай ги сервират поръсени със захар за десерт. ;)
Поздрави и усмихнато утре!

Pavlina Petkova каза...

Ох, какво бижу е това, великолепно ястие, много ми допада, страшно много! Прегръдка, Диди!

Daniela каза...

Quando vengo a farti visita , trovo sempre delle ricette favolose , come quella oggi . Bellissima presentazione , splendide le foto . Un abbraccio, Daniela.

Kokona каза...

Страхотно предложение, Диани. Обичам домати и не пропускам да си хапна на всяко ядене, докато има в градината. За зимата консервирам, а тази година за първи път и изсуших.
Много интересна информация си публикувала и чудесна рецепта :)

pep-4o каза...

Много красиво поднесени, Дианка, а колко са вкусни - само мога да си представя :)
Поздрави, с пожелание за по-малко дъжд :))

pep-4o каза...

през почивните дни :)
(изпуснах си предния коментар)

traiana каза...

Ех, че красота, Дианка! Непременно ще опитам!

Unknown каза...

С чаша винце, разглеждам красивото и вкусно предложение и ти казвам - Наздраве!

Eva Toneva каза...

Храса ми идеята за солен вариант на класиката, а в компанията на домати и сирена - сигурна съм, че ще е изключително вкусно. Поздрави, Диана! :)

di_ani каза...

Много се радвам, че тази солена версия на познатата класика коблер ви допада - съчетанието на на доматено ястие и бисквитка отгоре е удачно, нещо от типа на 2 в 1.
Веси,
Милена,
Гери,
Поли,
Daniela,:)
Дари,
Пепи,
Траянче,
Кате,
Ева,
Благодаря ви от сърце за милите думи,
звучи по сложно за обяснение, отколкото за приготвяне,
а може да се приготви и с друга основа...
Сърдечни поздрави и хубави почивни дни, Диана

Екатерина каза...

Много красиви съдове и страхотна презентация на тези изкушения. Снимките ти са приказни, сияят!!! Чудесна интерпретация на рецептата. Прекрасна вечер, Дианка!