Макар, че топлото време предразполага към по-леко хранене, с повече
свежи салати и зеленчуци, тази постна идея, би могла да бъде подходящо разнообразие: полента тарти с чеснов
дип от бял боб и печени чери домати. Позната комбинация, всеки един компонент
сам по-себе си предполага вкус, аромат и полезни за постите качества, но
съчетанието им създава обща композиция с лятна визия и цветен щрих. Оригиналната
рецепта /polenta tart with garlicky white bean spread and roasted cherry tomatoes/ има като оформление голяма тарта, която се разрязва на секторни
парчета при сервиране, но имайки подобна, избрах индивидуални по-малки
тарти с оформено дъно и странична декорация /сладкарски силиконови форми/.
Подчертан акцент в тази комбинация е бобеният дип, овкусен със сусамов тахан
и печен чесън, при който острият аромат на суровия чесън се олекотява към
по-мек и леко сладък вкус. За финал – печени чери домати, свежи билки и подправки с нежни ухания на
мащерка, босилек, риган... И както в повечето постни
храни се съчетават по-обикновени съставки, но резултатът е повече от
чудесен, ето ги:
Полента тарти с чеснов дип от бял боб и печени домати
Продукти за полента тарти 6 порции
4 ч.чаши зеленчуков бульон /вода*
1 ч.чаша полента /царевичен грис
1 с.л. зехтин/олио
1 с.л. сушени зеленчуци/много ситно нарязани пресни
1 ч.л. свежи подправки мащерка/ босилек/ риган
щипка куркума за цвят, по желание
сол и черен пипер на вкус
* количеството на водата зависи от препоръчителното
съотношение на производителите за сваряване на царевичния грис указан на
опаковката
Продукти за дип от бял боб с печен чесън:
400 гр. сварен бял боб, може и консерва
1 глава печен чесън, или на вкус
1 с.л. сусамов тахан
2 с.л. зехтин
1 ч. л. прясно изцеден, цедено лимонов сок**
сол, червен и черен пипер на вкус
1 ч.л. листа прясна мащерка
2-3 с.л. вода
** количеството на киселинността може да се регулира на вкус
1 ч.чаша =240 мл.
Продукти за печени чери домати:
500-600 гр. чери домати
1-2 супена лъжица зехтин
4 скилидки чесън, небелени
1 с.л. свежи листа от розмарин/ босилек
щипка захар, сол и
черен пипер на вкус
Първо се подготвя полената: кипва се зеленчуковият бульон,
заедно със зеленчуците след което се изсипва полентата, подправките и с
непрекъснато разбъркване се сгъстява.
Добавят се зехтин, щипка куркума за цвят, по желание, сол и черен пипер
на вкус. Силиконови форми за тарти, се намазват леко и в тях се изсипва
сварената полента. Оставят се в хладилник да стегнат, може и за
нощ. Преди сервиране се запичат на 200С
за 15 мин. до златисто, изваждат се и след леко охлаждане се гарнират с чесновия бобен дип и печените чери домати.
След полентата се пекат доматите, тартите и чесъна: Печен чесън - главата чесън/без да се обелва изцяло, се разрязва, поръсва със зехтин/олио и загъва в алуминиево фолио. Пече се около 40 минути, до омекване и златист цвят. Може да се приготви предварително или да се използва времето за печене на полента тартите и на доматите.
Вече споменах, че
полента тартите се запичат /преди
сервиране/ на 180С за 15 мин. до златисто/, изваждат се и след леко охлаждане /10-15
минути/ се гарнират с чесновия бобен дип и печените чери домати.
За печените чери домати: разполовените чери домати се
поръсват със зехтин и прехвърлят на един ред в тава, покрита с хартия за
печене.Между тях се поставят няколко скилидки чесън и поръсват със сол, щипка
захар и черен пипер, розмарин или босилек. Може да се пекат едновременно заедно
с тартите и печения чесън, ако типа на фурната позволява на 180С за около 30 минути,
или докато са леко карамелизирани и запекат по краищата.
Последен се приготвя дип от бял боб с печен чесън: В
кухненски робот или блендер се поставят всички съставки, в това число и почистените от люспите печен чесън, и пюрират до желаната гладкост. Доовкусява
се със сол и пипер, още вода или лимонов сок на вкус и разпределя върху тартите
полента, като може да се използва и самостоятелно като алтернатива на хумуса.
Непосредствено преди сервиране се оформят в общ вид -когато
всички компоненти са готови, кората от полента се покрива с около бобено пюре, подреждат
се доматите и няколко листа розмарин или босилек. Свежа салата, овкусена със запечените чери домати е една идея
за гарниране:
Опитайте...
6 коментара:
Цветно и красиво предложение, Дианка! :)
Много интересни идеи за летни вечери навън намирам в блога ти!
С пожелание за красиво и вкусно лято! :)
Поздрави!
Много ти благодаря, Светле, радвам се,
че тази идея, макар и в постен вариант, ти допада.
Сърдечни поздрави, хубаво и усмихнато лято и от мен!
Дианка,
тепърва предстоят летните излети, твоите тарти биха могли да послужат точно за това.Защото предварително могат да се приготвят.Прекрасно постно предложение - вкусно, красиво и атрактивно.Ще ги изпробвам задължително.Този пост е лек, на пазара има цяла камара вкусни зеленчуци.Само трябва да ги използваме в различни комбинации в кухнята.
Поздрави и весело лято !
Изглеждат страхотно, Дианка! Ще проям качамак покрай теб :) Поздрави!
Чудесно слънчево и вкусно предложение отново, Диди! Много ми допада и при първа възможност ще опитам съчетанието на бобовото пюре с полента и печените домати.
Прегръдка и хубаво лято на теб!
От сърце ви благодаря, момичета,
Траянче, Пепи,
драго ми е, че ви допада, ще се радвам да опитате и вие!
Поздрави за вас, слънчеви, вдъхновени и усмихнати летни дни!
Публикуване на коментар